mimek 10.04.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam Jestem szczesliwa posiadaczka tzw kozy model Cezar Koza ogrzewamy mieszkanie 4 pokojowe 90 m2 Przy mrozach -20 jest chlodno bo tylko 19 stopni w ostatnim pokoju. Piec usytuowany jest w przedpokoju tuz przy kominie, rozklad mieszkania idealny gdyz z przedpokoju rozdysponowany jest dostep do wszystkich pomieszczen w odleglosci od 1m do 3m. Mam pytanie - aktualnie na scianach znajduje sie tapeta papierowa i chcialabym to zmienic poniewaz nie wydaje mi sie to mega bezpieczne a ma byc bezpieczne. Na zdjeciach przedstawilam odleglosc piecyka od sciany tej z tylu jak i na wprost drzwiczek. Jakiego materiału moglabym uzyc zeby byl bezpieczny? Dodatkowym problemem jest dosc duze zadymienie. Zwlaszcza przy rozpalaniu. Siwo w calym domu. Niestety pale mokrym swiezym drewnem poniewaz nie mam gdzie skladowac (buczyna, jesion, brzoza). Kupuje po 2 kubiki w zimie- przechowuje w garazu i pewnie to ta przyczyna i z tego wzgledu po pierwszym sezonie od kupna mieszkania wszystko jest do malowania. Wiem ze dosc duzym atutem czarnych scian i sufitow jest zbyt male doswiadczenie w uzytkowaniu i mysle ze w przyszlym sezonie bedzie lepiej. Kominiarz nie zglasza zadnych nieprawidlowosci, komin czysty. Myslalam nad wyklejeniem kącika kamieniem dekoracyjnym ale spotkalam sie z opinia iz moga popekac od temperatury, jednakze sa takie rodzaje ktore sie nadaja. Przedpokoj czarny od sufitu po wszystkie zakamarki i rogi zwlaszcza. Po drugie: Piecyk stoi na panelach, czasem gdy jest naprawde zimno lub sie jakos tak samo rozchajcuje to panele tuz przed drzwiczkami sa tak gorace jak piasek w upalne lato na plazy. Gola stopa nie stane. Oczywiscie mam ocynkowana blache ale ona tez sie strasznie nagrzewa. Sciana regipsowa na przeciw drzwiczek tez bardzo ciepla. Co nalezy polozyc na sciany (cos co zamaskuje przy okazji pozostalosci po okopceniu lub da sie poprostu umyc) oraz na podloge? czy zwykle plytki ceramiczne rozwiaza problem? Oczywiscie nic sie nie dzieje i poprzedni wlasciciele mieszkania tak uzytkowali piecyk jednak chcialabym byc bardzo mega spokojna, gdy temperatura w przedpokoju ok 10m2 wynosi 33 stopnie w srodku zimy Pozdrawiam Edytowane 18 Września 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.04.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Palenie mokrym drewnem tylko z pozoru jest tańsze od palenia brykietem (dobrej jakości). Spróbuj, ale nie jednorazowo, tylko przez dłuższy czas. Zaznaczam - żadnych rozsypujących się w rękach pseudo brykietów! Dobrej jakości typu Barlinek. Kosztuje 3 x tyle co drewno, ale jest od niego dwukrotnie bardziej wydajny. I tu ciekawostka. To co napisałem wyżej, dotyczy drewna suchego! Sezonowanego co najmniej 2 lata (LATA - z przygrzewającym słoneczkiem ). Twoje świeże, mokre drewno jest o połowę mniej wydajne od drewna suchego. Zysk z zamiany policz sobie sama. Po stronie zysków zapisz sobie jeszcze brak syfu o którym piszesz, no i najważniejsze - komin! Palenie mokrym drewnem skończy się katastrofą. Prędzej lub później ! Na podłogę i na ściany ceramika (byle nie sztuczna). Mogą być ładne płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 11.04.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Co nalezy polozyc na sciany (cos co zamaskuje przy okazji pozostalosci po okopceniu lub da sie poprostu umyc) oraz na podloge? czy zwykle plytki ceramiczne rozwiaza problem? Pozdrawiam Nie wiem czy zwykłe płytki rozwiążą, ale myślę że tak skoro je wypalają w wysokich temperaturach. Ja mam kominek obudowany gresem, i bezpośrednio nad szybą kominka kawałek gresu nagrzewa się do około miliona stopni i przez 3 lata nie pękł. Gres czarny szkliwiony (albo polerowany, już nie pamiętam) grubości 12 mm, 30x 60 cm przyklejony na klej wysoko elastyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.09.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Witam.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228692-Inspiracje-kominkowe&p=6945860&viewfull=1#post6945860Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts