cobratom 09.04.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam Mam pewien problem i szukam rozwiazania. W warunkach zabudowy mam zapis, w celu odprowadzenia wody deszczowej nalezy zbudowac zbiornik o pojemnosci 6m3 na kazde 100m2 powierzchni zabudowy i powierzchni utwardzonej lacznie. Jestem juz po adaptacji projektu i architekt dorzucil mi 2 zbiorniki po 6500l. Niby wszystko rozwiazanie ale ja bycm chcial inaczej Zbiorniki sa za drogie: Marley Columbus 6500l - jeden kosztuje 12-13 tys zl. Troche duzo jak na wode deszczowa. Teraz bede skladal dokumenty o pozwolenie na budowe. W zwiazku z tym mam pytanie czy po uzyskaniu pozwolenia moge wprowadzac zmiany, tak aby zlikwidowac te zbiorniki? Wiem ze sasiedzi podlaczeni sa pod siec drenarska i tam idzie woda deszczowa to moze takie zbiorniki sa mi nie potrzebne? Moze ktos ma inne pomysly, a moze sam ma zbiorniki i uzywa do czegos wody deszczowej i moglby wie wypowiedzic w tym temacie. Dodam ze dzialka mala (niecale 8ar, a grunt gliniasty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.04.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Rozważ skrzynki rozsączające , wodę ze zbiorników można użyć np do podlewania działki ale te ceny za 2 zbiorniki - 26 tys - kosmos , cena 6 m3 wody ok . 15-18 PLN , co oznacza że musiałyś 1444 razy napełnić zbiorniki aby to miało sens ekonomiczny ( nie licząc kosztów energii elektrycznej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.04.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ale czy zamiana zbiorników na skrzynki rozsączające spełni wymogi warunków zabudowy mówiących o zbiornikach? Wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 10.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Czy nie można zastąpić zbiorników z tworzyw zbiornikiem betonowym - dużo tańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.04.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 tu się otym rozpisywaliśmy... już w archiwum... http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-126803.html? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 10.04.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) ...... Teraz bede skladal dokumenty o pozwolenie na budowe. W zwiazku z tym mam pytanie czy po uzyskaniu pozwolenia moge wprowadzac zmiany, tak aby zlikwidowac te zbiorniki? Po złożeniu projektu i uzyskaniu PNB rezygnacja ze zbiorników na rzecz drenażu rozsączającego bez uzgodnienia tego w Urzędzie (pozwolenie zamienne) będzie traktowana jako samowola budowlana. Zbiorniki będą naniesione na PZT, możesz zmienić ich typ ale lokalizacja, parametry, atesty muszą być takie jak w projekcie. Rozsączanie to zupełnie inny system utylizacji wody opadowej. Lepiej raz jeszcze przeanalizuj problem, zleć jakiemuś projektantowi wod-kan opracowanie projektu, który będzie uwzględniał lokalne możliwości retencji-rozsączania. Skoro sąsiedzi mają rozsączanie to może ty także będziesz mógł mieć. Odżałuj parę zloty i zatrudnij speca - oszczędzisz dzięki temu kasę, którą wydałbyś na likwidację skutków partyzantki. Zwłaszcza, że kwestie zagospodarowania wody są zwykle dość rygorystycznie traktowane przez urzędy. I jako architekt radzę ci abyś ostrożnie słuchał architektów w kwestii instalacji nikt nie zna sie na wszystkim - o nietypowych instalacjach wodkanowskich rozmawiaj ze inżynierem wodkanowcem. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez TOMI1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Żadne pozwolenie zamienne nie wchodzi w grę. Gdyż jest to sprzeczne z prawem budowlanym Art. 34. 1. Projekt budowlany powinien spełniać wymagania określone w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym Najpierw zmiana decyzji o warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 10.04.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Żadne pozwolenie zamienne nie wchodzi w grę. Gdyż jest to sprzeczne z prawem budowlanym Najpierw zmiana decyzji o warunkach zabudowy. Jeżeli w WZiZT jest rzeczywiście sprecyzowany wymóg budowy zbiorników to faktycznie jest tak jak piszesz chociaż uzyskanie nowych WZiZT na taką samą inwestycję może być cokolwiek trudne jeśli nie niemożliwe . Jeżeli zapis jest ogólniejszy i wprowadza nakaz zagospodarowania wody opadowej w granicach działki bez doprecyzowania czy chodzi o drenaż czy retencję to wtedy możliwe jest PNB zamienne. Może autor zacytuje fragment WZiZT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.04.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam . W warunkach zabudowy mam zapis, w celu odprowadzenia wody deszczowej nalezy zbudowac zbiornik o pojemnosci 6m3 na kazde 100m2 powierzchni zabudowy i powierzchni utwardzonej lacznie. , a grunt gliniasty) Zwracam jeszcze uwagę na ten fakt. ( na czerwono) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobratom 10.04.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Zapis brzmi dokładnie tak: "odprowadzanie wód opadowych - docelowo do gminnej kanalizacji deszczowej, a do czasu jej uruchomienia - do zbiornika retencyjnego na własnym terenie z uwzględnieniem pojemności odbiornika wód opadowych - co najmniej 6m3 na kazde 100 m2 powierzchni zabudowanej i utwardzonej lacznie". Zatem pewnie nie mam wyboru i skoncze ze zbiornikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMI1975 11.04.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Na moje oko to jesteś skazany na zbiorniki. Pytanie tylko czy muszą być one tak koszmarnie drogie? Może jeszcze zanim złożysz projekt do urzędu skoryguj dobór zbiorników? Przecież wodę możesz trzymać też w zwykłych żelbetowych bezodpływowych, które są o wiele tańsze. Co do nowej WZiZT to wg. mnie nie masz szans aby je otrzymac. Urząd odmówi wydania nowych warunków zabudowy na identyczną w charakterze inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts