Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewanie podłogowe bardzo wpłynie na oszczędność kotła kondesacyjnego gazowego

megapol_mg

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania tzn grzejników . Myślę o ogrzewaniu tylko kuchnia podłogowe , reszta grzejniki . Co myślicie , czy lepiej dół podłogowe i góra normalne grzejnik . W sumie w domu mam nie mam gdzie powiesić tradycyjnych grzejników w moim praktyczny 4 DomyzWIZJĄ

http://www.projektyzwizja.pl/projekt-domu/praktyczny4/rzuty.html#top_container

Czy ogrzewanie podłogowe będzie bardziej oszczędne?????

Dziękuję za pomoc

POZDRAWIAM

czy lepiej dół podłogowe i góra normalne grzejnik . W sumie w domu mam nie mam gdzie powiesić tradycyjnych grzejników

Proponuję podłogówkę w 100%, zwłaszcza że masz problem wieszaniem grzejników. Po co Ci grzejniki na ścianach - ozdoba ? Są ładniejsze ozdoby. Poczytaj opinie osób, które mają tylko podłogówkę i sobie chwalą. Układ mieszany jest kiepski, bo musi być bardziej skomplikowany, a więc droższy w założeniu. Jest też mniej ekonomiczny, bo grzejesz wodę do wyższych temperatur, a potem na mieszaczu schładzasz - jest to bez sensu. Kocioł kondensacyjny najwydajniej pracuje, gdy grzeje do niskich temperatur. Najlepszy, najbardziej ekonomiczny i najprostszy układ to kocioł kondensacyjny małej mocy->rozdzielacz->podłogówka i tyle bez mieszacza. Moc kotła dopasowujesz do zapotrzebowania budynku na ciepło, ważne, żeby miał jak najmniejszą moc minimalną.

też jestem za podłogówką po całości, sam dałem sie skusić na grzejnik (obok podłogówki) w wiatrołapie i pomimo, ze zasilanie ma spod rozdzielacza podłogówki to przez tą pierwszą zimę użytkową, zamieszkaną cały czas był zakręcony...

grzenjnik jaki uważam za dopuszczalny to drabinka łazienkowa i w moim przypadku nie tyle ze względu na brak mocy w pomieszczeniu z podłogówki (to tylko 4m2) a ze względów praktycznych, bo grzejnik i tak zasilany temperaturą niską podłogówki

Witam. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania tzn grzejników . Myślę o ogrzewaniu tylko kuchnia podłogowe , reszta grzejniki . Co myślicie , czy lepiej dół podłogowe i góra normalne grzejnik . W sumie w domu mam nie mam gdzie powiesić tradycyjnych grzejników w moim praktyczny 4 DomyzWIZJĄ

http://www.projektyzwizja.pl/projekt-domu/praktyczny4/rzuty.html#top_container

Czy ogrzewanie podłogowe będzie bardziej oszczędne?????

Dziękuję za pomoc

POZDRAWIAM

Wybór rodzaju ogrzewania OP czy OG nie ma wpływu na oszczędność kotła kondensacyjnego, o ile temperatura powrotu do kotła będzie niższa od 56*C, co praktycznie ma miejsce zawsze przy zasilaniu instalacji z parametrami maksymalnymi 70/50*C. Czy kocioł pracuje z temperaturą zasilania 56*C, czy 35*C jest bez znaczenia dla jego sprawności. W obu przypadkach jego sprawność będzie taka sama, czyli maksymalna oraz będzie pracował z mocą jaka jest w danej chwili niezbędna do pokrycia zapotrzebowania cieplnego budynku, bez względu na rodzaj ogrzewania OP/OG.

Osobiście preferuję rozwiązania mieszane parter OP z pojedyńczymi grzejnikami np. łazienkowymi, natomiast piętro OG z pojedyńczymi podłogówkami np. w łazienkach. Stosowanie OP w sypialniach na piętrze jest nieracjonalne z paru powodów.

Po pierwsze OP działa najefektywniej gdy stosunek powierzchni podłogi zasłoniętej meblami do powierzchni OP jest mniejszy od 0.3, nawet jeśli meble stoją na 10cm nóżkach.

Po drugie w sypialniach wskazane jest stosowanie obniżenia nocnego, które najlepiej jest zrealizować przy pomocy ogrzewania grzejnikowego, ponieważ jego bezwładność jest wielokrotnie mniejsza od OP.

Po trzecie ciepłe powietrze z parteru gromadzi się na piętrze i OG znacznie szybciej reaguje na wzrost temperatury w pomieszczeniach, tym samym skutecznie obniżając zużycie energii do ogrzania budynku.

Sterowanie układem mieszanym nie jest niczym trudnym. Są to standardowe rozwiązania powszechnie stosowane przy kotłach gazowych kondensacyjnych.

nilsan

Czy kocioł pracuje z temperaturą zasilania 56*C, czy 35*C jest bez znaczenia dla jego sprawności. W obu przypadkach jego sprawność będzie taka sama

To ja chyba znam jakąś inną fizykę, bo wg. mojej jest jakaś różnica, czy spaliny wyrzucane w świat mają 56*, czy 35*...

Po drugie w sypialniach wskazane jest stosowanie obniżenia nocnego, które najlepiej jest zrealizować przy pomocy ogrzewania grzejnikowego, ponieważ jego bezwładność jest wielokrotnie mniejsza od OP.

Na podłogówce też można to osiągnąć bez problemu przez odpowiednią regulację na rozdzielaczu i w sypialni po prostu będzie chłodniej niż w innych pomieszczeniach.

Po trzecie ciepłe powietrze z parteru gromadzi się na piętrze i OG znacznie szybciej reaguje na wzrost temperatury w pomieszczeniach, tym samym skutecznie obniżając zużycie energii do ogrzania budynku.

Przy grzejnikach zachodzi konwekcja z samej natury grzejników, natomiast przy podłogówce konwekcja nie występuje. W związku z tym rozkład temperatury jest inny niż przy grzejnikach i takiego zjawiska o jakim piszesz nie zaobserwowałem u siebie mimo sporych otwartych przestrzeni. Dodatkowo podłogówka ma własności samoregulacyjne, tzn, jeśli zrobi się w pokoju cieplej, to ona oddaje mniej ciepła - jest to cechą ogrzewania niskotemperaturowego.

Sterowanie układem mieszanym nie jest niczym trudnym

Oczywiście, że tak, ale nie jest za darmo (koszt instalacji i eksploatacji) i po co to montować skoro jest niepotrzebne.

To ja chyba znam jakąś inną fizykę, bo wg. mojej jest jakaś różnica, czy spaliny wyrzucane w świat mają 56*, czy 35*...

Od tego jest komin dwupłaszczowy i zjawisko kondensacji w kominie.

Na podłogówce też można to osiągnąć bez problemu przez odpowiednią regulację na rozdzielaczu i w sypialni po prostu będzie chłodniej niż w innych pomieszczeniach.

Niestety jest to znacznie trudniejsze ze względu na ogromną bezwładność podłogówki. To dopiero wymaga wyspecjalizowanych i drogich układów regulacyjnych, żeby móc uzyskać efekty, o których piszesz.

Przy grzejnikach zachodzi konwekcja z samej natury grzejników, natomiast przy podłogówce konwekcja nie występuje. W związku z tym rozkład temperatury jest inny niż przy grzejnikach i takiego zjawiska o jakim piszesz nie zaobserwowałem u siebie mimo sporych otwartych przestrzeni. Dodatkowo podłogówka ma własności samoregulacyjne, tzn, jeśli zrobi się w pokoju cieplej, to ona oddaje mniej ciepła - jest to cechą ogrzewania niskotemperaturowego.

Mnie nie chodziło o konwekcję, ale o naturalne zjawisko przemieszczania się cieplejszych mas powietrza z dołu do góry i ich akumulacji na poddaszu (patrz klatki schodowe w budynkach wielorodzinnych). A tak przy okazji to konwekcja na GP występuje, tyle że na poziomie ok. 15%.

Natomiast samoregulacja GP, to jest mocno przereklamowany chwyt marketingowy, choć rzeczywiście wspomaga ona system regulacyjny OP, tyle że w niedużym stopniu i na dodatek z bardzo dużym opóźnieniem.

Oczywiście, że tak, ale nie jest za darmo (koszt instalacji i eksploatacji) i po co to montować skoro jest niepotrzebne.

Niestety nie da się zrobić ogrzewania tanio i dobrze. Można zrobić albo tanio, albo dobrze.

nilsan

Niestety nie da się zrobić ogrzewania tanio i dobrze. Można zrobić albo tanio, albo dobrze.

nilsan

da się! - kotłownia 10.000 pln (kocioł, sterownik, zasobnik 220L, spięcie), rozdzielacze i złączki 1500 zł, rurka pex 1,5 km tj. ok. 4500 zł. I to wsio. To raczej tanio.

ja tak mam :-)

w dodatku b. oszczędnie - ostatnie 6 rachunków za gaz to w sumie 3200 zł - w tym 800 zł to opłaty stałe (dom 212 mkw pu, ponad 250 mkw podłóg).

nie dyskutuj z nilsanem,

on wie lepiej od producentów, którzy w swoich kartach katalogowych uzależniają tę sprawność od temperatury powrotu,

No właśnie od temperatury powrotu, a nie zasilania jak byłeś uprzejmy twierdzić.

Chyba, że to dla ciebie bez różnicy.

Bo ja inaczej nigdy nie twierdziłem.

Co oczywiście oznacza, że temperatura na wyjściu z kotła może być nawet równa 70*C, przy powrocie na poziomie 50*C i kocioł nadal będzie pracował w kondensacji, choć z trochę mniejszą sprawnością. Do temperatury 56*C na wyjściu z kotła pracuje on z maksymalną sprawnością, tyle że trzeba rozumieć o czym się pisze.

nilsan

Edytowane przez nilsan

a kiedy ja pisałem o temperaturach zasilania?

może będziesz łaskaw to zacytować,

Napisałem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&p=5256163&viewfull=1#post5256163

Tak przy okazji, ponieważ padały na tym wątku różne interpretacje zakresu pracy kotła kondensacyjnego z maksymalną sprawnością, w zależności od temperatury wody na wyjściu z kotła. Kocioł kondensacyjny osiąga sprawność zbliżoną do maksymalnej już dla temperatury wody wylotowej poniżej temperatury progu kondensacji dla paliwa gazowego tj. 56*C, LPG 52*C i oleju opałowego 47*C. W tym przypadku różnica pomiędzy sprawnością maksymalną i sprawnością poniżej temperatury kondensacji jest poniżej 1%. Jest ona związana ze stratą kominową wynikającą z wyższej temperatury spalin w porównaniu do normatywnej temperatury spalin wynoszącej 40*C, dla której określa się maksymalną sprawność kotła.

oraz tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&p=5256329&viewfull=1#post5256329

Wszystkie wykresy jakie udało mi się znaleźć w sieci pokazują, że bardziej istotna jest tu temp. powrotu. http://www.rvr.ie:900/images/e/e0/BoilerEfficiency.jpg

Róźnica pomiedzy 20C a 55C temp. zasilania kotła to jakieś 10% efektywnosci.

Wykres na który się powołujesz został sporządzony w funkcji temperatury wody powrotnej do kotła, w celu zobrazowania jej wpływu na sprawność pracy kotła z temperaturą wody wylotowej powyżej progu kondensacji, czyli np. powyżej 56*C. Jeżeli temperatura wody wylotowej z kotła będzie zawsze niższa od temperatury progu kondensacji, to sprawność kotła będzie bliska maksymalnej, bez względu na to jaka będzie temperatura wody powrotnej o kotła.

a ty byłeś uprzejmy to skomentować tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46344-czy-jest-kto%C5%9B-niezadowolony-z-pod%C5%82og%C3%B3wki-wodnej&p=5278880&viewfull=1#post5278880

Panowie, czy Wy nie widzicie, że od nilsana nie uzyskacie żadnej odpowiedzi na pytania dla niego kłopotliwe,

bo zamiast odpowiedzi może nastąpić natomiast porównanie Was, do Talibów,

do ludzi którzy są bardzo zadowoleni ze swojej głupoty

o marketingowym bełkocie tak przez niego skutecznie stosowanym

o tym, że kocioł kondensacyjny pracuje z najwyższą sprawnością przy temperaturach powrotu rzędu 56 C,

o braku kwalifikacji do brania udziału w dyskusji i wielu jeszcze innych inwektywach,

wcale się temu nie dziwię,

bowiem jeżeli jego rzetelność jest taka jak ją prezentuje na swojej stronie http://www.nilsan.pl gdzie sprzedaje kotły na paliwo stałe pracujące ze sprawnością 98%

to ja już wiem wszystko czego można się spodziewać

dlatego chciałbym, ponieważ nie jestem dobry z wentylacji, dowiedzieć się czegoś na ten temat, od okazuje się guru w tym temacie,

bądź może łaskaw ustosunkować się do postu Tevesa które podsumował Twoje wypowiedzi i nie pisz, że są wyrwane z kontekstu,

aha i nie pisz też o ilości postów i pseudofachowcach.

wykaż się proszę,

podejrzewam, że wszyscy chcą wiedzieć dlaczego sam sobie zaprzeczasz i plączesz się w zeznaniach

Tak właśnie wygląda twoja rzetelność i rzeczowość wypowiedzi.

nilsan

to napisz może gdzie pisałem że temperaturze zasilania ma wpływ na sprawność kotła kondensacyjnego,

zarzuciłeś mi to przecież,

co do rzetelności, to przecież na twojej stronie pisze o kotłach stałopalnych o sprawności 98%

każdy może się tutaj przekonać

to napisz może gdzie pisałem że temperaturze zasilania ma wpływ na sprawność kotła kondensacyjnego,

zarzuciłeś mi to przecież,

Gdzieś to napisałeś, ale jesteś tak płodny, że szkoda mojego czasu, żeby tego szukać.

co do rzetelności, to przecież na twojej stronie pisze o kotłach stałopalnych o sprawności 98%

każdy może się tutaj przekonać

Wbrew pozorom jest to możliwe, choć w materiałach dostarczonych przez producenta jest błąd.

Rzeczywista sprawność, to 91,7% i już to wielokrotnie każdemu z osobna wyjaśniałem.

W DTR kotła jest to od dawna poprawione, a na stronie mi się nie chce, ponieważ i tak wkrótce będzie nowa.

nilsan

Od tego jest komin dwupłaszczowy i zjawisko kondensacji w kominie.

Prawda, o ile ktoś ma komin, a nie rurę przez ścianę, ale u już chyba zaczynamy zbędną dyskusję, bo nie wiemy co jest u megapol_mg.

naturalne zjawisko przemieszczania się cieplejszych...

To właśnie jest konwekcja, a jak sam piszesz przy podłogówce prawie jej nie ma.

Niestety jest to znacznie trudniejsze ze względu na ogromną bezwładność podłogówki. To dopiero wymaga wyspecjalizowanych i drogich układów

Niezupełnie. Cały czas mówimy o małych , zwartych obiektach typu domek jednorodzinny. W zachowaniu stabilnych warunków w pomieszczeniach pomagają: ciężka konstrukcja budynku (takich w PL jest większość), właśnie bezwładność układu i mała moc grzewcza urządzenia grzewczego, obojętnie czy pompy ciepła, czy kotła kondensacyjnego. Gdy dopasujemy moc grzewczą do zapotrzebowania budynku (nie przewymiarujemy kotła 2-3 razy, co często instalatorzy mają w zwyczaju) to pomieszczenia nam się nie przegrzeją, bo nie zdążą. Wystarczy jednorazowa regulacja podłogi na rozdzielaczach, dopasowanie mocy grzewczej kotła do potrzeb (pogodówka - przy kondensatach to chyba standard) + ewentualnie prosty sterownik pokojowy włącz/wyłącz wyłączający grzanie na wypadek zysków energetycznych. Prosto i tanio. Gdy grzejesz węglowcem, to masz duże nadmiary mocy i w takim przypadku rzeczywiście sterowanie może być problemem.

Niestety nie da się zrobić ogrzewania tanio i dobrze. Można zrobić albo tanio, albo dobrze

To zależy, co to znaczy tanio. Jeśli da się zastosować prostszy układ, to będzie on lepszy od niepotrzebnie skomplikowanego, a ogrzewanie nie wymaga kosmicznych technologii. Najprostsze rozwiązania są najmniej awaryjne i najlepsze. Za niepotrzebną komplikacją niepotrzebnie wzrasta cena.

Podsumowując, proponuję, żeby megapol_mg poczytał sobie opinie tych osób, które mają 100% podłogówki, mały kocioł czy pompę ciepła i najprostszy układ bez mieszacza. I niech decyduje. Co zrobi, to będzie miał. Mieszacz, czy inne sterowanie będzie mógł dołożyć w każdej chwili, podłogówki niestety nie.

Edytowane przez rwxw

Gdzieś to napisałeś, ale jesteś tak płodny, że szkoda mojego czasu, żeby tego szukać.

Wbrew pozorom jest to możliwe, choć w materiałach dostarczonych przez producenta jest błąd.

Rzeczywista sprawność, to 91,7% i już to wielokrotnie każdemu z osobna wyjaśniałem.

W DTR kotła jest to od dawna poprawione, a na stronie mi się nie chce, ponieważ i tak wkrótce będzie nowa.

nilsan

ot i cały nilsan,

gładko przechodzi nad zarzutami, szybko zmieniając temat który jest niewygodny dla niego,

opowiadanie o nowej stronie to zwykłe mydlenie oczu,

a może jeszcze ktoś kto nie wie nic na temat ogrzewania da się nabrać i kupi,

a jak jeszcze kupi z usługą która jak piszesz

Chcesz mieć coś zrobione dobrze, to musisz za to zapłacić.

pełnia szczęścia,

ale zawsze można napisać jeszcze, że wbrew pozorom jest to możliwe,

no comments

Ja tam Nilsana lubię, ciężko jest walczyć na forum z lobby "ekologiczno-ekonomicznych" wynalazków, myślę że tradycja zrobiona z głową jest lepsza niż bezmyślne wstawanie wynalazków jeśli na końcu to nie ma ekonomicznego uzasadnienia. dlatego przy innym temacie podziękowałem kiedyś Liwko, który szczerze napisał że dla niego rekuperator jest jak plazma zysków nie przynosi nigdy się nie zwróci ale on zapłacił za komfort, taką postawę też trzeba docenić. Gdybyś był jeszcze Nilsen trochę tańszy to oddałbym Ci projekt mojego CO bez wahania.

ot i cały nilsan,

gładko przechodzi nad zarzutami, szybko zmieniając temat który jest niewygodny dla niego

A według ciebie jaki temat jest dla mnie niewygodny, bicie piany?

opowiadanie o nowej stronie to zwykłe mydlenie oczu,

a może jeszcze ktoś kto nie wie nic na temat ogrzewania da się nabrać i kupi,

a jak jeszcze kupi z usługą która jak piszesz

pełnia szczęścia,

ale zawsze można napisać jeszcze, że wbrew pozorom jest to możliwe,

no comments

W dwudziestoleciu międzywojennym polscy inżynierowie opracowali kotły stałopalne pracujące z taką sprawnością. Niestety polityka okresu socjalizmu skutecznie zaprzepaściła ich dokonania. Dzisiaj na nowo odkrywamy to co już kiedyś zostało osiągnięte. Trzeba mieć choć odrobinę wiedzy, żeby zrozumieć jak bardzo wtedy byliśmy technologicznie zaawansowani w wielu dziedzinach nauki, w stosunku do reszty świata. No ale wygodniej jest pluć na to wszystko i uprawiać powszechny w tym kraju talibanizm intelektualny. Zresztą czemu się tu dziwić, jak się niema rozumu, to się nie rozumie.

nilsan

jak liczona jest ta sprawność,

od ciepła właściwego czy też ciepła spalania?

A CO TO JEST TALIBANIZM INTELEKTUALNY???????

ciekawy neologizm,

a gdzieś pisałeś, że potrafisz wyrazić w jasny sposób, to co chcesz przekazać,

jak widać nie do końca,

swoją drogą zastanawia mnie twój poziom kultury,

prezes firmy a stara się zgnoić swoich adwersarzy,

nie przyjmujesz żadnych słów krytyki,

tylko to co ty napiszesz to jest dobre,

reszta to talibowie, bezmózgowcy, głupki nie mające rozumu,

i jak bym się sprężył i poszukał w twoich postach to znalazłbym więcej tak oryginalnych stwierdzeń,

ale mi się nie chce,

po prostu nie zasługujesz na szacunek i czas przeznaczony na szukanie twoich inwektyw, to czas stracony,

jak liczona jest ta sprawność,

od ciepła właściwego czy też ciepła spalania?

Od wartości opałowej.

A CO TO JEST TALIBANIZM INTELEKTUALNY???????

ciekawy neologizm,

a gdzieś pisałeś, że potrafisz wyrazić w jasny sposób, to co chcesz przekazać,

jak widać nie do końca,

Horyzont intelektualny ograniczony do jedynie słusznych treści, opartych na dogmatach zamiast na dowodach naukowych potwierdzonych empiryczne.

swoją drogą zastanawia mnie twój poziom kultury,

prezes firmy a stara się zgnoić swoich adwersarzy,

nie przyjmujesz żadnych słów krytyki,

tylko to co ty napiszesz to jest dobre,

reszta to talibowie, bezmózgowcy, głupki nie mające rozumu,

i jak bym się sprężył i poszukał w twoich postach to znalazłbym więcej tak oryginalnych stwierdzeń,

ale mi się nie chce,

po prostu nie zasługujesz na szacunek i czas przeznaczony na szukanie twoich inwektyw, to czas stracony,

Nie ma się nad czym zastanawiać. Kultura jest adekwatna do poziomu kultury adwersarzy, którzy dostrzegają źdźbło w mym oku, a w swoim nie widzą belki.

A kwestia szacunku nie jest moim priorytetem.

nilsan