skresz 07.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam czy ktoś ma kabel ziemny puszczony w fundamencie bez peszla (chodzi o to że kabel jest zalany betonem) nurtuje mnie pytanie czy naprężenia powstałe w betonie nic mu nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Być może zrobić mu nic nie zrobią, ale w razie awarii kucie betonu w promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 07.04.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam czy ktoś ma kabel ziemny puszczony w fundamencie bez peszla (chodzi o to że kabel jest zalany betonem) nurtuje mnie pytanie czy naprężenia powstałe w betonie nic mu nie zrobią nic mu się nie stanie ale kupienie peszla i włożenie kabla do niego to chyba nie majątek i nie problem? i można spać spokojnie potem właśnie większość z was zadaje głupie pytania jak już jest po wszystkim:) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Podobno nie ma głupich pytań tylko glupie odpowiedzi . Jasne jest że lepiej byłoby położyć kabel w peszlu ( ale nie jak jest już zalany ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 07.04.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam czy ktoś ma kabel ziemny puszczony w fundamencie bez peszla (chodzi o to że kabel jest zalany betonem) nurtuje mnie pytanie czy naprężenia powstałe w betonie nic mu nie zrobią Odpowiadając na pytanie : Pewnie jakaś część ma ale nie przyzna się do tego po czasie lub nie wie że ma. Nie jest to poprawne ale w betonie nic mu nie będzie, jeśli już to na styku beton/grunt może zostać uszkodzony mechanicznie podczas prac związanych z utwardzaniem podłoża np. podjazd, opaska, chodnik. Tak jak poprzednik pisał nie ma możliwości wymiany tego kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 07.04.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Podobno nie ma głupich pytań tylko glupie odpowiedzi . Jasne jest że lepiej byłoby położyć kabel w peszlu ( ale nie jak jest już zalany ). W tym przypadku pytanie nie jest głupie tylko ''po ptokach'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 07.04.2012 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 kabel sam położyłem i sam zalałem nie przyszło mi to do głowy że coś może się stać, a jak to na budowie przychodzą ludzie i komentują i akurat stało się powodem ostrej debaty (że pęknie) peszla nie wkładałem bo pozaginany byłby w 5 miejscach jak sprawdzałem niemożliwe było by wyciągnięcie kabla, więc dałem kabel ziemny dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 To se newrati ale nie przesadzajmy bez zbiegu niekorzystnych zdarzeń nic się nie powinno wydażyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.04.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 W betonie nic mu nie będzie, bardziej bym się obawiał styku beton-ziemia.Ziemia pracuje (zima/lato), budynek osiada (czas).Tutaj załóż chociaż jakąś osłonę i obsyp piaskiem a nie kamieniami i gliną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts