cichymaniek 12.04.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Bardzo proszę o pomoc w następującej kwestii.Mam do wykończenie poddasze. Aktualnie na podłodze położonych jest około 10 cm styropianu. Styropian był położony dośc dawno, ale zdaje się, że posiada odpowiednie parametry wytrzymałościowe aby mógł zostać położony stropie i w przyszłości służyć jako jedna z warstw podłogowych. Chciałbym na poddaszu założyć podłogę panelową, ewentualnie z płytek. Nie mam możliwości wykonania wylewki na styropian ponieważ dość słabe stropy uniemożliwiają jej położenie. Proszę o radę co i w jakiej kolejności powinno się znaleźć na warstwie styropianu aby powstała z tego względnie wytrzymała podłoga. Słyszałem, że dobrze sprawdzają się płyty osb jednak pojawia się problem w jaki sposób je przytwierdzić tak aby nie było nadmiernego efektu "pływania" całej konstrukcji. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 12.04.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 A co jest pod styropianem?Z czego jest strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichymaniek 12.04.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) A co jest pod styropianem? Z czego jest strop? Po styropianem jest już strop betonowy. Sam strop jest dość nierówny z wtopionymi zbrojeniami (tak mi sie wydaje) w postaci poprzecznych stalowych elementów rozstawionych co metr. Myślałem aby wykonać otwory w styropianie i oprzeć płyty o umocowane do stropu kwadraciaki drewniane, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Mimo nierównego stropu styropian został położony dość równo, bez widocznych spadków. Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez cichymaniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 13.04.2012 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 A możesz zdjąć styropian, zrobić ruszt pod OSB , potem położyć styropian a na ruszt OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichymaniek 13.04.2012 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Będzie problem z usunięciem całości styropianu. Wolałbym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts