Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła ULRICH

pszczyl

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 9 months później...

Jestem w prawdzie serwisantem ale co nie co mogę powiedzieć.

Co do zużycia prądu jest to wartość nominalna na poziomie 0,88 kW (trzeba pamiętać że jest to mierzone w odpowiednich warunkach) - wszystkie te informacje oczywiście są zawarte w instrukcji obsługi. COP na poziomie 4,12 (czyli 1 kW dajemy a otrzymujmy 4 kW)

Co do eksploatacji, prócz prądu nic innego nie potrzeba.

Jeżeli chodzi o montaż to podłączamy hydraulicznie tylko dwie rurki do zbiornika/podgrzewacza i gotowe. aa bym zapomniał w zestawie nie ma pompy c.w.u. do ładowania więc trzeba to brać pod uwagę przy kosztach.

Pozdrawiam,

Edytowane przez S**us

• 9 years później...
Jestem w prawdzie serwisantem ale co nie co mogę powiedzieć.

Co do zużycia prądu jest to wartość nominalna na poziomie 0,88 kW (trzeba pamiętać że jest to mierzone w odpowiednich warunkach) - wszystkie te informacje oczywiście są zawarte w instrukcji obsługi. COP na poziomie 4,12 (czyli 1 kW dajemy a otrzymujmy 4 kW)

Co do eksploatacji, prócz prądu nic innego nie potrzeba.

Jeżeli chodzi o montaż to podłączamy hydraulicznie tylko dwie rurki do zbiornika/podgrzewacza i gotowe. aa bym zapomniał w zestawie nie ma pompy c.w.u. do ładowania więc trzeba to brać pod uwagę przy kosztach.

Pozdrawiam,

Witaj, masz może instrukcję i schemat elektryki

do tej pompy?

Mam zeskanowaną instrukcję - Poszło na adres [email protected]. prosze o info czy pliki dotarły.

Pompa tak naprawdę pobiera 1,2 kw i produkuje 3,8 kw energii teraz. Im zimniej tym gorzej - w okolicy 5 C kompletnie się nie opłaca choć pracuje - ale jej produkcja jest na poziomie 1,5 kw i bez przerwy popada w odszranianie. Użycie jej do ogrzania czegoś poza wodą w bojlerze nie ma wielkiego sensu. Wtedy kiedy chcielibysmy dogrzac trochę dom wydajność pompy jest na poziomie grzałki ele czyli COP =1. Pompa o której pisze ma mieć moc 3,5 kw i przy 25 C na dworze faktycznie ma. Z tego co widzę nie różni się niczym od pompy 3 kw --- poza przekrojem rur połączeniowych. Z niewiadomych przyczyn rury te mają mniejszy przekrój niż rury pompy 3 kw. Czy zdławienie przepływu miało na celu zmianę delty i wyciśnięcie zpompy ciut większej mocy ? Nie wiem za mało się znam. Wadą która miała być zaletą jest praca tej pompy na wodzie wodociągowej. Powoduje to zarastanie kamieniem pompy obiegowej rur połaczeniowych i zapewne wymiennika. Polecałbym o ile to możliwe podłączenie jej poprzez wężownicę.