Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do znających tematykę produkcji okien plastikowych, mianowicie posiadam w obecnej chwili okno balkonowe - witryna oraz drzwi balkonowe rozwierno-uchylne, był to efekt cięcia kosztów przy wstawianiu stolarki okiennej ale niestety teraz okazuje się że chciałbym zamiast tej witryny posiadać okno dwuskrzydłowe i teraz pytanie, czy korzystając z tego samego systemu profili z jakiego wykonana jest witryna można domontować skrzydła aby nie wymieniać całości, mam na myśli wyjęcie szyby, wstawienie słupka i dołożenie skrzydeł?

Pytam dlatego, że zanim udam sie do producenta który na pewno odpowie że się nie da i trzeba wstawić nowe okno takie jakie teraz potrzebuję, chciałbym sie zorientować czy taka przeróbka jest technologicznie możliwa?

Dodam jeszcze, że ci którzy noszą się z takim zamiarem-wstawić witrynę z drzwiami , to odradzam jeśli planujecie dzieci, aż strach pomyśleć co stałoby się gdy dziecko wkłada dłoń w uchylone drzwi balkonowe a w tym momencie inny użytkownik domu otwiera drzwi do pokoju i robi się przeciąg, który zatrzaskuje uchylone drzwi balkonowe...

Edytowane przez Ariuss
https://forum.murator.pl/topic/167440-zmiana-witryny-na-okno/

Możliwe to RACZEJ* jest, ale czy opłacalne?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - masz okno balkonowe dwudzielne, gdzie jest jedno skrzdło a drugie to stała witryna?Szacunkowo oceniam koszty na minimum 50% wartości okna..

Czy jest jednodzielna witryna i chciałbyś z tego zrobić balkon dwuskrzydłowy? W tej opcji powiedziałbym, że koszty mogłyby być większe niż zrobienie nowego okna (wykorzystać dałoby się tylko ościeżnica)

Ps. Skrzydło nie zmieni fizyki i przeciągi nadal będą występowały... Można domontować np. hamulec cierny i wówczas skrzydło nie będzie takie "luźne". Niektóre okucia mialy kiedyś zintegrowany hamulec - wystarczyło dokręcić śrubkę.

*Raczej, bo są systemy profili które dla potrzeb szklenia w ramie (witryny) wymagają np. ścięcia noska i wówczas tej ramy wykorzystać się nie da.

https://forum.murator.pl/topic/167440-zmiana-witryny-na-okno/#findComment-5283121

Już wyjaśniam, drzwi balkonowe zostawiam w spokoju. Sprawa dotyczy samego okna, jest rama z szybą ( dolne zdjęcie) a chciałbym wstawić w to skrzydła,( górne zdjęcie).

Nie wiem czy to opłacalne i możliwe...na pewno zaoszczędziłoby to prac związanych z demontażem i montażem i rozwalaniem ścian wewnątrz, parapetów i ruszaniem elewacji, dom mam wykończony.

Profil Rehau, okna z roku 2002-2005.

okno.png

okno_FIX.gif

Edytowane przez Ariuss
https://forum.murator.pl/topic/167440-zmiana-witryny-na-okno/#findComment-5283170

Już wyjaśniam, drzwi balkonowe zostawiam w spokoju. Sprawa dotyczy samego okna, jest rama z szybą ( dolne zdjęcie) a chciałbym wstawić w to skrzydła,( górne zdjęcie).

Nie wiem czy to opłacalne i możliwe...na pewno zaoszczędziłoby to prac związanych z demontażem i montażem i rozwalaniem ścian wewnątrz, parapetów i ruszaniem elewacji, dom mam wykończony.

Profil Rehau, okna z roku 2002-2005.

Już tu pisałem tylko wcięło gdzieś post. Można to zrobić, problemem może być mocowanie słupka stałego które w wielu przypadkach wymaga wiercenia na wylot przez ościeżnicę czego bez demontażu nie da się zrobić. Zawsze zostaje słupek ruchomy i tu problemu nie będzie. Kwestie kosztu i opłacalności to zupełnie insza inszość.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/167440-zmiana-witryny-na-okno/#findComment-5283716