surgi22 08.04.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Pytanie jak w poście co polecacie do impregnacji granitowych parapetów zewnętrznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiunaWO 18.04.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A skąd pomysł by impregnować parapety granitowe?!?Nie ma to najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 22.04.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 moim zdaniem impregnacja ma sens, w szczegółności jeśli parapety zostały wykonane z jasnego granitu. Polecam środek impregnujący firmy Lithofin, do kupienia w internecie. No i prawie każdy kamieniarz ma w swojej ofercie jakieś środki impregnujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.01.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 To że należy zaimpregnować już wiem. Chodzi o kolejność prac. Najpierw fugować czy impregnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.01.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Impregnacja a potem fuga. Warto również impregnować te płaszczyny fugowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.01.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 dzięki za info A co myślisz o impregnowaniu parapetów ale wewnętrznych? Oraz poleć jakiś sprawdzony impregnat. Wiem, że sopro robi taki impregnat. Znalazłem też Akemi. Trochę droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 26.01.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2015 Witammam blaty granitowe w kuchni oraz parapety kolor czarnyKamieniarz impregnował je swoim specyfikiem i mówił, że pomimo impregnacji trzeba bardzo uważać by nie poplamić, łatwo przyjmuje tłuszczImpregnacja konieczna !!! jeśli występuje fuga, oczywiście przed fugowaniem i jak pisze przedmówca fugę też impregnuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 27.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Te wszystkie impregnaty i tak po kilku tygodniach "znikają" , trzeba systematyczne je wcierać . Najlepiej nie kombinować, jeśli myjemy blaty kuchenne to całościowo tzn. pod mikrofalą i chlebakiem też. Chdzi o to że jak mają pociemnieć to równo a nie miejscowo. Parapety zewnętrzne i tak pod wpływem słońca lekko zbledną, sam granit jest nie nasiąkliwy więc nie przyjmie ani wody ani chemii Granit najlepiej myć wodą z octem, plamy po oleju lub jakieś inne tłuste najlepiej umyć zwykłym płynem do naczyń. Osobiście mam ciemne blaty w kuchni, żona tłucze mięso na nich, gniecie ciasto itp , po 3 latach nie widać plam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 27.01.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Kupując granit na wstępie kamieniarz poinformował mnie, że plam z tłuszczu długo pozostawianych (np.na noc) już nie usunę i że ma wiele zapytań o wybawienie plam z nagrobków zabrudzonych woskiem, ale to już niemożliwe Potwierdzę że woda z octem myje dobrze Edytowane 27 Stycznia 2015 przez beatagl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2015 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Używałem impregnatu firmy HG koło 100zł litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.01.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Te wszystkie impregnaty i tak po kilku tygodniach "znikają" , trzeba systematyczne je wcierać . Najlepiej nie kombinować, jeśli myjemy blaty kuchenne to całościowo tzn. pod mikrofalą i chlebakiem też. Chdzi o to że jak mają pociemnieć to równo a nie miejscowo. Parapety zewnętrzne i tak pod wpływem słońca lekko zbledną, sam granit jest nie nasiąkliwy więc nie przyjmie ani wody ani chemii Granit najlepiej myć wodą z octem, plamy po oleju lub jakieś inne tłuste najlepiej umyć zwykłym płynem do naczyń. Osobiście mam ciemne blaty w kuchni, żona tłucze mięso na nich, gniecie ciasto itp , po 3 latach nie widać plam . Chyba sam nie wierzysz w te głupoty które piszesz. Granit nienasiąka wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.01.2015 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 To może jeszcze moje 3 grosze. Od 7 lat użytkuję podłogę z marmuru salon, kuchnia korytarz płytki (3 rodzaje) pochodzą z popularanego marketu budowlanego, opisy były że to hiszpania ale podejrzewam że chińczyk Robiłem impregnacja po ułożeniu przed fugą, po tych latach i przy małych dzieciach nie mam na podłodze żadnej trwalej plamy. A wylało się na nią sporo różnych mocno barwiących płynów. Na początku był stres po każdej kałuży ale teraz mam wrażenie że opinie w necie są mocno przesadzone o ryzyku nasiąkliwości kamienia. Mam tez blaty i parapety granitowe żadnych plam przez 7 lat. Ale jedno jest pewne zarówno granit jak marmur chłonie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.01.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Granit jak i marmur nasiąka wodą bez problemu. Wczoraj impregnowałem płytki płynem HG, bo tylko taki miałem. jajmar czy po impregnacji nadal płytki chłoną wodę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 28.01.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Chyba sam nie wierzysz w te głupoty które piszesz. Granit nienasiąka wodą ������ ----------------------------------------------- No tak, nasiąkliwość przy ciśnieniu atmosferycznym - 0.25% - ohoho istna tragedia ! Granit musiałby długo leżeć w wodzie żeby naciągnąć wilgoci do wewnątrz. ! Jeśli mi nie wierzysz to zapraszam do mojego zakładu, pokażę Ci jak mokry kawałek granitu wygląda w środku po przełupaniu ! Wosk trudno usunąć ale jest to możliwe. Kilka lat temu u nas na cmentarzu wycinano stare drzewo akurat nad nagrobkiem teścia, pracownicy upieprzyli cały nagrobek jakimś olejem. Teściowa kilka razy myła ciepłą wodą z płynem do naczyń i raz albo dwa domestosem, plam nie ma ! Co innego marmur, ten to lubi ciągnąć wodę. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez k***a*z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 28.01.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Poniżej zamieszczam zdjęcie pokazujące co moja "połówka" potrafi wykombinować na nie impregnowanym blacie . Zaczekam do niedzieli i zrobię zdjęcie jak "masakruje" kurczaka na blacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.01.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Blat to chyba galaxy star ? Wiem że nasiąkliwość granitu jest zdecydowanie mniejsza od marmuru tym niemniej zaimpregnowanie znacznie ułatwia utrzymanie blatu w czystości oraz mycie np. parapetów zewnętrznych . Podobnie utrzymanie w czystości płomieniowanego granitu na tarasie bez impregnacji mocno utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 28.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 ja ma jedną plamę na granicie czarnym Nero Assoluto - okrągłą chyba po talerzu tłustym od spodu , jak to wybawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.01.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Sorki ale nie wiem , dzięki impregnacji na razie nie wiem co plamy na granicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 29.01.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Sorki ale nie wiem , dzięki impregnacji na razie nie wiem co plamy na granicie a co polecisz , co jest tak dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.01.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 czy po impregnacji nadal płytki chłoną wodę? Zdecydowanie mniej chłoną wodę z drugiej strony nie narażam ich na potopy, normalne zmywanie nie powoduje nasiąkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts