Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie w garażu przy PC?

Aggula

Recommended Posts

Każdy instalator poleca coś innego - mam oferty na podgrzewanie garażu podłogówką, klimakonwektorami, grzejnikiem i "nadmuchem". Zwariować można...

Ostatecznie zastanawiam się nad dwoma ofertami - jedna przewiduje grzejnik w garażu, druga "ogrzewanie nadmuchowe". Każdy Pan mówi rozsądnie o swoim rozwiązaniu, a ja jestem zakręcona.

Pomożecie???

Może Cię to zszokuje, ale moja rada jest taka: zamiast ogrzewania garażu zrezygnuj z izolacji termicznej posadzki, a połóż na ściany. Jak masz w bryle budynku to tym sposobem zaoszczędzisz na ogrzewaniu domu, a w garażu i tak będzie powyżej zera. Dla samochodu zdrowiej i dla kieszeni lżej... . Chyba, że garaż tylko z nazwy i potrzebujesz tam mieć komfortowe temperatury w zimie.

Tak jak instalatorzy, tak na forum - każdy będzie miał inne zdanie na temat garażu :) Wszystkie rozwiązania są dobre, zależy, co zamierzasz w tym garażu robić. Jeśli tylko stawiać auto, to spokojnie wystarczy temp. trochę powyżej zera - patrz post powyżej. Jeśli chcesz coś sporadycznie w garażu porobić zimą - dobre będzie nadmuchowe. Włączasz tylko wtedy kiedy potrzeba na godzinkę, czy nawet krócej. Jeśli chcesz mieć stabilną temp. cały czas na poziomie ok. 10 stopni w zimie - polecam grzejnik, ale z drugiej strony trochę może zagracać ścianę, a w garażu jakoś zawsze brakuje "szerokości", albo "długości" :) Jak chcesz mieć stabilną temperaturę na poziomie 15 lub więcej nawet w zimie - zrób podłogówkę z możliwością jej odcięcia (zakręcenia) na rozdzielaczu.

Każdy instalator poleca coś innego - mam oferty na podgrzewanie garażu podłogówką, klimakonwektorami, grzejnikiem i "nadmuchem". Zwariować można...

Ostatecznie zastanawiam się nad dwoma ofertami - jedna przewiduje grzejnik w garażu, druga "ogrzewanie nadmuchowe". Każdy Pan mówi rozsądnie o swoim rozwiązaniu, a ja jestem zakręcona.

Pomożecie???

Wstaw sobie zwykły grzejnik tak aby temperatura była powyżej zera.

Grzanie garażu uważam za bezsens - Sypiasz tam?

A dodatkowo to są duże koszta.

Z mojego doświadczenia. Dałem niepotrzebnie izolację pod posadzką w garażu. Podczas pierwszej zimy temperatura potrafiła spaść delikatnie poniżej zera. Drugiej również. W tym roku postawiłem zwykły grzejnik olejowy delikatnie włączony przez trzy tygodnie. Rachunek za ten sam okres miałem o 120zł wyższy.

Wniosek.

Albo dogrzewać i płacić (w sumie niewiele), albo wywalać styropian. Ja latem zrobię to drugie.

Z mojego doświadczenia. Dałem niepotrzebnie izolację pod posadzką w garażu.

Nie mam robić styropianu pod posadzką w garażu ? Bez styropianu ciepło z gruntu wychodzi ? Do sporadycznego ogrzania garażu chcę dać grzejnik ale używany jak będę przebywał w garażu np. wykonać coś przy aucie zimą. Poza tym grzejnik ma być zakręcony.

Nie mam robić styropianu pod posadzką w garażu ? Bez styropianu ciepło z gruntu wychodzi ? Do sporadycznego ogrzania garażu chcę dać grzejnik ale używany jak będę przebywał w garażu np. wykonać coś przy aucie zimą. Poza tym grzejnik ma być zakręcony.

Grunt pod domem ma zawsze temperaturę dodatnią. Wystarczy aby w garażu nie spadło poniżej zera.

Jak będziesz chciał coś robić w garażu to lepsza będzie farelka. Nadmuch szybciej działa.