Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trzeba odczeka? aby wsypa? piasek w fundament?

Gość

Recommended Posts

Witam,

Wczoraj zostały wymurowane ściany fundamentów z bloczków 12(wysokość)x24(szerokość)x49. Fundamenty mają wysokość od 90 do 140cm, tak więc będe musiał wsypać do środka sporo piasku (szacuję na około 17 dużych wywrotek typu Tatra).

I mam pytanie po ilu dniach mogę zacząć wsypywać piasek aby ściana związała na tyle, że ziemia nie wypchnie ściany podczas zagęszczania (jak widać nie jest zbyt ciepło ani sucho na dworze).

Czy 6 dni wystarczy czy poczekać dłużej (ma nadzieję że po niedzieli sie trochę ociepli)?

Pozdrawiam

Tomi

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pospóła to piasek wymieszany z kamieniami. Kosztuje ok 20 zł za m3, a transport jedenej wywrotki na której się mieści ok 6 m3 kosztował 70 zł.

Pospółe używa się do robienia betonu.

No trochę to kosztuje... 170 m3 x 20 + transport... (nie miałem tego w budżecie... myślałem, że mniej :evil: )

Dzięki Joanka

Pzdr

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Sprawdźcie dobrze bo w poleconej mi na forum pobliskiej Chrząstawie jest tona piachu specjalnego do "wypełniania komory fundamentowej" za 7.32 zł brutto. Do oszacowania ilości: 1 m3 piachu to 1.7 tony. Transport kamazem 12t na odległość 14 km to dodatkowe 100 zł brutto. Przy moim zapotrzebowaniu czeka mnie wydatek na poziomie 2000 zł...............

ja w swoje ściany fundamentowe wsypałem prawie 500t piasku - jak zaczniesz sypać po 40cm i zagęszczać to zobaczysz ile tego schodzi, sam nie wierzyłem ale robiono to przy mnie. piasek brałem z Rolantowic po 9zł zatonę z przywiezieniem. ponieważ zagęszczając piasek wszystko się wokół trzęsie proponuję Ci zrobić wszystkie prace do poziomu 0 i na samym końcu dopiero sypać piasek.

Witam,

Wczoraj zostały wymurowane ściany fundamentów. I mam pytanie po ilu dniach mogę zacząć wsypywać piasek aby ściana związała na tyle, że ziemia nie wypchnie ściany podczas zagęszczania (jak widać nie jest zbyt ciepło ani sucho na dworze).

Pozdrawiam

Tomi

Obowiązkowo obsypuj z obu stron. Jeżeli zaczniesz zapełniać tylko od wewnątrz to zawsze istnieje szansa, ze Ci sie ściany "rozjadą".

A toś mnie wojtek 62 zdołował :-? Szukam w Twoich postach jaką masz powierzchnię chawiry bo 500 ton to jakby 2.5 mojej. Liczę tak: mam 80 m2 powierzchni i 1.3 m wysokości fundamentu (podnoszę "0" bo jest podmokły teren). Nawet jeśli metr sześcienny ubitej podsypki waży 2 tony to potrzebuję 80 x 1.3 = 104 m3 ----> 208 ton....

No chyba że tak ubiłeś, że metr sześcienny waży u Ciebie 4 tony :o :o

Co wsypujecie do środka domu po wymurowaniu ścian fund???

Słyszałem o piaku, pospółce, kamieniu (jaki???), a nawet o kombinacji najpierw ziemia a ostatnie 30-40 cm piach.

Mój fundament z powodu dużego spadku terenu ok. 1 m bedzie wysoki (od. 0,3 do 1,5 m - później to obsypię z zewnątrz) - co wsypać do środka aby trochę zaoszczędzić????? :o

Podzielcie się waszymi radami