Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki ceramiczne

Gość

Recommended Posts

Mam dość duży problem. Po długich i ciężkich wyborach zdecydowałam sie na śliczne płytki do łazienki- rozmiar 60cm/35cm. Tak więc z tych dużych. I tutaj problem. Majster stanowczo odradził :x powiedział, że w nowym domu nie powinno się kłaść takich dużych płytek bo popękają podczas "osadzania" się domu.

Pomóżcie-czy wam duże płytki pękają??

Małe płytki też pękną jak będą miały pęknąć. Jeżeli są na ścianie która "pracuje" stanie się to nieuchronnie. Z doświadczenia i obserwacji wiem, że płytki położone na ścianach, które pękają na pewno pękną. Osiadanie domu trwa w zależności od warunków różny okres czasu. Niejednokrotnie rysy na ścianach pojawiają się po kilku a nawt kilkunastu latach. To w jaki sposób dom osiada zależy w dużej mierze od fundamentu. Osiadanie można potocznie rozumieć jako obniżenie się całego domu spowodowane parciem ciężaru domu na grunt pod fundamentami. Przy okazji może występować "zarysowanie" czyli pękanie murów. Jeśli nie wystąpi zarysowanie to oznacza, że można na ścianach połozyć dowolne płytki i nic się nie stanie. Rozumienie osiadania może być inne - ja spotkałem się z takimi opiniami - chodzi mianowicie o to, że warstwy zaprawy i betonu pod wpływem przemian chemicznych ulegają skurczowi. Taki skurcz po kilku miesiącach ustaje. Czas potrzebny na to jest różny. Skurcz betonów i zapraw jest po ich stwardnieniu bez wpływu na okładziny ułożone na ścianach.

-----------------------

To był mój mąż :)

ja kupiłam płytki ścienne 100/30 ( specjalnie takich szukałam) pan, który je kładzie, a także wszyscy inni, których braliśmy pod uwagę jeśli chodzi o kafelkowanie, nie wspomnieli nawet o tym by mogły popękać :o domek jest nowy także z pewnością nadal trwa jego osadzanie, myślę jednak, że płytki nie popękają

:wink:

Serdeczne dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak zdecyduję się na płyki trochę mniejsze ale 2x tańsze. Jak pomyślę sobie że płytki za 100zł/m2 miałyby mi pękać to trafiłoby mnie na miejsu :x nie mówiąc o moim mężu który mi odradza te duże kafle ze względów na zasady mechaniki (mężuś studiuje mechanikę i siły które działają ...etc- nie pamietam co dalej mi mówił) Mam nadzieje, że za jakieś 10 lat zmienię sobie już na takie superowe, bo za ten czas zasady mechaniki powinny się uspokoić.

ja kupiłam płytki ścienne 100/30 ( specjalnie takich szukałam) pan, który je kładzie, a także wszyscy inni, których braliśmy pod uwagę jeśli chodzi o kafelkowanie, nie wspomnieli nawet o tym by mogły popękać :o domek jest nowy także z pewnością nadal trwa jego osadzanie, myślę jednak, że płytki nie popękają

:wink:

anus

bede wdzieczny za namiary na takie duze plytki.

pzdr

• 2 years później...

Witam,

Odgrzewam temat, bo właśnie po kilku miesiącach w łazience zaczęły mi pękać: najpierw fugi, teraz jedna płytka. Mam 33cmx50cm. Położone są na tzw "bezfugowe" przyleganie, ale fuga i tam tak jest (1-2mm).

Czy macie jakieś pomysły jak zabezpieczyć przed pękaniem (jeżeli się da).

Największe mam tam, gdzie właśnie mam stawiać prysznic przylegający do ściany. :cry:

Doświadczonych proszę o porady

One nie pękają od osiadania ścian tylko od różnicy temperatur. Niestety, wszystkie materiały zmieniają swoją objętość w zależności od temperatury - jedne mniej, inne bardziej. Przy płytkach zasada prosta - im większa płytka tym grubsza fuga. Fuga zawsze jest bardziej elastyczna od płytki i umożliwia "pracowanie" płytki w zmiennych temperaturach. Bez fug, albo z bardzo cienkimi kładzie się płytki kamienne lub bardzo grube. One mają dużą masę i w związku z tym słabiej reagują na zmiany temperatury.

Sytuacja, kiedy płytki już pękają jest raczej beznadziejna... Praktycznie to trzeba położyć na nowo. Ewentualnie starać się nie doprowadzać do gwałtownych lub dużych zmian temperatury ścian - ale w łazience, przy prysznicu - raczej niewykonalne... :(

Nie popękają - chyba nie kładziesz tego na ścianę :D ? Na podłodze nie ma takich skoków temperatur, chyba że jest podłogówka - ale to oddzielny temat. Na podłodze istotne jest równe, mocne podłoże i umiejętne kładzenie. Podłoga pęka od obciążenia z góry (ale też w większości po błędach wykonawczych).

Witam,

Jeżeli sytuacja jest beznadziejna, to co robić? Ja zamierzam pozostawić tak jak jest na razie (pęknięta jest 1 płytka oraz w niektórych miejscach fugi) i zobaczyć jak sie bedzie zachowywać to dalej. Jezeli się ustabilizuje, wówczas wymienie. Co o tym myślicie? Nie chciałbym w nieskonczość podmieniac płytki.

• 2 weeks później...
My kładziemy płytki 120X60, wcześniej wygrzana była podłoga przez 2 miesiące normalnie (podłogowka ) , następnie kafelkarze juz się za nia wzieli, przez 3 dni grzali na maksa, zwiększyli temp. potem wyłączyli i jeszcze czekali , co ma pęknąć to pęka , w razie czego mówili że wylewkę się "zszywa ". Na to jakas specjalna chemia , na to wylewka samopoziomującą , też jakas spacjalna na ogrzewanie podłogowe i na to dopiero płytki . Dylatacje oczywiście są .. No to zobaczymy jak to będzie się sprawować ....

• 1 year później...