wasia 11.04.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam. Od 2 tygodni mieszkam na swoim. W jednym pokoju mam problem w postaci wilgoci na ścianie przy samej podłodze. dom ocieplony styropianem 10 cm, fundamenty nie są ocieplone, wewnątrz 20 st ciepła. Posadzka jest nisko (kilka cm powyżej płytek na zewnątrz, pod posadzką 10 cm styropianu i sporo folii). Na fundament na pewno dawana była papa (widziałem jak kładli). problem jest taki, że jak popada deszcz to zaraz przy posadzce pojawia się wilgoć (wilgotny pas ma ok 15 cm wysokości). Jak kilka dni poświeci słońce, to wysycha. Wiem że muszę zerwać te płytki i dostać się do fundamentu. Co radzicie z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 11.04.2012 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 O co właściwie chodzi z tym pionowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.04.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Oprocz tego że nie masz izoalcji fundamnetów ( co jest powodem znacznych strat ciepła) to jeszcze masz skopaną hydroizolację poziomą pod murami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.04.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Przerwana hydroizolacja. Praw fizyki się nie zmieni. Telefon do przyjaciela ....ups ... wykonawcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 I jak myślisz Nefer co usłyszy - Panie my tak 30 lat robimy i zawsze dobrze było pewno się Panu coś zdaje, rura przecieka itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.04.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Może nieeeeeeeeee :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 12.04.2012 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 To co piszecie wiem doskonale. Pytałem jak się zabrać za naprawę.Jak zwykle na muratorze doczekałem się fachowej pomocy. Następnym razem napiszę do Bravo - tam chyba bardziej rzeczowo odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 12.04.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 No przecież napisali, że należy wezwać ekipę, która skopała robotę do naprawy w ramach gwarancji. Zamierzasz sam naprawić izolację!!!????!!! Przecież trzeba odkryć fundamenty i nie po całości tylko we fragmentach. Musi to zrobić profesjonalna firma. Dom to nie zabawka, kótrą sam naprawisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.04.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Spokojnie Aleksandryto wasia oczekiwał odpowiedzi w stylu :a. nie się nie martw ja też tak mam już 20 lat i dom stoi ( nic tak nie podnosi na duchu jak niedolna drugiego )b. nie martww się kup 2 litry dysprbitu za 7,5 PLN pomaluj 2 razy 10 cm pasek i bedzie dobrze przez 20 latno bo chyba nie takiej: jak masz skopana izolację poziomą i masz gotową chałupe to naprawa nie będzie ani tania ani szybka - poczytaj o dry zone suchy mur icopala lub innym systemie do iniekcji murów . c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.04.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A poza tym w wątku obok wasia napisał : ,,Mam podobny dom - ponad 100 lat, fundament i ściany z cegły czerwonej, podłoga jest niewiele powyżej gruntu na zewnątrz. Dom nie miał izolacji (i jak piszę że nie miał to znaczy że nie miał a nie że nie zauważyłem). Dom ociepliłem z zewnątrz styropianem 10 cm ale nie ruszałem fundamentów. Miałem podobne problemy i długo walczyłem z wilgocią aż wynająłem firmę która wykonała iniekcję krystaliczną (ponawiercali ścianę co 10 cm i wlewali jakieś coś w te dziury). Przez pół roku ściany schły (w tym czasie ociepliłem część fundamentów) i wychodziła na nich straszna sól ale teraz (ok 2 lata po wykonaniu iniekcji) zupełnie zapomniałem co to wilgoć (przynajmniej tam gdzie były wiercone ściany). Jedyna wada tej metody to cena - dawałem coś ponad 150 zł/m bieżący. "" to może zdecydujesz się o co chodzi - naprawdę masz problem czy jaja sobie robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) To co piszecie wiem doskonale. Pytałem jak się zabrać za naprawę. Jak zwykle na muratorze doczekałem się fachowej pomocy. Następnym razem napiszę do Bravo - tam chyba bardziej rzeczowo odpowiedzą. Wasia -zamierzasz sam to robić ? W domu, w którym mieszkasz od 2 tygodniu ? Rzeczowa odpowiedź jest możliwa wtedy, gdy wstawisz dokładne zdjęcia wnętrza i zewnętrza. A i tak nikt nie jest duchem świętym, żeby Ci powiedzieć czy to podciąganie od przerwanej izolacji na fundamencie czy np. przy ociepleniu.. PIszesz o jakiś płytkach na zewnątrz - a może nie masz pod nimi izolacji ? Rzeczowa rada : skuj wszystko co jest podejrzane, zaizoluj i będzie git. Nie wiem w jaki sposób ktokolwiek może CI pomóc nie wiedząc NIC o Twoim domu. Więc może jednak zadzwoń do ekipy, ktora budowała, a nie obrażaj się na Forumowiczów. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.04.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A poza tym w wątku obok wasia napisał : to może zdecydujesz się o co chodzi - naprawdę masz problem czy jaja sobie robisz. Rozdwojenie jaźni ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.04.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Może wasia to taki forumowy Jeckyll and Hyde - jeden ma wilgoc w murze a drugi zapomniał co to wilgoć - za jedyne 150 PLN/ m bieżacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 I może jeszcze robi iniekcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jak możesz Nefer, no jak możesz, niespodzaianka miała być Tak , no Tak czy nie, a teraz co, no co, nam wasia napisze, pewno .... nic, bo Ja i Ty go stresujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 I cały misterny plan w piz.......... jak mawiał klasyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 13.04.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 "w JEDNYM POKOJU mam problem w postaci wilgoci na ścianie przy samej podłodze"Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Iniekcja była robiona tam gdzie były stare mury i tam jest git a wilgoć jest na jednej ścianie (nowej). Na wykonawcę nie mam co liczyć bo całą dobudówkę robiła dobra ekipa (poza tą właśnie jedną ścianą). surgi22 - jak nie masz nic do napisania to nie pisz. No ale na tym temacie nabiłeś 5 postów i teraz jesteś "ELITA FORUM"...Zamykam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 13.04.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 wasia ? a co to za wasia pisała w wątku obok to co zacytowawłem ,,Mam podobny dom - ponad 100 lat, fundament i ściany z cegły czerwonej, podłoga jest niewiele powyżej gruntu na zewnątrz. Dom nie miał izolacji (i jak piszę że nie miał to znaczy że nie miał a nie że nie zauważyłem). Dom ociepliłem z zewnątrz styropianem 10 cm ale nie ruszałem fundamentów. Miałem podobne problemy i długo walczyłem z wilgocią aż wynająłem firmę która wykonała iniekcję krystaliczną (ponawiercali ścianę co 10 cm i wlewali jakieś coś w te dziury). Przez pół roku ściany schły (w tym czasie ociepliłem część fundamentów) i wychodziła na nich straszna sól ale teraz (ok 2 lata po wykonaniu iniekcji) zupełnie zapomniałem co to wilgoć (przynajmniej tam gdzie były wiercone ściany). Jedyna wada tej metody to cena - dawałem coś ponad 150 zł/m bieżący. "" niech forumowicze ocenią twoje rodwojenie jaźni - jak chcesz pomocy - pytaj, jak chcesz uprawiać pseudoreklamę izolacji za 150 pln mb to wykup reklamę i rób to z otwartą przyłbica a nie wciskaj kitu a jak ktoś powie sprawdzam to robisz focha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts