Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do granitu ?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 years później...

Witam

mam blaty granitowe w kuchni oraz parapety kolor czarny

Kamieniarz impregnował je swoim specyfikiem i mówił, że pomimo impregnacji trzeba bardzo uważać by nie poplamić, łatwo przyjmuje tłuszcz

Impregnacja konieczna !!! jeśli występuje fuga, oczywiście przed fugowaniem i jak pisze przedmówca fugę też impregnuje się

Te wszystkie impregnaty i tak po kilku tygodniach "znikają" , trzeba systematyczne je wcierać . Najlepiej nie kombinować, jeśli myjemy blaty kuchenne to całościowo tzn. pod mikrofalą i chlebakiem też. Chdzi o to że jak mają pociemnieć to równo a nie miejscowo.

Parapety zewnętrzne i tak pod wpływem słońca lekko zbledną, sam granit jest nie nasiąkliwy więc nie przyjmie ani wody ani chemii ;-)

Granit najlepiej myć wodą z octem, plamy po oleju lub jakieś inne tłuste najlepiej umyć zwykłym płynem do naczyń.

Osobiście mam ciemne blaty w kuchni, żona tłucze mięso na nich, gniecie ciasto itp , po 3 latach nie widać plam .

Kupując granit na wstępie kamieniarz poinformował mnie, że plam z tłuszczu długo pozostawianych (np.na noc) już nie usunę

i że ma wiele zapytań o wybawienie plam z nagrobków zabrudzonych woskiem, ale to już niemożliwe

Potwierdzę że woda z octem myje dobrze

Edytowane przez beatagl

Te wszystkie impregnaty i tak po kilku tygodniach "znikają" , trzeba systematyczne je wcierać . Najlepiej nie kombinować, jeśli myjemy blaty kuchenne to całościowo tzn. pod mikrofalą i chlebakiem też. Chdzi o to że jak mają pociemnieć to równo a nie miejscowo.

Parapety zewnętrzne i tak pod wpływem słońca lekko zbledną, sam granit jest nie nasiąkliwy więc nie przyjmie ani wody ani chemii ;-)

Granit najlepiej myć wodą z octem, plamy po oleju lub jakieś inne tłuste najlepiej umyć zwykłym płynem do naczyń.

Osobiście mam ciemne blaty w kuchni, żona tłucze mięso na nich, gniecie ciasto itp , po 3 latach nie widać plam .

Chyba sam nie wierzysz w te głupoty które piszesz. Granit nienasiąka wodą

To może jeszcze moje 3 grosze. Od 7 lat użytkuję podłogę z marmuru salon, kuchnia korytarz płytki (3 rodzaje) pochodzą z popularanego marketu budowlanego, opisy były że to hiszpania ale podejrzewam że chińczyk :) Robiłem impregnacja po ułożeniu przed fugą, po tych latach i przy małych dzieciach nie mam na podłodze żadnej trwalej plamy. A wylało się na nią sporo różnych mocno barwiących płynów. Na początku był stres po każdej kałuży ale teraz mam wrażenie że opinie w necie są mocno przesadzone o ryzyku nasiąkliwości kamienia. Mam tez blaty i parapety granitowe żadnych plam przez 7 lat.

Ale jedno jest pewne zarówno granit jak marmur chłonie wodę.

Chyba sam nie wierzysz w te głupoty które piszesz. Granit nienasiąka wodą ������

-----------------------------------------------

No tak, nasiąkliwość przy ciśnieniu atmosferycznym - 0.25% - ohoho istna tragedia ! Granit musiałby długo leżeć w wodzie żeby naciągnąć wilgoci do wewnątrz. ! Jeśli mi nie wierzysz to zapraszam do mojego zakładu, pokażę Ci jak mokry kawałek granitu wygląda w środku po przełupaniu !

Wosk trudno usunąć ale jest to możliwe.

Kilka lat temu u nas na cmentarzu wycinano stare drzewo akurat nad nagrobkiem teścia, pracownicy upieprzyli cały nagrobek jakimś olejem. Teściowa kilka razy myła ciepłą wodą z płynem do naczyń i raz albo dwa domestosem, plam nie ma !

Co innego marmur, ten to lubi ciągnąć wodę.

Edytowane przez k***a*z

Blat to chyba galaxy star ? Wiem że nasiąkliwość granitu jest zdecydowanie mniejsza od marmuru tym niemniej zaimpregnowanie znacznie ułatwia utrzymanie blatu w czystości oraz mycie np. parapetów zewnętrznych . Podobnie utrzymanie w czystości płomieniowanego granitu na tarasie bez impregnacji mocno utrudnione.