Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć prąd na działce bez zgłoszenia?

Recommended Posts

Witam,

Podpisałem umowę na podłączenie prądu na działce budowlanej i nikt ode mnie nie wymagał żadnych zaświadczeń.

Mam zamiar zbudować budynek gosp.25m2 i kazali mi napisać we wniosku który już złożyłem że budynek bez instalacji ele. itp. bo to trzeba mieć pozwolenie budowlane?! Poniżej jest napisane że nie trzeba żadnego zgłoszenia nawet aby prąd czy wodę podłączyć na działce. Co mam zrobić aby nie zgłaszać tego? poniżej jest punkt drugi ale nie wiem o co chodzi z tą mapką, kto ma ją zrobić czy to dla mnie czy trzeba ją zawieść gdzieś?

http://www.gunb.gov.pl

W prawie jest tak:

W przypadku budowy przyłączy elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, inwestor ma prawo wyboru jednej z dwóch procedur:

budować na podstawie zgłoszenia (art. 29 ust. 1 pkt 20 w zw. z art. 30 ust. 1 pkt 1a ustawy - Prawo budowlane).

Do zgłoszenia budowy przyłączy należy dodatkowo dołączyć projekt zagospodarowania działki lub terenu wraz z opisem technicznym instalacji, wykonany przez projektanta posiadającego odpowiednie uprawnienia budowlane

bez zgłoszenia (art. 29a ustawy - Prawo budowlane).

W przypadku budowy bez zgłoszenia inwestor zobowiązany jest do sporządzenia planu sytuacyjnego przyłącza na kopii aktualnej mapy zasadniczej lub mapy jednostkowej przyjętej do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego. Do planu tego będą miały zastosowanie odpowiednie przepisy Prawa geodezyjnego i kartograficznego, a do wykonywania przyłączy - w zależności od rodzaju przyłącza - Prawa energetycznego bądź ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

• 5 months później...

Witam,

w przypadku wykonania przyłącza bez zgłoszenia procedura wygląda następująco:

- kupujesz kabel

- kopiesz rów

- układasz kabel

- wołasz geodete (ktorego musisz umówić z dwa tygodnie wczesniej)

- geodeta robi pomiary

- zasypujesz rów

i tyle...

geodeta zalatwia reszte w geodezji i przynosi ci mapke i fakture ;)

Przyłacze wykonane.

Generalnie art. 29a wprowadził ułatwienia dla inwestorów. Nie musisz robic projektów (o ile dostawca mediów tego nie wymaga) aby wykonac przyłącze. Jedyny warunke jest taki, ze wykonane prace należy zinwentaryzowac geodezyjnie i naniesc na mapy sytuacyjne w urzędzie (a robi to geodeta).