mucha56 08.04.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam, zmierzam postawić garaż na działce na której już mam dom, to będzie garaż wolno stojący. wystąpiłem o warunki zabudowy. Garaż planowałem już wcześniej i działka została urządzana z myślą o tym. Działka jest dosyć wąska ma 13,5m szerokości i 90m długości, dojazd do niej jest z 2 stron. Dom postawiony jest przy granicy. garaż też zamierzam postawić przy granicy z jednym sąsiadem, który wyraził na to zgodę bo też chce dostawić w przyszłości budynek do mojego. zainstalowałem bramę z drugiej strony działki i ułożyłem podjazd z kostki. Teraz zamierzałem zalać fundament z płytą , ale stwierdziłem, że zrobię to zgonie z przepisami i wystąpię o warunki zabudowy, projekt i pozwolenie. Do rzeczy: 1 Garaż ma być 6,5m szeroki( odsunięty 4m od ulicy-ogrodzenia) 11m długi( 1 strona po granicy druga z bramami wjazdowymi) wychodzi na to, że od drugiego sąsiada pozostaje 7m (plac na manewr samochodem) i tu powstaje problem bo architekt powiedział że powinno być 8 metrów i może być problem z uzyskaniem warunków. 2 Wezwali mnie i muszę podać im zapotrzebowanie na energię elektryczną i nie wiem co tam wpisać zamierzam podpiąć zasilanie do istniejącej sieci w domu na tej posesji za licznikiem. żeby nie zakładać drugiego licznika i nie ponosić dodatkowych kosztów. We wniosku wpisałem nie dotyczy. 3 Na wezwaniu żądają abym podał rzuty budynku podpisane przez wykonawcę. czy oni chcą żeby architekt zrobił mi projekt przed uzyskaniem warunków? To absurd zamierzałem wystąpić o projekt po uzyskaniu warunków bo jak ich nie dostanę to projekt nie będzie potrzebny a co za tym idzie koszty. wiem, że to takie chaotycznie napisane, ale prosił bym o poradę. Nie zamierzam jak wszyscy wkoło stawiać paskudnego blaszaka bez żadnych pozwoleń i gdzie popadnie. Mam siedem dni na wizytę w urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 08.04.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie proszą o projekt, tylko o rzut budynku. Niech Ci architekt machnie na kartce A4. Jak składasz o Wz dla domu też musisz podać opis budynku, rzuty i elewacje. Nie ma w tym nic dziwnego. Musisz wrysować garaż na mapę -to normalne. Na co niby mają Ci wydać warunki jak nie wiedzą co chcesz budować.Gdyby był plan dostałbyś wypis i wyrys. Nie ma planu, więc musisz opisać co chcesz postawić. Zapotrzebowanie na energię policz - co będziesz miał w garażu i ile potrzebujesz. Ja bym podała minimalne. W końcu to kilka żarówek. Chyba, że chcesz jeszcze siłę czy coś innego specjalnego. Nie wiem jakie są przepisy dot. 8 m - nie słyszałam. Złóż tak jak jest i zobaczysz co się stanie - jak się doszukają to dostaniesz o tym informację. A jak zatwierdzą to zbudujesz tak jak chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts