Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża elewacja do wykonania dla dwoch osob-jak?

Recommended Posts

lew76 urodziłeś się z packą w ręce?? On nie chce tego robić zarobkowo

Pytam kolejnego fachowca jak to się stało ze się zabrałeś za docieplenia a nie wziąłeś fachowca ?

Pewno 13 lat temu z kolegą elektrykiem dociepliłeś szopę sąsiadowi i zostałeś fachowcem. W dzisiejszych czasach żeby zostać fachowcem trzeba mieć 100000 postów na forum być na 40 szkoleniach z czego połowa czasu przeznaczona jest na marketing a druga cześć poświęcona jest jak się bronić przed klientem i sądami w ostatniej części szkolenia 5 minut praktyki na płycie GK z czego połowa fachowców i tak dochodzi do wniosku że owy Pan instruktor robi to żle.

Ludzie nie każdy ma kasę i jak nawet mu ten tynk nie wyjdzie idealnie natryskiem to będzie na to patrzył jak w obrazek bo zrobił to sam !!!!

W dzisiejszych czasach trafienie na dobrą firmę to 50/50 takie samo prawdopodobieństwo że mu wyjdzie ten tynk i reszta

sikorb , powiedziałeś to wszystko w skrócie o czym myślałem....

zastanawiam się tylko czy przedmówca piszę poważnie czy jaja sobie robi,przecież nawet na tym forum roi się od wątków w których inwestorzy pytają się jak mają naprawić elewację wykonaną niby przez fachowców ,a wy chcecie to robić do tak?od ręki?ja wykonuję elewacje od 13lat i są rzeczy za które się nie biorę ale dla was takie rzeczy to są pikuś,więc zakasajcie rękawy i do dzieła

800000tyś metrów , udokumentowanych , myślę że mam prawo się wypowiedzieć....

Za wszystkie rady bardzo dziekuje!

Dom jest duzy, wszystkie sciany maja ok 400m2. Wydaje sie nierealne, ale juz chyba wiem jak to zrobie - nie unikne tynku dwukolorowego, powstanie zatem pas dookola domu o szerokosci ~20cm ktory bedzie sie znajdowal na wysokosci polowy okna, nastepnie laczyl sie w ramke wokol okna i drzwi, narysowalem sobie cos takiego i wyglada nawet niezle, wydaje sie to dobrym pomyslem, pozwoli mi to podzielic jedna sciane na 3 czesci + paski, wiec moze sie uda. Z poczatkowego pomyslu zrezygnowalem, koszt dodatkowego kleju i styropianu wydaje mi sie wyrzuconymi pieniedzmi w bloto (no prawie, bo styr 2cm jakos by pewnie docieplil sciane, ale z poteznymi mostkami wiec pewnie efekt bylby minimalny).

Tynki natryskowe sobie na pewno odpuszcze, nigdy nie pracowalem na takiej maszynie.

Teksty, nie dasz rady itp na tej budowie padaly z ust "fachowcow" nie raz ;) Nie wspominajac o zaplaconej robocie, ktora trzeba bylo poprawiac.

pozdrawiam

Edytowane przez michalgwo

Za wszystkie rady bardzo dziekuje!

Dom jest duzy, wszystkie sciany maja ok 400m2. Wydaje sie nierealne, ale juz chyba wiem jak to zrobie - nie unikne tynku dwukolorowego, powstanie zatem pas dookola domu o szerokosci ~20cm ktory bedzie sie znajdowal na wysokosci polowy okna, nastepnie laczyl sie w ramke wokol okna i drzwi, narysowalem sobie cos takiego i wyglada nawet niezle, wydaje sie to dobrym pomyslem, pozwoli mi to podzielic jedna sciane na 3 czesci + paski, wiec moze sie uda. Z poczatkowego pomyslu zrezygnowalem, koszt dodatkowego kleju i styropianu wydaje mi sie wyrzuconymi pieniedzmi w bloto (no prawie, bo styr 2cm jakos by pewnie docieplil sciane, ale z poteznymi mostkami wiec pewnie efekt bylby minimalny).

Tynki natryskowe sobie na pewno odpuszcze, nigdy nie pracowalem na takiej maszynie.

Teksty, nie dasz rady itp na tej budowie padaly z ust "fachowcow" nie raz ;) Nie wspominajac o zaplaconej robocie, ktora trzeba bylo poprawiac.

pozdrawiam

pierd......nie , dasz radę i tyle , trzymam kciuki , ja chatę postawiłem praktycznie sam , dwóch ludzi na robocie to już dla mnie tłok , pozdrawiam i wszystkiego dobrego , aha , szczyt w zeszłym roku w jednym kolorze 52m2 we dwóch , robota zaczęte była jak było jeszcze ciemno i była mgła , wyszło idealnie:cool:

Dzięki za ciepłe słowa.

Skoro zajrzało do tego tematu sporo osób, które pierwsze doświadczenia z ocieplaniem domu mają za sobą to skorzystam z okazji i zapytam - czy możliwa jest do opracowania lista błędów których nie tak trudno się ustrzec a które rzutują później na całokształt roboty? Każdy napisze po jeden-dwa punkty i zbierze się tego całkiem sporo. Wszelkie sugestie mile widziane. Preferowane techniki tradycyjne i mało skomplikowane :)

kto bykow nie robi siedze w zawodzie pare lat a czasem cos nie wyjdzie. zacznij od listwy startowej wkolo budynku podeprzej zeby nie opadala kup karton piany poiuteranowej kolka workow szarego kleju rob wyprowadz rogi rozciagnij sznurek i baw sie rob z kleju rame unikniesz niespodzianek wrazie wiekszych szpar maszpiane.ukladaj styro w cegle do3m nie musisz kolkowac ja zawsze daje kolki na tynk szukaj pogody angielskiej w miare bez slonca i wiatru tynk zatrzej 8nie bedzie widac duzo trzymaj sie

Nie słuchajcie tych dyrdymałów,że ktoś kto nie jest fachowcem nie zrobi tego ok.

U mnie "fachowcy"...od dymania owcy (byli z polecenia i nie tani) robili ocieplenie przód domu i boki ze szczytamii.efekt po dwóch latach wszystkie naroża popękane.

Ja robiłem tył domu bo prosty i tylko 2 okna.Żadnych pęknięć klej równo położony.teraz z perspektywy czasu gdy porównuję jakość robót ich i moich widzę,że robiłem to powoli bo samemu,a ściana 19x4 i efekt estetyczny dużo lepszy.No i gdy mi oni robili nie miałem czasu zaglądac na budowe dostali listwy startowe i...sprzedali je.Mój błąd,że nie sprawdziłem.

Tynku mi nie robili.Sam zagruntowałem dom,tynk musi poczekać.

W garażu tynkowałem natryskiem ściane 6x2,6 i całkiem fajnie to wygląda.Pewnie "fachowiec: by tam znalazł błędy,alemi się podoba,mojej żonie również,no i jak w reklamie Jestem bohaterem w swoim domu.

fachowcy by chcieli,abyśmy wszystko im zlecali,bo wtedy nie robiąc danej roboty nie wiemy na co zwracać uwagę(na jakie ich babole)

Ja jestem dowodem,że można wiele samemu zrobić nawet bez "wykształcenia" w danym temacie

Zakasajcie rękawy i do roboty,a kase zaoszczędzoną na dobry urlop można przeznaczyć