dudask 10.04.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam Jestem w trakcie adaptacji projektu i zastanawiam się nad pewnymi rozwiązaniami technicznymi proponowanymi przez szanownych forumowiczów jak i specjalistyczną prasę. Ostatnio natknąłem się na propozycję takiej izolacji termicznej w podłodze na gruncie: Czy ma to jakikolwiek sens ? (wyliczenia tutaj: http://ladnydom.pl/budowa/1,124030,10958181,Inwestycja_w_lepsze_ocieplenie_domu.html) Czy tak gruba warstwa styropianu nie zacznie się zapadać pod dużym naciskiem? Czy wtedy wszelkie instalacje wod-kan prowadzić już w warstwie styropianu? Zaletą jest to że nie trzeba wypełniać wykopów podsypką . proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Izolowanie podłogi 40 cm warstwą styropianu bez oceiplenia fundamentu z zewnątrz i pozostawieniem mostka na styku fundamnet - mur jest sztuką dla sztuki ( nie mówiąc już o możliwości uciśnięcia styro pod wpływem nacisku - już 2% przy 40 cm to 8 mm - a tyle to każdy najtwardszy styro ugnie się na dzień dobry - a co po kilku latach ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 10.04.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ocieplić fundament z zewnątrz to dla mnie oczywista sprawa. Czy mówisz o uciśnięciu stropu 2% przy powiedzmy standardowym styropianie czy np XPS Ale zaproponowali takie rozwiązanie chyba się na czymś opierając. Czy ktoś z forumowiczów dawał warstwę >20cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.04.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Czy planujesz budowę domu pasywego ? Jaką warstwę ocieplenia planujesz dać na ściany ? na dachu ? jakie okna ? wentylacja grawitacyjna czy rekuperacja ? ogrzewanie ekogroszek ? PC ? czy elktryczne? Ocieplenie ponadtstandardowe tylko jednej przegrody mija się z celem, bo to co nie ucieknie do gruntu, wyleci przez ściany, okna, dach lub z wentylacją grawitacyjna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 10.04.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 może pasywny to nie, wystarczy bardzo dobrze ocieplony : ściany minimum 20 cm styropianu o dobrych parametrach, dach 40 cm wełny, rekuperator, pompa ciepła z podłogówką , oczywiście okna tez będą odpowiednie (ewentualnie montaż w warstwie ocieplenia)Tak więc myślę o dobrej izolacji podłogi gdyż szybko jej nie zmienię ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.04.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jeżeli tak to pomyśl o eliminacji mostków cieplnych na styku muru z fnadmentem 0 isomur lub novomur, na płycie balkonowej - isocarb itp itd Z czego planujesz budowąć, parter , pietrowy ? Położenie budynku względem stron świata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 12.04.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Parter ze strychem do adaptacji , bez balkonów, położenie chyba "idealne" względem stron świata- kuchnia , garaż północ , sypialnie wschód i południe, salon południowy -zachód, chcę budować z BK+warstwa ocieplenia .Myślę też o GWC żwirowym i słyszałem o rozwiązaniach gdzie się go umieszcza między fundamentami np pod wylewką garażu , ale co wtedy z izolacją o takiej grubości? Czy się tam zmieści czy zmniejszyć do np 10 cm? Im więcej czytam tym mniej wiem, a może zbytnio się wszystkim przejmuje i nie potrzebnie juz to planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 07.05.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Jestem na etapie zalewania ław fundamentowych i mam podobne dylematy. Naczytałem się o nowościach, sensowności grubej izolacji podłogi na gruncie i teraz nie wiem ile w końcu jest sens dać styropianu - pewnie trochę się ściśnie i może przerwać izolację poziomą. No i gdzie rozprowadzić rury CO i wody. Nie mówiąc i takich drobiazgach, jak syfon do płaskiego brodzika pod prysznicem. Wymaga min. 10 cm. Zalać betonem ? A może zrobić system kombinowany : podsypka, 40 cm styropianu, wylewka 10 cm, izolacja przeciwwilgociowa, styropian 10 cm i w nim instalacje, folia, wylewka zbrojona 5-6 cm.Co sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 07.05.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Trudno doradzać skoro mi też nie doradzono. Widzę na forum opory do nowych pomysłów. Może wynika to z przekonania, że skora ja tak mam to mam dobrze i nie przyznaję się do błędów które popełniłem budując swój ukochany domek. Ale wracając do tematu, po przeczytaniu wielu materiałów najbliżej jestem takiego rozwiązania:- podsypka - Polistyren ekstrudowany 10 cm - wylewka 10 cm- hydroizolacja- styropian EPS - 20 cm / lub perlit - jastrych Dlaczego właśnie tak? Bo mam jakąś izolację termiczną pod ścianami działowymi, mam podłogę ciepłą poniżej WYNIK: U = 0.1154 [W/m2K] , mam w czym ułożyć instalację (a przez podłogę wbrew pozorom ucieka do 20% ciepła z całego budynku), mam święty spokój nie martwiąc się za parę lat że trzeba było dać lepszą izolację. Izolacji podłogi na gruncie szybko nie zmienię (czytaj nigdy) gdzie z izolacją ścian, poddasza coś jeszcze można w przyszłości pomyśleć (oczywiście lepiej myśleć na początku budowy).polecam stronkę do przemyśleń: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 08.05.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Szybko policzyłem, na mój dom ( nie licząc garażu ) trzeba byłoby wydać na polistyren ekstrudowany 10 cm około 23.000 zł. Sporo jak na 10 cm warstwę.Teoretycy prezentują na łamach Muratora i Ładnego Domu sposoby ocieplania nie wdając się w szczegóły typu : czy na styropianie można postawić ściankę działową, jakiego styropianu użyć, jak poprowadzić instalacje. I trzeba kombinować samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 08.05.2012 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Bo to tylko teoretycy a nie tacy budowlańcy-praktycy jak my Jak chcesz miec dobrze to tanio się nie da - i nie tylko w budownictwie, a co sądzicie o moim sposobie ułożenia warstw w podłodze na gruncie? Czy tylko takie nakłady inwestycyjne się kiedyś zwrócą ...? widzę że wielu nowo budujących się ma bzika na punkcie izolacyjności termicznej (również ja), ale czy nie przesadzamy będąc jednocześnie nakręcani przez producentów termoizolacji, isomurów, wełny, bitumitów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 09.05.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Ja być może dam polistyren ekstrudowany pod ścianki działowe, a na pozostałą powierzchnię styropian podłoga/parking. I prawdopodobnie zrobię taką kanapkę jak Ty, tyle że dolna warstwa 20-30 cm, a górna 10. Postęp w budownictwie jest naprawdę imponujący. Budowałem dom w latach 2001/2002. Wtedy maksymalny typowy wymiar obróbek do ocieplenia ścian metodą MS to było 12 cm. I wiele rzeczy teraz już normalnych wtedy było drogim newsem. A minęło tylko 11 lat. Energia wciąż drożeje, więc nasze działania są ze wszech miar sensowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudask 09.05.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dobrze rozumiem że pod chudziak chcesz dać 30 cm polistyrenu ekstrudowanego? czy zwykły styropian ? Czy wylewka będzie zbrojona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Czy tylko takie nakłady inwestycyjne się kiedyś zwrócą ...? widzę że wielu nowo budujących się ma bzika na punkcie izolacyjności termicznej (również ja), ale czy nie przesadzamy będąc jednocześnie nakręcani przez producentów termoizolacji, isomurów, wełny, bitumitów itp. A OZC masz policzone ? Jeśli tak, to prosta sprawa - sprawdzasz, ile ciepła ucieka przez podłogę przy standardowym, ile przy Twoim rozwiązaniu. Porównujesz koszty, oszczędności i weisz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 10.05.2012 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Ekstrudowany tylko pod ścianki działowe i to tylko 10 cm. Boję się, że osiądzie. I pod ściankami dam zbrojenie , pewnie z pręta 6-tki.Cały czas jeszcze główkuję, jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts