Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

cieśle wykonujący moją więźbę dachową chcą zrezygnować z rozwiązań przedstawionych w projekcie, tj.:

1) śruby M12 mocującej krokiew do murłaty

2) łącznik SIMPSON

Uważają że docięcie krokwi na śrubę osłabi ją w części okapowej.

Proszę o pomoc, co o tym sądzicie?

Osobiście jestem za tym aby pozostawić tak jak w projekcie.

Poniżej szczegół z projektu

http://img528.imageshack.us/img528/9746/dach.jpg

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Całość więźby wygląda tak:

http://img138.imageshack.us/img138/499/dach2q.jpg

Projekt Topaz - Studio Atrium:

http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-511-Topaz,580.html

Większość rozwiązań (jak nie wszystkie) jakie znalazłem w necie nie ma śrub łączących krokwie z murłatą.

Edytowane przez _Grisza_
Nie widziałem jeszcze tylu mocowań w jednym miejscu, no ale cieślą nie jestem więc się nie bedę mądrzył...

Poczytałem trochę o różnych konstrukcjach więźb dachowych. Wygląda na to, że konstrukcja więźby w moim projekcie opiera się na konstrukcji wieszarowej (wieszakowej), przy której brak jest podparcia na stropie (brak słupów w ściankach działowych), a większość sił spoczywa na ścianach zewnętrznych. I prawdopodobnie stąd to mocowanie na śruby.

Jeśli się mylę, proszę wyprowadźcie mnie z błędu.

Dość dziwaczne rozwiązanie. Dwa potężne gwoździe i śruba rozwalą tą krokiew. Warto spytać projektanta czy przemyślał to co narysował? Widziałbym to trochę inaczej. Porozmawiaj z kierownikiem budowy. Pozdrawiam.

Belki podwieszone 16x16 (w projekcie na wysokości 5,71) podparte są tylko i wyłącznie na ścianach szczytowych.

Widziałbym to trochę inaczej.

Co Pan proponuje?

To są istotne sprawy konstrukcyjne i anonimowe Forum nie jest najlepszym miejscem do ich rozwiązywania. Radziłem rozmowę z kierownikiem budowy i z projektantem. Pozdrawiam.
To są istotne sprawy konstrukcyjne i anonimowe Forum nie jest najlepszym miejscem do ich rozwiązywania. Radziłem rozmowę z kierownikiem budowy i z projektantem. Pozdrawiam.

Im więcej opinii poznam tym lepiej.

Doświadczenie mnie nauczyło, że:

1) Projektant będzie obstawał przy tym co jest zaprojektowane

2) Kierownik budowy przychyli się do opinii projektanta

3) Większość wykonawców najchętniej posklejałbym całość w jeden dzień przy pomocy SuperGlue

;)

Nie ufasz ludziom, którym płacisz to na jakiej podstawie chcesz ufać ludziom, którzy udzielają Ci porad za darmo?! Życzę rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Gdybym ufał ludziom, którym płace to i nie patrzył im na ręce to miałbym:

1) Murowania ścian przy -10C

2) Połowę mniej stali w zbrojeniowej (w ławie, stropie)

3) Rozszalowany strop po 3 dniach od zalania (o pielęgnacji betonu nie nie wspominając)

4) Otwory w kominach pełen schodów i uskoków

W takich sytuacjach jestem wyznawcą zasady "Kontrola najwyższą formą zaufania".

Pozdrawiam

Edytowane przez _Grisza_
Z tego co piszesz najwyższa pora zmienić kierownika budowy. Pozdrawiam.

Sprawa wyjaśniona, projektant potwierdził moje przypuszczenia.

Brak podparcia na stropie (brak słupów w ściankach działowych poddasza) wymusza konieczność takiego połączenia.

Cieśle mają zrobić tak jak w projekcie.

Gdybym ufał ludziom, którym płace to i nie patrzył im na ręce to miałbym:

1) Murowania ścian przy -10C

2) Połowę mniej stali w zbrojeniowej (w ławie, stropie)

3) Rozszalowany strop po 3 dniach od zalania (o pielęgnacji betonu nie nie wspominając)

4) Otwory w kominach pełen schodów i uskoków

W takich sytuacjach jestem wyznawcą zasady "Kontrola najwyższą formą zaufania".

Pozdrawiam

Ja natomiast słyszałem takie ''permanentna kontrola podstawą zaufania''

Nasza ekipa postwiła ścianę działową nośną o 0,5 m przesuniętą...[ kierownik papierowy ]

...Cieśle mają zrobić tak jak w projekcie.

I to jest rozsądna decyzja bo projektant (konstruktor) bierze za to pełną odpowiedzialność. Pozdrawiam.

A czy projektant uwzględnił przemarzanie tych śrub?

Przemarzanie?, masz na myśli mostek cieplny w postaci śruby?

Ja natomiast słyszałem takie ''permanentna kontrola podstawą zaufania''

Nasza ekipa postwiła ścianę działową nośną o 0,5 m przesuniętą...[ kierownik papierowy ]

Standard, u mnie panowie murarze zaczęli stawiać kominy przesunięte o kilkadziesiąt cm względem tego co w projekcie. Powód? tak było prościej bo nie trzeba było docinać cegły. Efekt byłby taki że komin na poddaszu wchodziłby w pokój, a kominy na dachu porozrzucane niczym ptasia kupa. Na szczęście w porę zauważyłem i udało się rozebrać bez uszkodzenia cegły.

I to jest rozsądna decyzja bo projektant (konstruktor) bierze za to pełną odpowiedzialność. Pozdrawiam.

Aha, apropo odpowiedzialności w kategorii złotych ust. W pierwszym momencie jak Pan cieśla zobaczył te śruby powiedział coś takiego:

"Ja mogę zrobić tak jak w projekcie, ale nie biorę za to odpowiedzialności" :)

Edytowane przez _Grisza_
Tych krokwi nie trzeba nacinać ale tylko trochę nawiercić pod podkładkę więc nie będzie takiego osłabienia. Przed wbiciem gwoździ (krokwiaków) nawiercić w krokwi otwory długi wiertłem o średnicy nieco mniejszej od średnicy gwoździ. Nie dojdzie wówczas do rozłupania krokwi i łatwiej się wbije te gwoździe. Pozdrawiam.
Tych krokwi nie trzeba nacinać ale tylko trochę nawiercić pod podkładkę więc nie będzie takiego osłabienia. Przed wbiciem gwoździ (krokwiaków) nawiercić w krokwi otwory długi wiertłem o średnicy nieco mniejszej od średnicy gwoździ. Nie dojdzie wówczas do rozłupania krokwi i łatwiej się wbije te gwoździe. Pozdrawiam.

Zgodnie z projektem podkładki mają być 50mm wiec chyba będzie trzeba trochę podciąć.

Jeśli chodzi o bicie gwoździ w krokiew, w projekcie jest dokładnie tak jak napisałeś, tj. pod gwoździe fi-6mm długość 300mm, nawiercić otwór fi-4mm na długość 220mm.

Mam problem z kupieniem gwoździ stalowych typu Simpson fi-6mm długość 300mm (z taką końcówką "karbowaną").

Cieśle sugerują bić zwykłe gwoździe na całej długości gładkie.

Są takie długie wkręty z płaskim łbem pod końcówkę gwiazdkową (torks). Pozdrawiam.