Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki a okna tarasowe

Recommended Posts

Mam sporo okien tarasowych i tu pojawia sie nurtujące mnie pytanie.

Jak zrobic poprawnie wylewkę w tych miejscach?

Sciana z ytonga 48, okno 12cm od zewnętrznej strony sciany, a więc zostaje jakieś 26 cm bloczka do zalania.

Jak nalezy zabezpieczyć bloczek? Folia, zagruntowanie, czy może folia w płynie?

Generalnie chodzi mi aby odizolować bloczek od wylewki a z drugiej strony aby posadzka nieodsoczyła w tym miejscu.

Jakieś pomysły ?

Mam sporo okien tarasowych i tu pojawia sie nurtujące mnie pytanie.

Jak zrobic poprawnie wylewkę w tych miejscach?

Sciana z ytonga 48, okno 12cm od zewnętrznej strony sciany, a więc zostaje jakieś 26 cm bloczka do zalania.

Jak nalezy zabezpieczyć bloczek? Folia, zagruntowanie, czy może folia w płynie?

Generalnie chodzi mi aby odizolować bloczek od wylewki a z drugiej strony aby posadzka nieodsoczyła w tym miejscu.

Jakieś pomysły ?

Poczytaj trochę tematy okienne na tym forum. A jak nie - zajrzyj do Jareko na stronę : http://www.jareko.pl/page23.php

Tam też pewnie znajdziesz coś na temat przedłużenia profilu.

Poczytaj trochę tematy okienne na tym forum. A jak nie - zajrzyj do Jareko na stronę : http://www.jareko.pl/page23.php

Tam też pewnie znajdziesz coś na temat przedłużenia profilu.

Ja nie mam zamiaru przedłużać profilu okien.

Okna dawno już są wstawione.

Interesuje mnie z czego zrobić wylewkę na ytongu (ok 1,5cm) tak aby nie odparzyło jej.

Jakiej użyć izolacji miedzy ytongiem a tą wylewką?

Widzisz, moim zadaniem masz to źle zrobione.

Nefer po to przysłała Ci linka żebyś to sobie uświadomił i ew jeszcze coś zmienił.

Ja mam rozwiązanie nie do końca energooszczędne ale się sprawdziło, mianowicie: pod oknem tarasowym jest ytong przycięty dokładnie na szerokość ramy okna. Dzięki temu wylewka wszędzie jest "normalna".

Oczywiście można u Ciebie coś "wymedzić" np klejem do kafli wyrównać to 1,5cm - na pewno nie odspoi się od bloczka.. Jednak musisz pamiętać że będziesz miał tam niezły mostek termiczny.

• 1 month później...
Widzę, że nawet Ci się nie chciało otworzyć linka. Masz tam wszystko napisane jak okno powinno być podparte, jak wygląda montaż. O jakiej mówisz izolacji ? O jakim odparzaniu ? Nie bardzo rozumiem jak może odskoczyć lany beton. To nie farba.