Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki wkład 12-15kW wybrać, by miał dwie szyby i był szczelny?

Yorey

Recommended Posts

Chodzi o kominek czy wkład kominowy?

Ja i brat korzystałem z firmy Minan

Do pieca 7mb z trójnikami, kapturkami, wyczystkami itp zapłaciłem coś troszkę ponad 2tyś.

Z blachy 1,0mm o lepszym gatunku stali (1.4828).

Za gazowy 6mb wyszło mnie ok 1tyś zł

Tanio całkiem to to nie jest, ale blacha dobra a nie jak z allegro 0,6

prawdę rzekłszy miałem na myśli wkład kominkowy, czyli na ogół urządzenie w kształcie prostopadłościanu lub zbliżonym, wykonanym ze stali lub żeliwa z szybą lub kilkoma szybami, do którego wkładasz drewno, podpalasz je, wówczas to drewno w onym wkładzie zacnie płonie wydzielając przyjemny widok oraz ciepło.

miałem na myśli tzw. narożny - np. Volcano 2P lub 2L od Hajduka, Arysto 10P - przy czym niespecjalnie zależy mi by obie szyby się otwierały (słyszałem, że obie szyby otwierane na zawiasach są bardzo zawodne - w sensie zawiasy nie wytrzymują obciążenia, a na te podnoszone do góry szkoda mi kasy i też przypuszczam, że to może się psuć).

kominki-unico-dragon-2b.jpgTo przykładowy otwierany na bok, szyba w dwóch częściach, lub w całości.

unico-hermes-4-b.jpgAlbo taki, w których otwiera się same drzwi, a szyba boczna jest stała. Może być z szufladą tak jak na zdjęciu, lub w wersji bez szuflady.

Wybór jest szeroki, więcej informacji o tych modelach z fotek mogę udzielić jedynie na maila firmowego: [email protected]

kominki-unico-dragon-2b.jpgkominki-unico-dragon-2b.jpg

Edytowane przez bohusz

W wariancie oszczędnościowym proponuję wkład kominkowy ARYSTO, ale lepszy będzie na pewno Spartherm, Schmid, Leda, Brunner. Najlepiej zlecić kominek z kompleksowym montażem, bez wcześniejszych zakupów samych wkładów kominkowych. Ma się wtedy odpowiedzialność i gwarancję skupione w jednych rękach. Przy całym kominku z montażem rozrzut cenowy pomiędzy wariantami z polskimi wkładami a niemiecki nie jest taki powalający. Chętnie pomogę. Pozdrawiam.

W wariancie oszczędnościowym proponuję wkład kominkowy ARYSTO, ale lepszy będzie na pewno Spartherm, Schmid, Leda, Brunner. Najlepiej zlecić kominek z kompleksowym montażem, bez wcześniejszych zakupów samych wkładów kominkowych. Ma się wtedy odpowiedzialność i gwarancję skupione w jednych rękach. Przy całym kominku z montażem rozrzut cenowy pomiędzy wariantami z polskimi wkładami a niemiecki nie jest taki powalający. Chętnie pomogę. Pozdrawiam.

Ah jooo, trochę mnie nie było, wróciłem i co widzę...

Miszcz od Romków ucichł, za to pojawił się nowy "u mnie najlepiej, u mnie najtaniej i w ogóle chętnie zrobię państwu dobrze".

no jak to nie jest?? mowisz, że nie ma różnicy w cenie między wkładem za 5 K i 10 K?? bo com jak dłoższy wkłąd to tansza obudowa? nie rozumiem

W wariancie oszczędnościowym proponuję wkład kominkowy ARYSTO, ale lepszy będzie na pewno Spartherm, Schmid, Leda, Brunner. Najlepiej zlecić kominek z kompleksowym montażem, bez wcześniejszych zakupów samych wkładów kominkowo co jak drożych. Ma się wtedy odpowiedzialność i gwarancję skupione w jednych rękach. Przy całym kominku z montażem rozrzut cenowy pomiędzy wariantami z polskimi wkładami a niemiecki nie jest taki powalający. Chętnie pomogę. Pozdrawiam.

no jak to nie jest?? mowisz, że nie ma różnicy w cenie między wkładem za 5 K i 10 K?? bo com jak dłoższy wkłąd to tansza obudowa? nie rozumiem

Na niemieckie wkłady kominkowe nie udzielamy rabatów. W przypadku zamawiania całego kominka z montażem, klient zyskuje na stawce podatku VAT 8% (przy samej sprzedaży jest 23%). Biorąc pod uwagę, iż ceny katalogowe niemieckich wkładów są wyższe, to przy stawce VAT 8% różnica w cenie końcowej zmniejsza się. Ponadto w sytuacji, gdy zarabia się dobrze na wkładzie kominkowym, można obniżyć cenę zabudowy kominkowej. Prawda jest taka, że stosowanie tanich wkładów nie jest dla nas ekonomicznie korzystne, a ponadto, co jest niesamowicie ważne - kominki z droższymi wkładami (na ogół te droższe są po prostu lepsze) generują mniej problemów i reklamacji. Moja firma zawsze stara się przekonać klienta do wysokojakościowych urządzeń - to przynosi klientom i nam korzyści w wielu aspektach. Pozdrawiam i zapraszam.

Na niemieckie wkłady kominkowe nie udzielamy rabatów. W przypadku zamawiania całego kominka z montażem, klient zyskuje na stawce podatku VAT 8% (przy samej sprzedaży jest 23%). Biorąc pod uwagę, iż ceny katalogowe niemieckich wkładów są wyższe, to przy stawce VAT 8% różnica w cenie końcowej zmniejsza się. Ponadto w sytuacji, gdy zarabia się dobrze na wkładzie kominkowym, można obniżyć cenę zabudowy kominkowej. Prawda jest taka, że stosowanie tanich wkładów nie jest dla nas ekonomicznie korzystne, a ponadto, co jest niesamowicie ważne - kominki z droższymi wkładami (na ogół te droższe są po prostu lepsze) generują mniej problemów i reklamacji. Moja firma zawsze stara się przekonać klienta do wysokojakościowych urządzeń - to przynosi klientom i nam korzyści w wielu aspektach. Pozdrawiam i zapraszam.

:D

nie wiem czy się śmiać czy płakać....

na szczęście boom budowlany się kończy i rynek sam rozwiąże problem z ludźmi z Twoim podejściem do klienta

nie wiem czy się śmiać czy płakać....

na szczęście boom budowlany się kończy i rynek sam rozwiąże problem z ludźmi z Twoim podejściem do klienta

Witam serdecznie

Hmmm.... Nie mogę dobrze zrozumieć Pani wypowiedzi. Czy mogłaby Pani wyjaśnić, co w moim podejściu do klienta jest złego?

Pozdrawiam.

Witam serdecznie

Hmmm.... Nie mogę dobrze zrozumieć Pani wypowiedzi. Czy mogłaby Pani wyjaśnić, co w moim podejściu do klienta jest złego?

Pozdrawiam.

Tylko tyle i aż tyle ,że zwróciłem się do Państwa z zapytaniem na temat planowanej budowy kominka z wkładem spartherm varia 2lh linear lub 2lh 100 do tego ciepła zabudowa wartość inwestycji ok 30 tys. pln .Otrzymałem emaila zwrotnego z obietnicą zajęcia się moją budową,miałem dostać wizualizację jakiś wstępny projekt i mineło dwa miesiące i cisza .Rozumiem ,że byliście bardzo zajęci ,na szczęście konkurencja nie.

Życzę powodzenia.

Tylko tyle i aż tyle ,że zwróciłem się do Państwa z zapytaniem na temat planowanej budowy kominka z wkładem spartherm varia 2lh linear lub 2lh 100 do tego ciepła zabudowa wartość inwestycji ok 30 tys. pln .Otrzymałem emaila zwrotnego z obietnicą zajęcia się moją budową,miałem dostać wizualizację jakiś wstępny projekt i mineło dwa miesiące i cisza .Rozumiem ,że byliście bardzo zajęci ,na szczęście konkurencja nie.

Życzę powodzenia.

Witam serdecznie

Trudno, widocznie zdarzyło się jakieś przeoczenie. Bardzo przepraszam, mam nadzieję, że stoi już piękny kominek. Pozdrawiam!