Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnik 500l - czy strop tyle wytrzyma?

Recommended Posts

Witam,

Do kotłowni, którą mam na piętrze, zaprojektowano mi instalacje CO wraz z zasobnikiem 500/160 - w celu umożliwienia podłączenia solarów i płaszcza wodnego. Taki zasobnik z wodą waży w okolicach 700-750kg.

Dom mam pobudowany z ceramiki (również stropy). Czy strop ceramiczny tyle wytrzyma? Czy powinienem jakoś wzmocnic strop. Jeśli to konieczne to jak wzmocnic strop?

pozdr.

To już nie są żarty, dlatego takie pytanie zadaj konstruktorowi z uprawnieniami, pokazując mu projekt swojego domu. Dodatkowo możesz to pytanie zadać producentowi stropu.

Jeśli zaś chcesz usłyszeć czyjąś zgadywankę i na tej bazie oprzeć życie swoje i swojej rodziny, to ja mogę pozgadywać. Nie zrozum mnie źle, ja też często zadaję tego typu pytania na forum i biorę na siebie konsekwencje katastrofy budowlanej, którą ewentualnie mogę spowodować. Podejrzewam jednak, że Ty nie chcesz brać tej odpowiedzialności na siebie.

Na pewno jest to za duże obciążenie i na bank strop nie był projektowany pod obciążenia rzędu 750kg na 1m2. Jakie są rozstawy ścian pod planowaną lokalizacją, jakieś podciągi żelbetowe, słupy, itd, itp.

Taniej wyjdzie postawienie baniaka w piwnicy.

No tak mój post może w sądzie być użyty przeciwko mnie w sprawie o zamordowanie teściowej pod prysznicem, który ma się znajdować dokładnie pod bańką :)

W sobotę dostałem projekt CO, i zanim będę mógł się z fachowcem skontaktować minie jeszcze tydzień, teraz tylko sąduję wstępnie jakie mam możliwości. Wolałbym kotłownie ze wszystkimi elementami mieć w jednym miejscu jednak jeśli nie będzie to możliwe wyniosę to do garażu.

Nikt nie będzie sądził Ciebie za współudział :)