maciejk 12.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witajcie, Mam zamiar zaadaptować nieogrzewany do tej pory garaż na studio nagrań. Ponieważ muszę go ogrzać bardzo potrzebuję waszej pomocy i rady w kwestii orientacyjnego zapotrzebowania na ciepło i właściwego doboru grzejników do tego pomieszczenia. Garaż jest niemalże wolnostojący (od bryły domu dzieli go składzik), bez okien i słabo ocieplony. Po zgrubnych obliczeniach wyszło mi: ściana (12cm klinkier, 6cm styropian i 24cm bet. komórkowy) 0.4W/mK i podłoga na gruncie (8cm styropian, 10cm wylewka) 0,5W/mK. Obie bramy garażowe są ocieplone, ale będą dodatkowo zabudowane ścianką akustyczną z 5cm wełny, sufit jest już docieplony 25cm wełny. Ogrzewanie ma być wodne z istniejącej instalacji i pociągnięte z sąsiadującej za ścianą składzika łazienki (grzejnik łazienkowy). Myślałem też o ogrzewaniu elektrycznym, ale nie jestem przekonany ze względu na koszty eksploatacji. Jeszcze jedno, w garażu będzie zamontowania wentylacja z rekuperatorem Luna. Jak dotąd zebrałem kilka danych, jednakże odbiegających od siebie, a co gorsza nie jestem przekonany co do ich prawidłowości. Jedno źródło podaje dla takich warunków jak mój garaż 120W/m2, inne 150W/m2, a mój instalator twierdzi, że wystarczy 100W/m2. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.04.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Jedno źródło podaje dla takich warunków jak mój garaż 120W/m2, inne 150W/m2, a mój instalator twierdzi, że wystarczy 100W/m2. Moim zdaniem instalator ma rację, ale możesz się w prosty sposób o tym przekonać, mianowicie spróbuj włączyć farelkę 2kW na godzinę, potem zmniejsz na 1kW - sam się przekonaj co potrafi zrobić 2kW w tym garażu, wtedy znając temperaturę na zewnątrz i wewnątrz oraz moc potrzebną do jej utrzymania bez problemu policzysz stratę tego pomieszczenia i zapotrzebowanie na sezon w moim kalkulatorze ze stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts