Aggula 09.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Każdy instalator poleca coś innego - mam oferty na podgrzewanie garażu podłogówką, klimakonwektorami, grzejnikiem i "nadmuchem". Zwariować można...Ostatecznie zastanawiam się nad dwoma ofertami - jedna przewiduje grzejnik w garażu, druga "ogrzewanie nadmuchowe". Każdy Pan mówi rozsądnie o swoim rozwiązaniu, a ja jestem zakręcona. Pomożecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.04.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Jak masz za dużo kasy zrób podłogowe .Jak chcesz klimę w garażu to klimakonwektorJak masz ogrzewanie nadmuchowe to nadmuchaj ciepłego powietrzaAle jeżeli to zwykły garaż to daj grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 09.04.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Zwykły garaż, tyle że w bryle budynku. W całym domu będzie podłogówka zasilana PC. Grzejniki w łazienkach. I teraz dylemat - czy w garażu grzejnik (nie wiem, czy grzejnik niskotemperaturowy wydoli na 50m2 garażu), czy nadmuch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 09.04.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Może Cię to zszokuje, ale moja rada jest taka: zamiast ogrzewania garażu zrezygnuj z izolacji termicznej posadzki, a połóż na ściany. Jak masz w bryle budynku to tym sposobem zaoszczędzisz na ogrzewaniu domu, a w garażu i tak będzie powyżej zera. Dla samochodu zdrowiej i dla kieszeni lżej... . Chyba, że garaż tylko z nazwy i potrzebujesz tam mieć komfortowe temperatury w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.04.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tak jak instalatorzy, tak na forum - każdy będzie miał inne zdanie na temat garażu Wszystkie rozwiązania są dobre, zależy, co zamierzasz w tym garażu robić. Jeśli tylko stawiać auto, to spokojnie wystarczy temp. trochę powyżej zera - patrz post powyżej. Jeśli chcesz coś sporadycznie w garażu porobić zimą - dobre będzie nadmuchowe. Włączasz tylko wtedy kiedy potrzeba na godzinkę, czy nawet krócej. Jeśli chcesz mieć stabilną temp. cały czas na poziomie ok. 10 stopni w zimie - polecam grzejnik, ale z drugiej strony trochę może zagracać ścianę, a w garażu jakoś zawsze brakuje "szerokości", albo "długości" Jak chcesz mieć stabilną temperaturę na poziomie 15 lub więcej nawet w zimie - zrób podłogówkę z możliwością jej odcięcia (zakręcenia) na rozdzielaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadicus 10.04.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Każdy instalator poleca coś innego - mam oferty na podgrzewanie garażu podłogówką, klimakonwektorami, grzejnikiem i "nadmuchem". Zwariować można... Ostatecznie zastanawiam się nad dwoma ofertami - jedna przewiduje grzejnik w garażu, druga "ogrzewanie nadmuchowe". Każdy Pan mówi rozsądnie o swoim rozwiązaniu, a ja jestem zakręcona. Pomożecie??? Wstaw sobie zwykły grzejnik tak aby temperatura była powyżej zera. Grzanie garażu uważam za bezsens - Sypiasz tam? A dodatkowo to są duże koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.04.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nadmuch przy pompie ciepła ? Możesz coś więcej napisać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.04.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nadmuch przy pompie ciepła ? Możesz coś więcej napisać ? Nie chcę gdybać, bo to nie mój dom, ale może chodzi o małego niezależnego Splita ? A może o kimakonwektor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 10.04.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tak, de facto chodzi o małą pompę przyłączoną do odwiertów i generującą ciepłe powietrze. Brzmi fajnie Może ktoś coś powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Z mojego doświadczenia. Dałem niepotrzebnie izolację pod posadzką w garażu. Podczas pierwszej zimy temperatura potrafiła spaść delikatnie poniżej zera. Drugiej również. W tym roku postawiłem zwykły grzejnik olejowy delikatnie włączony przez trzy tygodnie. Rachunek za ten sam okres miałem o 120zł wyższy.Wniosek.Albo dogrzewać i płacić (w sumie niewiele), albo wywalać styropian. Ja latem zrobię to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 10.04.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Z mojego doświadczenia. Dałem niepotrzebnie izolację pod posadzką w garażu. Nie mam robić styropianu pod posadzką w garażu ? Bez styropianu ciepło z gruntu wychodzi ? Do sporadycznego ogrzania garażu chcę dać grzejnik ale używany jak będę przebywał w garażu np. wykonać coś przy aucie zimą. Poza tym grzejnik ma być zakręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nie mam robić styropianu pod posadzką w garażu ? Bez styropianu ciepło z gruntu wychodzi ? Do sporadycznego ogrzania garażu chcę dać grzejnik ale używany jak będę przebywał w garażu np. wykonać coś przy aucie zimą. Poza tym grzejnik ma być zakręcony. Grunt pod domem ma zawsze temperaturę dodatnią. Wystarczy aby w garażu nie spadło poniżej zera. Jak będziesz chciał coś robić w garażu to lepsza będzie farelka. Nadmuch szybciej działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 12.04.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 czasami garaz pobierze więcej energi niz dom jak słabe izolacje, a praktycznie zwsze takie ma, więc lepiej nie grzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts