Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy chłodzenie pasywne ma sens? +pytanie o chłodzenie spiżarni

Aggula

Recommended Posts

Kolejny mój watek, mam nadzieję, że mnie stąd nie wywalicie ;)

Muszę na cito wybrać instalatora i ofertę i podpisać umowę.

Jedni twierdzą, że chłodzenie pasywne jest super, ale lepiej je podpiąć pod system wentylacji mechanicznej niż pod podłogówkę, aktywnego nie ma sensu montowac, bo dom tyle zimna nie odbierze.

Inni twiedzą, że pasywne absolutnie nic nie daje, że to wyrzucone pieniądze i lepiej uzbierać większą kwotę i zostawić miejsce na zamontowanie jednostki chłodzenia aktywnego za jakiś czas.

Dom duży, 300m2, mocno przeszklony.

Jest jakieś proste wyjście???

Druga sprawa - potencjalny wykonawca instalacji PC poleca mi chłodzenie spiżarni z jednoczesnym przekazaniem energii do grzejników łazienkowych. Kasa niewielka, ale jest sens się w to bawić? Jest to jakaś wartość dodana? No i boję się, bo spiżarnię chcę docelowo z kuchnią połączyć zwykłymi drzwiczkami imitującymi słupek zabudowy kuchennej. Żeby mi to to kuchni nie chłodziło...

Będę wdzięczna za wszelkie porady!

Przy gruntowych pompach ciepła nie stosuje się sprężarek inverterowych a wykorzystanie typowo on/off jest mało ekonomiczne.

W wypadku pomp ciepła powietrze woda są zastosowane inverterowe sprężarki które mają regulację dzięki której system ma płynniejszą regulację i bardziej ekonomicznie działa..

Co do pasywnego chłodzenia ogólnie idea ciekawa pozwalająca zrzucać nadmiar energii w ziemi niestety nie jest ona tak efektywna jak aktywna..

Co pomysłu podpięcia spiżarni pod grzejniki łazienkowe nasuwają mi się pytania:

1. Jakie źródła ciepła w spiżarni??

2. Z czego pochodzące??

3. Ile energii to nam da i do jakiej temperatury to mi ogrzeje grzejnik?

4. Ostatni może brutalne ale ile takie cudo będzie kosztować ???

Dodatkowym pytaniem to ilość przeszklenia czy w wypadku oparcia chłodzenia przez podłogówkę nie do końca to nam da zamierzony efekt..

czy nie lepiej zapiąć to w klimakonwektory podokienne wpuszczane w podłogę???

Tylko pytania :)

Przy gruntowych pompach ciepła nie stosuje się sprężarek inverterowych a wykorzystanie typowo on/off jest mało ekonomiczne

Wprawdzie nie do końca na temat, ale muszę sprostować bo to nie jest prawdą. Dla gruntowych pomp ciepła wyposażonych w podłogówkę jako gz regulacja mocy grzewczej nie ma żadnego sensu, ani ekonomicznego, ani związanego z komfortem. Regulacja on/off jest całkowicie wystarczająca. Powodem tego jest bardzo duża bezwładność podłogówki i stosunkowo mała moc grzewcza pomp ciepła, więc zmiany temperatury odbywają się bardzo powoli. Przy pompach powietrze-woda sens się powoli pojawia, gdyż pc p-w ma dużą moc grzewczą w okresach przejściowych, gdy temperatura powietrza jest wysoka i tym samym małe zapotrzebowanie na ciepło. Wtedy można zmniejszyć moc grzewczą takiej pc i ma to sens.

Regulacja mocy grzewczej jest za to bardzo pożądana dla chłodzących i grzejących powietrze klimatyzatorów. Powietrze ma tą własność, że ma bardzo małą bezwładność cieplną i dlatego dopasowanie mocy grzewczej/chłodniczej do potrzeb ma w tym wypadku ogromny sens ze względu na komfort i ekonomię.

Wracając do wątku, to z tego co rozumiem, wykonawca chce albo założyć małą pompę ciepła powietrze woda odbierającą ciepło ze spiżarni i pompującą je do grzejników łazienkowych. Będzie to działać jeśli układ będzie miał odpowiednią moc chłodniczą. Niestety nie będzie działać za darmo, bo będą straty chłodu z takiej niezaizolowanej spiżarni. Nie jestem przekonany, czy ma to sens, czy nie lepiej kupić odpowiednią chłodziarkę...

Chłodzenie pasywne jest fajne, bo jest tanie w eksploatacji. Niektóre pc po prostu to mają, więc chłodzenie podłogi jest jakby przy okazji. Niestety zimna podłoga nie jest miła i latem, gdy jest duża wilgotność powietrza (wtedy też jest zwykle za ciepło) trzeba zadbać o to, żeby jej nie schłodzić za bardzo bo się zarosi (odpowiednie czujniki). Chłodzenie powietrza jest lepsze, bo skropliny zostaną na chłodnicy, a podsuszone powietrze schłodzi trochę dom, co poprawi komfort ze względu na wilgotność i temperaturę. Oba rozwiązania mogą jednak nie wystarczyć dla silnie przeszklonego i nasłonecznionego domu.