marcin2372 10.04.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Mam wylany chudziak około 8cm (wylewany ręcznie) i moje pytanie czy można na nim bezpośrednio wymurować ścianki działowe z porothermu 11,5 p+w. Wykonawca mówi ,że daje się drut 12 dołem i na tym się muruje. Po rozmowie z kierownikiem też niewiele wiem bo ten twierdzi ,że druty nic nie dają(chyba że zalane w chudziaku), a on radzi dawać wszędzie 15cm chudziaka. Nie wiem czy skuć wylewkę w miejscu scianek i wylać fundamenty czy murować na drutach jak radzi murarz - grunt pod chudziakiem dobrze zagęszczony:jawdrop:???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 10.04.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 u mnie w kilku miejscach ścianki z Ytong 12cm były budowane bezpośrednio na chudziaku 10cm i nie widzę, żeby był z tym jakiś problem. Tak było też w projekcie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 10.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Niby daje się delikatne zbrojenie przed chudziakiem w miejscu ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 11.04.2012 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Czyli dawać te dwa pręty 12 czy skuć chudziaka i kopać fundamenty. ????A może są jakieś inne rozwiązania , nie wiem może jakaś nadlewka na chudziaku ze zbrojeniem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.04.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Jeżeli jesteś pewny że podbudowa pod chudziakiem jest dobrze zagęszczona to spokojnie można stawiać działówki, jeżeli jest na odwrót to chudziak będzie ci siadał wraz z działówkami czego nie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 15.04.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Jeżeli jesteś pewny że podbudowa pod chudziakiem jest dobrze zagęszczona to spokojnie można stawiać działówki, jeżeli jest na odwrót to chudziak będzie ci siadał wraz z działówkami czego nie życzę Jeżeli jest na odwrót to i fundament też będzie siadał. Czyli: dawać pręty i murować. Jak jest dobrze to będzie dobrze, a jak jest źle to i tak bez względu na to co Marcin zrobi będzie siadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 15.04.2012 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Też mam ścianke działową na chudziaku i na razie nic sie nie dzieje . Mam nadzieje że tak zostanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.04.2012 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 U mnie pomimo osobistego nadzoru przy ubijaniu piasku pod chudziakiem ( warstwowo skoczkiem) w jednym miejscu pod ściankami dzialowymi siadł chudziak i ścianka opuściła się o około 1-1,5cm odrywając się od ściany nośnej. Teraz dałbym normalny fundament nawet pod działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 15.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 U mnie pomimo osobistego nadzoru przy ubijaniu piasku pod chudziakiem ( warstwowo skoczkiem) w jednym miejscu pod ściankami dzialowymi siadł chudziak i ścianka opuściła się o około 1-1,5cm odrywając się od ściany nośnej. Teraz dałbym normalny fundament nawet pod działowe. chudziak siadł, bo skoczkiem piasku się nie zagęszcza. Zagęszcza się zageszczarką platformową. Im cięższa tym lepsza. U mnie materiał pod chudziak zagęszczany co 15cm platformówką. działówki z BK 12cm bezposrednio na chudziaku, bez żadnego zbrojenia. Nie ma jak narazie najmniejszej nawet ryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.04.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 chudziak siadł, bo skoczkiem piasku się nie zagęszcza. Zagęszcza się zageszczarką platformową. Im cięższa tym lepsza. U mnie materiał pod chudziak zagęszczany co 15cm platformówką. działówki z BK 12cm bezposrednio na chudziaku, bez żadnego zbrojenia. Nie ma jak narazie najmniejszej nawet ryski. może i tak, ale wiem że po zagęszczeniu skoczkiem piasek był twardy jak wylewka, ciężko było wbić szpadel którym sprawdzałem czy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts