Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie sucho jak na Saharze :(

Trawa odbije, nie przejmuj się nią, jedynie co niedobre, że chwasty mają wtedy większe pole do popisu:(.

Nie ma równości na świecie - w jednym miejscu powodzie w innych susze ;)

Ale ogród masz już pięknie uporządkowany, i jak krzewy się rozrosną będzie zupełnie bosko. Posadziłabym moje ulubione (więc mam skrzywienie ;) - pęcherznice luteus albo inne żółte. Lubią suszę i będziesz mieć urozmaicenie kolorystyczne przy thujowej zieleni ;)

Gosiu pęcherznice też mam posadzone, z tym że za domkiem przy rzeczce. Na jesień albo na wiosnę zamierzam zrobić jeszcze dwie roślinkowe wyspy. Jedną większą w połowie działki, co sprawi, że podzielę ją na dwie części i drugą - za studnią. I tam z pewnością pęcherznice znajdą swoje miejsce. Ale to powolutku bo moje kopanie w ziemi strasznie kasy ciągnie. To folia, to kamienie, to roślinki, sama pewno wiesz jak jest.

Mariola...cudnie masz na tej działeczce!!!! Jak te roślinki się rozrosną, to dopiero będzie cud malina:)

U ciebie susza a u mnie dopiero drugi dzień jak nie pada! Już mamy dość tych deszczy, gniją kwiaty, aż żal patrzeć:( Mam nadzieję, że odbiją!

Pozdrawiam:)

Mariolu, a ja Ciebie pomęczę o opowieść o Andaluzji.

To miejsce, które od lat jest w moich marzeniach mocno osadzone.

Tylko tam to trzeba samolotem, a ja nie latam.

Moje koleżanki kiedyś poleciały na babski wyjazd w tę część Hiszpanii.

Spały w starym zamczysku, wypożyczyły samochód i szalały po okolicy.

Wróciły zachwycone.

Opowiedz o tym wyjeździe, proszę.

No i więcej zdjęć, dużo, dużo :)

Tolu,

w stosunku do Hiszpanii to chyba nie jestem obiektywna. Ja po prostu kocham ten kraj od wielu lat. Jestem zachwycona hiszpańską gościnnością, ich serdecznością, krajobrazem i architekturą. Andaluzja to kraina słońca, a my tym razem byliśmy poleniuchować, więc głównie korzystaliśmy z uroków słońca, pięknych plaż, andaluzyjskiej kuchni i cieszyliśmy się sobą. Po ciężkim roku było nam to potrzebne. Nie wypuszczaliśmy się gdzieś dalej, a jeśli jest się w tamtym rejonie to warto. Tym razem byliśmy w pobliżu Almerii, a to świetne miejsce wypadowe. Stąd wszędzie jest blisko. Można wyskoczyć do Malagi, Sevilli, dla bardziej wytrwałych Portugalia też nie jest niemożliwa. Teren Andaluzji jest przede wszystkim ciekawy krajobrazowo, bo to powulkaniczne tereny z rzadką roślinnością tj. kaktusy, agawy i palmy, a na tle lazurowego morza i pięknych plaż wygląda doskonale.

Hiszpania pachnie kwiatem pomarańczy, a Andaluzja dodatkowo pomidorami, oliwą z oliwek, prażonymi orzeszkami i czosnkiem. To wspomnienie przyprawia mnie o dreszcze.

Aktywni podróżnicy nie mogą podarować sobie rezerwatu Sierra Nevada, Cabo de Gata i oczywiście największej atrakcji turystycznej, czyli Gibraltaru, z którego do Maroka to już "rzut beretem".

Jednak jak dla mnie największym przeżyciem była hiszpańska noc świętojańska, która w Hiszpanii jest równie ważna jak sylwester i tak też jest obchodzona.

Gdy nadchodzi wieczór, Hiszpanie wychodzą na plażę i tam zaczynają się bawić. Na plaży rozpalane są wielkie ogniska, ludzie w każdym wieku tańczą, bawią się i śpiewają. Przynoszą turystyczne grile, magnetofony, gitary, bębny. A o północy na znak oczyszczenia, wszyscy wchodzą do morza. Taka zabawa na plaży trwa do rana. Jeśli ktoś wybiera się do Hiszpanii w okolicach czerwca, koniecznie winien zahaczyć o noc San Juana.

Życzę Ci Tolu z całego serca, abyś swoje marzenie o Andaluzji urzeczywistniła i zakochała się nie tylko w Andaluzji, ale w ogóle w Hiszpanii, tak jak ja.

Co do zdjęć, to ogarnę się i coś wrzucę, ale to jutro.;)

Edytowane przez mariola3108

Mariolu, bardzo, bardzo dziękuję za tę opowieść i życzenia.

Może się kiedyś spełnią. Tyle świata do zwiedzenia, ech.

Noc świętojańska na plaży...no tak, nie trzeba namawiać :)

Zajrzałam do Ciebie podejrzeć domek ( wysłałaś mi priva i wpis u Elfir :) ) i co widzę? Cudna działka przepięknie zagospodarowana!!! Śliczne nasadzenia, nie mogę się napatrzeć. Gratuluję!

Domek nawet podobny do mojego tylko chyba większy. Nawet kolor ten sam :) U mnie niestety bloczkim betonowe znacznie bardziej widoczne więc same kamyczki nie wystarczą - a szkoda bo ślicznie to u Ciebie wygląda.

Pozdrawiam

:welcome: asiulek123

bloczkami się nie przejmuj jeśli zamierzasz je obsadzić roślinkami. Gdy tylko troszkę podrosną o bloczkach nikt już nie będzie pamiętał.

koniecznie załóż swój wątek, też chętnie Cię odwiedzę i pooglądam postępy

zapraszam zawsze gdy tylko będziesz miała ochotę:yes:

koszty zależne są od zastosowanych wariantów i wykończeń tzn. papa, czy blacha na dachu, taras, czy bez, ogrodzony barierką, czy nie,bal czy deseczki typu boazeria, ilość okien, ilość drzwi, ścianki wewnętrzne itd.

przedział 15 - 25 tyś zł (cena nie obejmuje malowania)

oczywiście do tego trzeba jeszcze przygotować grunt, a tu rozpiętość kosztów wręcz wachlarzowa.

Edytowane przez mariola3108