Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek zone i kangoo

Recommended Posts

Projekt Studio Atrium. Powierzchnia uzytkowa 160 m2. Dom podpiwniczony, z użytkowym poddaszem, garaż dwustanowiskowy.

Mamy brązowy dach (dachówka Brass), elewacja będzie w kolorze waniliowym.

http://host1.studio-atrium.com.pl/res/041/duz_0.jpg

http://host1.studio-atrium.com.pl/res/041/duz_1.jpg

jeszcze sporo brakuje... aktualnie będziemy tynkować wewnątrz i w środku.

link do domku w naszym wykonaniu

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=25045&q=kangoo&k=2

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rzeczywiście, pomyliły mi sie rzuty :-? juz powinno być O.K.

Mamy już wstawione okna, prawie gotowa instalację wod-kan. Niedługo przychodzą tynkarze (na zewnątrz i do środka), potem wykończeniówka, parkiet, łazienka, kuchnia...

Mam nadzieję, że na zimę będziemy już u siebie :wink:

• 2 weeks później...
jak się cieszę, że jest osoba, krtóra ma taki sam projekt. my też troszeczkę go zmieniliśmy. a mianowicie zrezygnowaliśmy z tarasu, zejście na taras jest w miejscu okien pod balkonem, są tam wstawione 3 okna aż do ziemi. pokój nad garażem też jest powiększony, gdyż nie zgodzili się nam na dach 3-spadowy i musieliśmy go wyprostować. proszę napisz jak on wygląd w środku.czy jest funkcjonalny, na ile osób go budujecie, i ogólnie jak wam sie podoba jak już stoi. my dopiero robimy piwnice, le na zimę też chcemy już mieszkać. acha jak drzwi wejściowe. dopiero teraz zauważyłam, że są one nie na środku tylko trochę z boku. jak to wygląda od wewnątrz. :p :p :p :p :p

a mianowicie zrezygnowaliśmy z tarasu, zejście na taras jest w miejscu okien pod balkonem, są tam wstawione 3 okna aż do ziemi.

nie bardzo rozumiem, czy na pewno chodziło o taras, czy o wykusz?

Z projektu w dalszym ciągu jestem z niego zadowolona. Dla mnie jest bardzo funkcjonalny.

Co do zmian, to jak pisałam: na dole zamaiast pokoju, zrobiliśmy łazienkę, w dawnej łazience będzie duża zabudowana szafa, wejście do piwnicy - nie tylko z garazu, ale i z mieszkania,

zrezygnowałam z drzwi do kuchni, a takze zabudowaliśmy ścianką otwór przy salonie między filarem a ścianką (widok na schody) zostawiając tylko trzy kwadratowe otwory z halogenami (mieliśmy dylemat, gdzie postawić telewizor :wink:

Co do drzwi wejściowych, to ich przesunięcie uważam za zaletę, gdyż w wiatrołapie jest miejsce na postawienie szafki, wieszaka, itp. Obok drzwi po prawej stronie będzie wisiał kinkiet i stało małe drzewko w doniczce - z rodziny iglastych, tak więc to przesunięcie nie będzie raziło.

Co do ilości osób: na razie 3 (ja, mąż i 3-letnia Madzia, ale chcemy jeszcze jedno dziecko) a Wy?

Napisz jakie planujesz kolorki dachu i elewacji.

:p my zamiszkamy w domku w 5 osób.także wszystkie pokoje są juz zajęte. nasz oczywiscie będzie nad garażem . jak już pisałam musieliśmy wysunąc dach i od strony ogrodu poprawiliśmy okno na takie w dachu. natomiast od frontu okno pozostaje takie jakie jest w planie. co do zmo\ian na poddaszu to balkon nad wykuszem będzie miał barierkę zwykłą, nie będzie zamurowany. na parterze powiększyliśmy salon. taras został zlikwidowany ( o ten sam metraż powiększyła się piwnica). natomiast zejście na taras będzie nie od strony wykuszu a od strony elewacji zachodniej. w miejsce tych dwóch okien daliśmy 3 sztuki drzwi oddzielnych murkiem. co do dachu to planujemy dać w kolorze brązowym dachówkę. jednak jeszcze nie jesteśmy zdecydowani jakiej firmy. czy jesteście zadowoleni z braasa. fachowcy proponują dać dachówkę ceramiczną. co do elewacji to ma być w kolorze bladej żółci, może wanilki.mam pytanie co do okien a konkretnie to te balkonowe nad wykuszem. czy daliscie wymiar taki jaki jest w projekcie. gdyż fachowcy od okien odradzają nam gdyż są one za krutki w prostokącie (140 cm) i zawiasy mają za duży ciężar do utrzymania. jedni proponują nam dać prostokąt min. 180 cm inni łuk wstawić na stałe. jak wy rozwiązaliście ten problem. jakie macie ogrzewanie i jakie kaloryfery ( podłoga czy zwykłe). my zdecydowaliśmy się na podłogowe. acha narazie mieszkamy w gdyni a budujemy się na jedenj z wiosek w okolicy pucka. :wink: :p :D pozdrawiam :wink: :wink: :wink: :p :D

jak czytam to co opisujesz, to przypominają mi się kolejne zmiany jakich dokonaliśmy:

- zrezygnowaliśmy z balkonu z tyłu domu,

- powiększyliśmy okna 120x150

- powiekszyliśmy ilość luftów wentylacyjnych = powiększenie komina,

- zmniejszyliśmy ilość schodków do półpietra

- zrezygnowaliśmy z okien z łukami oraz drzwi z łukami w bramach garażowych i w oknach nad nimi

- równiez nie robimy balkonu murowanego, tylko z deseczkami

Ogrzewanie będziemy mieli tradycyjne (podłogowego nie) Kaloryfery firmy stelerad.

Z dachówki jestem bardzo zadowolona, pięknie wygląda w słońcu (ma lekki połysk).

Ciekawa jestem jak wygląda Wasz powiększony salon :p , może macie jakieś zdjęcia?

też jestem ciekawa jak będzie wyglądać. dopiero zalaliśmy piwnice i od tego tygodnia murarze idą do góry. kiedy macie zamiar się wprowadzić, gdyż my chcemy na święta mieszkać . ciekawe czy nam się uda. narazie oglądam z zewnątrz podobny model domu w Redzie. zbieram się na odwagę żeby do ludzi zapukać i chociaż dół obejrzeć jak wygląda od środka. patrząc po stropie naszym, to wydaje mi się on taki mały. jednak wszyscy mówia zeby na to nie patrzeć bo jak staną mury to wszystko bedzie wyglądać inaczej. a piec wstawiacie na olej czy na jakiś inny opał.

Mam nadzieję, że będziemy mieszkać już w tą zimę. Domek zdecydowanie nie jest mały, pierwsze wrażenie jakie robi to:" ale duży..." :wink: Poza tym jest bardzo przestronny i moim zdaniem przemyślany.

Ogrzewanie - olej opałowy, gazu niestety nie mamy w ulicy :cry: no i oczywiście kominek :wink:

Prawdą jest, że kuchnia wielka nie jest... Dlatego tez zrezygnowaliśmy z murka dzielącego kuchnie z jadalnią. Dzięki temu jest więcej miejsca.

Generalnie myślę, że nie będzie źle, ale zobaczymy jak ustawimy meble. Chcę je ustawić na ścianie przy kominie i przy oknie od frontu (zlew narożny). Przy drugim oknie jedynie mały stolik na 1 nodze. Acha, jeszcze przesunęliśmy trochę okno, żeby zmieścić w kącie lodówkę 8)

Z czego robicie instalację wod-kan i co i jaki wybraliście piec na olej?