Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamocować hamak

Tomek0

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Stanąłem oko w oko z ciężkim ( jak dla mnie ) zadaniem. Mianowicie muszę zawiesić hamak na balkonie. Jeden uchwyt będzie zaczepiony o barierkę, drugi zaś muszę przymocować do ściany na której znajduje się również okno balkonowe ( jak się domyślam jest do ściana nośna ). Nie mam pojęcia z jakiego materiału może być tak ściana ( 4 letnie mieszkanie w bloku ), dlatego nie wiem jakiego kołka użyć. Dochodzi jeszcze problem, że najpierw na tej ścianie jest styropian. Myślałem o jakiś długich kołkach metalowych np. fi12 na 20cm długie, ale nie wiem jaką zastosować śrubę by dobrze zakotwiczyła się w ścianie zamiast styropianie. Macie może jakieś pomysły jak to zrobić by osoba bujająca się w hamaku nie spadła po chwili ?

Cześć,

Jedną kotwą bym nie ryzykował. Zbyt duże obciążenie dynamiczne (hamak będzie się pewnie deczko bujał). Cztery kotwy jednorozporowe fi 8-10 głębokość kotwienia minimum 100mm + grubość styropianu, do tego tuleje dystansowe (rurka stalowa odpowiedniej średnicy tak by zmieściła się w nią śruba), które pójdą w styropian. Na koniec płyta oporowa oparta o tuleje z płaskownika grubości 5mm z czterema otworami na śruby i uchem do którego przywiążesz linkę od hamaka. Im szerszy rozstaw śrub, tym pewniejsze mocowanie. Jedna kotwa prędzej, czy później się urwie.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Możesz mi napisać czy dostane takie rurki dystansowe w castoramie itp. ? Mają być jakoś mocowane czy tylko nasunąć na nie śruby ? ( w dalszej części śruby wejdą w kotwy oczywiście ). Nie rozumiem też zdania " Na koniec płyta oporowa oparta o tuleje z płaskownika grubości 5mm ... " - tzn. że do styropianu daje jakąś płytę ( jaką ? ), na to płaskownik ( gdzie mogę kupić taki płaskownik z uchem ) i przez to i to wkręcam śrubę ?

Co do płaskownika to przyszło mi do głowy coś takiego - Kupić jakąś blaszkę w sklepie o grubości 5mm, hak z gwintem na który można nakręcić nakrętkę od śruby. Następnie na środku blachy zrobić otwór o średnicy gwintu haka, włożyć hak, od tyłu na gwintowaną część haka nałożyć podkładkę i nakręcić nakrętkę. Co o tym sądzisz ?. Chyba, że mogę kupić gotowy element - blacha z uchem,hakiem czy czymś do zawieszenia hamaka

Edytowane przez Tomek0

Płyta oporowa- to prostokąt z blachy gr. ok 5mm z uchem zamocowanym w sposób jaki opisałeś, lub zwyczajnie dospawanym. W czterech rogach wykonujesz otwory średnicy o 1mm większej niż średnica śruby wkręcanej w kotwę. Otwory te muszą być jednak mniejsze niż średnica tulei (rurki z castoramy). Nazwałem ten kawałek blachy "płytą oporową" ponieważ oprze się ona o te tuleje nałożone na śruby, nie ściskając styropianu pod sobą. Nakrętki docisną blachę do tulei, a całość będzie przenosiła wszystkie obciążenia od linki hamaka na cztery rozstawione kotwy. Taki sposób zamocowania pozwoli utrzymać się konstrukcji nawet w ścianie z ceramiki poryzowanej.

Myślę, że już w miarę obrazowo wytłumaczyłem ;)

• 2 weeks później...