Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taki garaż się opłaca?

Recommended Posts

Dzięki za kalkulacje!

Mam na to przeznaczone 20 tysięcy i będę się chciał w tej kwocie zmieścić rezygnując na razie prawdopodobnie z tynków zewnętrznych i wewnętrznych oraz farby. Pociągnięcie kabla z prądem i podłączenie też nie liczę, bo zrobię to sam, a kabel już mam.

Chłopaki, którzy będą mi robili fundamenty chcą do 3500 zł z materiałem + koparka, nie pamiętam czy wliczyli w to posadzkę, ale chyba tak. Bramę mam za 5700 zł. Reszta zapewne podobnie jak w Twoich obliczeniach.

Hej w listopadzie 2011 budowałem garaż dwustanowiskowy z dachem dwuspadowym. Garaż (7mx8m) posadowiony na płycie, przykryty dobra blachodachówka z Budmata wyniósł mnie dokładnie 30tys, oczywiście jest to stan surowy otwarty.

Na allegro to tynkowane blaszaki też się dowiadywałem i przy tym projekcie, który mam wychodził w tej cenie około 40tys ale już gotowy, także mój murowany po otynkowaniu, stalorka itp, wyjdzie pewnie 40-50, ale mam porządny murowany budynek, a nie blaszak. Tak jak ktoś tu pisał jak ma być tanio,tymczasowo to zwykły blaszak za 2000zl, jak ma być dobrze to murowanie wychodzi najlepiej.

Pozdrawiam

Przemek

Widziałem tę ofertę. Jest różnica, mianowicie garaż podany przez Ciebie nie posiada ścian zewnętrznych płaskich, są to ściany trapezowe pokrywane tynkiem, czyli konstrukcja takiego garażu jest identyczna jak w przypadku zwykłego blaszaka i nie wyglądają one jak obiekty murowane, poza tym, co ważniejsze w wewnętrzne ściany tego garażu nie są pokrywane tynkiem. Ściany wewnętrzne tego droższego mają strukturę panelową pokrytą tynkiem drobnoziarnistym.

Reasumując ceny tych blaszaków otynkowanych z allegro z dojazdem są praktycznie takie same, wszystkie z dowozem, bramą automatyczną i projektem kosztują około 19 tys. zł bez fundamentów/posadzki, dowiadywałem się u sprzedawców. Nie opłaca się kompletnie. Lepiej mieć niedokończony murowany za tą kasę lub trochę dołożyć i zrobić coś na kilkadziesiąt lat bez obawy, że się rozsypie za lat 10.

• 6 months później...
Około pół roku temu firma Michała Matli http://www.garaze-tynkowane.pl zamontowała mi taki tynkowany garaż z płaskimi ścianami. jestem zadowolony. Przy mojej idei domu oddzielonego od garażu styropianem sprawdziło się to. Wpasowali ładnie w budynek. Przy braku miejsca taka jak u mnie , bo miałem tylko 3,05 do dyspozycji dobrze ocieplony murowany garaż miałby 2,25 wewnątrz , a tak mam 3 metry szerokości.