Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

haczyk w umowie? enea

Rome

Recommended Posts

Witam

mam taki zapis w umowie o przylaczenie do sieci:

Klient oswiadcza ze:

1. nieodplatnie umzliwi enea operator w obrebie swojej nieruchomosci, budowe i rozbudowe sieci oraz budowe przylacza w zakresie niezbednym do realizacji przylaczenia, a takze nieodplatnie umozliwi wykonanie prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii na powyzszych elementach sieci oraz przylacza.

i teraz mam pytanie czy zwrot "budowe i rozbudowe sieci" oznacza ze za iles lat beda mogli wejsc na moja dzialke i np. postawic transformator, lub jakies inne urzadzenia?

moze sie myle jak Wy macie w umowach?

Pozdrawiam

Bez obaw. Ten zapis dotyczy tylko i wyłącznie realizowanego przyłączenia Twojej posesji. Oczywistym jest, że operator zastrzega sobie prawo dostępu do urządzeń w celu konserwacji lub usuwania awarii, ale jeśli złącze (i granica własności) jest zlokalizowane w granicy działki to nie musisz się niczego obawiać - a już na pewno transformatora ;-) Edytowane przez zbich70

Jest to standardowe sformułowanie umowy z abonentem i tak jak poprzednik pisał jeśli zakład wykona przyłącze ziemne nie będzie miał potrzeby by wchodzić poza linię ogrodzenia a wręcz nię chce i dla tego licznik umieszcza w przyłączu na granicy dzałki w ogrodzeniu. Na postawienie trafo stacji, słupa na twoim terenie musi mieć twoją zgodę i jesli nawet się zgodzisz to musi wypłacić odszkodowanie za zajęty teren [ jakaś śmieszna kwota ale jednak]

dzieki za odpowiedzi :-)

nie no ale ja konserwacje i naprawy rozumiem moje obawy budzilo nieszczensna "budowa i rozbudowa".

jeszcze raz dzieki

pozdrawiam

Rozbudowa to np. wymiana kabla zasilającego złącze na inny o większej średnicy [ w celu podłączenia większej ilości odbiorców]

pewnie mało praktykowane.