easy78 11.04.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, jestem w trakcie budowy domu. Zrodziła mi się dość skomplikowana sprawa w temacie odprowadzenia ścieków. Kupując działkę obowiązywał MPZP który stanowił: "ścieki sanitarne- do kolektora sanitarnego w ulicy ..... (zlokalizowanej poza granicami planu), w drogach dojazdowych ... i ...., do czasu realizacji sieci kanalizacji sanitarnej zezwala się na odprowadzanie ścieków do zbiorników bezodpływowych" Występując o PnB (II kw. 2010 r.) nie wiedziałem jeszcze kiedy będzie robiona kanalizacja, więc uzyskałem również zgodę na budowę szamba bezodpływowego do 10 m3. Dla jasności dodam również że dom budowany jest w otulinie parku narodowego. W tej chwili we wsi realizowana jest inwestycja kanalizacji sanitarnej która obejmuje moją działkę. Termin realizacji inwestycji to koniec 2012 roku. Inwestycja realizowana jest w ramach funduszy UE i jest możliwość zrobienia przyłącza z tych środków, w ramach całej inwestycji. W listopadzie 2011 złożyłem stosowny wniosek, ostatnio dzwoniłem i przyłącze ma być realizowane w połowie 2012 (czerwiec/lipiec), natomiast zrzut ścieków będzie możliwy dopiero po skończeniu całej inwestycji, czyli na koniec 2012. I tutaj pojawia mi się zasadniczy problem, a mianowicie że przeprowadzkę planujemy w sierpniu, ze względu na dzieci które do szkoły pójdą już w nowym miejscu zamieszkania. Wychodzi na to że będę bez możliwości odprowadzania ścieków, bo nie chcę budować szamba na te kilka miesięcy. W międzyczasie ukuł mi się w głowie pomysł zrobienia przydomowej oczyszczalni. Wiem, że można ją wybudować bez pozwolenia, jedynie na zgłoszenie, do 7,5 m3 przerobu. Gdzieś znalazłem również, że przy budowie kanalizacji jest obowiązek przyłączenia się do niej, chyba że się ma właśnie przydomową oczyszczalnię. I teraz mam w związku z tym kilka pytań: - czy jeśli zgłoszę budowę POŚ to gmina może mi to zablokować, skoro kanalizacji jeszcze nie ma? (tutaj dość wyraźnie mówi plan miejscowy że można bezodpływowe, ale...) - czy zgłaszając już chęć przyłączenia się do sieci, będę zmuszony z niej korzystać, nawet jeśli uda się wcześniej wybudować POŚ? Potencjalny wykonawca z którym już rozmawiałem poradził mi najpierw zadzwonić do gminy, ale nie chcę na razie dzwonić i spalić tematu nie mając pełniejszej wiedzy. Proszę o opinie osób bieglejszych w temacie, ufam że na tym forum z pewnością takie są. Może też macie jakieś swoje spostrzeżenia na tę sytuację. Mogłem również jakiś element w tej układance pominąć, więc jeśli znajdziecie tu brak precyzji i logiki to pytajcie. Liczę na Waszą pomoc Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.04.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 W międzyczasie ukuł mi się w głowie pomysł zrobienia przydomowej oczyszczalni. Wiem, że można ją wybudować bez pozwolenia, jedynie na zgłoszenie, do 7,5 m3 przerobu. Gdzieś znalazłem również, że przy budowie kanalizacji jest obowiązek przyłączenia się do niej, chyba że się ma właśnie przydomową oczyszczalnię. I teraz mam w związku z tym kilka pytań: - czy jeśli zgłoszę budowę POŚ to gmina może mi to zablokować, skoro kanalizacji jeszcze nie ma? (tutaj dość wyraźnie mówi plan miejscowy że można bezodpływowe, ale...) Nie gmina, tylko powiat. Zglaszasz budowe w powiecie. Z doswiadczenia innych tu piszacych osob wynika, ze w takim przypadku (MPZP mowiacy o szambie i aktualnie realizaowana kanalizacja), do tego otulina parku, ze prawie na pewno powiat zgloszenie budowy POSa oprotestuje. Po kolejne nawet jak zgloszenia nie oprotestuja to nadzor budowlany moze sie czepiac, ze masz pozwolenie na szambo, a chcesz odebrac z oczyszczalnia. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts