Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zapotrzebowanie na ciepło nieocieplonego garażu

maciejk

Recommended Posts

Witajcie,

Mam zamiar zaadaptować nieogrzewany do tej pory garaż na studio nagrań. Ponieważ muszę go ogrzać bardzo potrzebuję waszej pomocy i rady w kwestii orientacyjnego zapotrzebowania na ciepło i właściwego doboru grzejników do tego pomieszczenia.

Garaż jest niemalże wolnostojący (od bryły domu dzieli go składzik), bez okien i słabo ocieplony. Po zgrubnych obliczeniach wyszło mi: ściana (12cm klinkier, 6cm styropian i 24cm bet. komórkowy) 0.4W/mK i podłoga na gruncie (8cm styropian, 10cm wylewka) 0,5W/mK. Obie bramy garażowe są ocieplone, ale będą dodatkowo zabudowane ścianką akustyczną z 5cm wełny, sufit jest już docieplony 25cm wełny.

Ogrzewanie ma być wodne z istniejącej instalacji i pociągnięte z sąsiadującej za ścianą składzika łazienki (grzejnik łazienkowy). Myślałem też o ogrzewaniu elektrycznym, ale nie jestem przekonany ze względu na koszty eksploatacji. Jeszcze jedno, w garażu będzie zamontowania wentylacja z rekuperatorem Luna.

Jak dotąd zebrałem kilka danych, jednakże odbiegających od siebie, a co gorsza nie jestem przekonany co do ich prawidłowości. Jedno źródło podaje dla takich warunków jak mój garaż 120W/m2, inne 150W/m2, a mój instalator twierdzi, że wystarczy 100W/m2.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Jedno źródło podaje dla takich warunków jak mój garaż 120W/m2, inne 150W/m2, a mój instalator twierdzi, że wystarczy 100W/m2.

Moim zdaniem instalator ma rację, ale możesz się w prosty sposób o tym przekonać, mianowicie spróbuj włączyć farelkę 2kW na godzinę, potem zmniejsz na 1kW - sam się przekonaj co potrafi zrobić 2kW w tym garażu, wtedy znając temperaturę na zewnątrz i wewnątrz oraz moc potrzebną do jej utrzymania bez problemu policzysz stratę tego pomieszczenia i zapotrzebowanie na sezon w moim kalkulatorze ze stopki.