Zoja1 08.04.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam, Mam pytanie, czy takie pęknięcia jak na poniższych zdjęciach są normalne?Na cały fundament są tylko 3 takie pęknięcia.fundament był lany w czwartek rano, z racji tego że po południu w czwartek padało, oraz generalnie pogoda jest deszczowa i temperatury niskie nie podlewałem go wcale.głębokośc fundamentu to 1m, zbrojenie 30cmx30cm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7522cd279740211.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95b72454f18ff01d.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf5b49dd391ad81e.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 09.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Witam, Mam pytanie, czy takie pęknięcia jak na poniższych zdjęciach są normalne? Na cały fundament są tylko 3 takie pęknięcia. fundament był lany w czwartek rano, z racji tego że po południu w czwartek padało, oraz generalnie pogoda jest deszczowa i temperatury niskie nie podlewałem go wcale. głębokośc fundamentu to 1m, zbrojenie 30cmx30cm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7522cd279740211.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95b72454f18ff01d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf5b49dd391ad81e.html pozdrawiam Witam Dawno nie byłem na forum i dopiero teraz zauważyłem że próbowała Pani zasięgnąć informacji na temat naszej firmy. Szkoda że nie udało nam się nawiązać współpracy. Co do spękań to nie są one jakimś krytycznym problemem, który miałby spowodować zniszczenie budynku. Mogą one być wynikiem miejscowego niedogęszczenia betonu, lub wypłukania cementu przez deszcz i w ten sposób osłabienia betonu podczas skurczu (w trakcie wiązania). Aby mieć spokój proponuję obserwować ławy czy nie wystąpią kolejne spękania i zabezpieczyć ławy izolacją bitumiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.06.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Jak dla mnie te pęknięcia nie wyglądają najlepiej. Taki efekt pojawia się m.in. przy zbyt rozwodnionej mieszance betonowej. Budowlańcom się super wygodnie leje taką zupę, ale w wyniku przedwczesnego skurczu beton pęka i dodatkowo osiąga znacznie mniejszą wytrzymałość niż planowana. Ta ława wygląda jakby była zrobiona totalnie "na odwal", ale pamiętaj, że to moja subiektywna, amatorska opinia. Czy wykop pod ławę był wyłożony folią? Grunt masz piaskowy? Czy z dna wykopu była wybrana luźna, niezagęszczona ziemia? Dlaczego nie wygładzili z grubsza powierzchni ławy? Ktoś sprawdzał poziomy tej ławy? To duże pęknięcie na rogu ławy wygląda szczególnie słabo. Czy pręty zbrojenia mają wystarczającą otulinę betonową? Podejrzewam, że kierownik budowy (który powinien być adresatem tych pytań) stwierdzi, że to normalne, i żebyś się nie przejmowała, ale niestety 70% kierowników uprawia właśnie taką "spychologię" problemów, byle kasa do kieszeni wpadła i jak najszybciej mieć to z głowy. Ogólnie lipa. Chyba warto zainteresować tym problemem specjalistę i od niego uzyskać miarodajną opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 14.06.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Witam, Mam pytanie, czy takie pęknięcia jak na poniższych zdjęciach są normalne? Na cały fundament są tylko 3 takie pęknięcia. fundament był lany w czwartek rano, z racji tego że po południu w czwartek padało, oraz generalnie pogoda jest deszczowa i temperatury niskie nie podlewałem go wcale. głębokośc fundamentu to 1m, zbrojenie 30cmx30cm http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7522cd279740211.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/95b72454f18ff01d.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf5b49dd391ad81e.html pozdrawiam Na pierwszych dwóch - w normie - wynika z obkurczania betomu wokół zbrojenia - tak się zdarza nawet czesto. To na rogu faktycznie troche słabo wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 14.06.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Fotki nie oddają całości ale: Ad.1 Wygląda na to, że fundamenty były lane w ziemię na tym zdjęciu widać, że ten odspojony beton jest wylany na grunt ( ściany wykopu nie są idealnie pionowe ). ( Może jeszcze jedną fotkę? )Ad.2 Rysy skurczowe - brak odpowiedniej otuliny - jakby standard w Polskim budownictwieAd.3 To zdjęcie jest niepokojące jak możesz to wklej coś z innej perspektywy oraz jakiś domiar tej rysy. To wszystko dla przestrogi ludziom lejący fundamenty prosto w dołek bez szalowania, bez foli!No ale mleko już się wylało a raczej beton więc czekamy na większą ilość fotek. PozdrawiamPrzemysław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 14.06.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 Szanowni forumowicze, to pytanie zostało zadane ponad dwa miesiące temu. Do tego czasu Zoja prawdopodobnie powinna mieć już stan surowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 14.06.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2012 ale nic nie stoi na przeszkodzie aby troche pobic piane w sumie moze tez bym sie wymadrzyl, ale sie kurde nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.06.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Szanowni forumowicze, to pytanie zostało zadane ponad dwa miesiące temu. Do tego czasu Zoja prawdopodobnie powinna mieć już stan surowy. Nom....... ale sa ludzie którzy tu wejdą i poczytają, znajdą odpowiedź - niekoniecznie zakładając nowy watek pod tytułem "beton mi pęka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 13.08.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 A ja wlasnie mam podobne pekniecie do tego z rysunku 3. Pekly co najmniej dwa bloczki betonowe u gory murku fundamentowego. Pekniecie jest na tyle szerokie ze mozna tam kielnie wlozyc - jakies 2 mm. Ekipa je zauwazyla przy stanie zerowym i w zaprawe pod pierwsza warstwa betonu komorkowego wlozyli 4 druty 12'ki na dlugosc calej sciany na ktorej zaobserwowano pekniecie. W fundamencie garazu zadnych innych pekniec nie widac - na domu nie wiem bo juz jest chudziak a z zewnatrz zaizolowane styro + klej/siatka.W tej chwili to juz mam i sciany i oba zalewy wylane. Pekniecie sie nie powieksza, na sciane nie przenosi. Robic panike czy nie?DziekiRafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekBR 21.08.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Nom....... ale sa ludzie którzy tu wejdą i poczytają, znajdą odpowiedź - niekoniecznie zakładając nowy watek pod tytułem "beton mi pęka" Zgadzam się. czasami warto odpowiadać na pytania, nawet jeżeli zostały zadane dawno temu. Uzasadnienie mojego zdania jest takie samo jak kolegi Xersesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norquimia 13.09.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 witaj.Pęknięć w fundamentach nie wolno lekceważyć,przecież na tym stoi cały dom!. Są specjalne chemiczne kotwy,można je stosować nawet po późnym ich zlokalizowaniu.Dobra kotwa ma wytrzymałość na rozrywanie > 43 KN to tyle co stal zbrojeniowa.Cena za litr to koszt ok 130zł. więc chyba nie warto ryzykować A jeszcze ważne że jej gęstość początkowa jest zbliżona do wody aby mogła penetrować nawet najmniejsze szczeliny.Wadą jest że w przypadku pionowych płaszczyzn trzeba zrobić bardzo dokładny szalunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 13.09.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 witaj.Pęknięć w fundamentach nie wolno lekceważyć,przecież na tym stoi cały dom!. Są specjalne chemiczne kotwy,można je stosować nawet po późnym ich zlokalizowaniu.Dobra kotwa ma wytrzymałość na rozrywanie > 43 KN to tyle co stal zbrojeniowa.Cena za litr to koszt ok 130zł. więc chyba nie warto ryzykować A jeszcze ważne że jej gęstość początkowa jest zbliżona do wody aby mogła penetrować nawet najmniejsze szczeliny.Wadą jest że w przypadku pionowych płaszczyzn trzeba zrobić bardzo dokładny szalunek Nie ma jak dobra rada 5 miesięcy po zadaniu pytania:-) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 13.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Lepiej późno niż wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 13.09.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 A skąd wiecie, czy na tych fundamentach już coś stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 14.09.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Budować dalej!!! Podobnych katastrof budowlanych do zakończenia budowy będzie sporo. Jesteś carem na budowie i zawsze możesz skuć ławę i wylać od nowa. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts