Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

Moja skarpa zmienia się. Wiosenne gwiazdy już przygasły, letnie przeżywają swój największy moment, w końcu lato w pełni więc tętni zielenią. Powoli blask zaczyna dosięgać jesienne diwy. Wrzosy zaczynają nabierać barw.

W ogóle moja działka wygląda jakby jesień miała przyjść dosłownie jutro. Susza dała się we znaki tak bardzo, że liście lecą z drzew jak w październiku. Stare olchy usypują dywan z liści na odległość 100m, pomaga im w tym wiatr, ten typowy podgórski wiatr.

Liście zbieram codziennie, ale to syzyfowa praca

A ja i tak kocham ten stan:rolleyes:

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

asiulek123 skrzynki zamówione w pakiecie z domkiem, ale u producenta domku można je same zamówić.

Skąd jesteś asiulku? Producent domku jest z żywiecczyzny, może nie jest to bardzo daleko od Ciebie?

Dziękuję w sprawie ogrodu, choć on dopiero powstaje i jest bardzo młodziutki. Skarpa przy domku była robiona zeszłej wiosny, a rabatka żwirowa teraz w lipcu.

Co do róży jest to jakaś drobna odmiana karłowa, faktycznie też mi wpadła w oko. Zobaczymy jak sobie poradzi na dłuższą metę.

Zanim się obejrzysz Twój domek też pędzie tonął w kwiatach.

Z niecierpliwością czekam aż ruszysz ze swoją galerią.:)

Aby nie mieć wrażenia zbliżającej się jesieni uprzątnęłam liście. Wystarczył tylko mały podmuch wiatru by trawa znowu pokryła się liśćmi. Syzyfowa praca

Na dowód moich opowieści na temat suszy i drzew gubiących liści kilka fotek.

http://img716.imageshack.us/img716/8167/p8040008.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img191.imageshack.us/img191/3117/p8050061.jpg

http://img401.imageshack.us/img401/8250/p8040009.jpg

Edytowane przez mariola3108

asiulek123 skrzynki zamówione w pakiecie z domkiem, ale u producenta domku można je same zamówić.

Skąd jesteś asiulku? Producent domku jest z żywiecczyzny, może nie jest to bardzo daleko od Ciebie?

Dziękuję w sprawie ogrodu, choć on dopiero powstaje i jest bardzo młodziutki. Skarpa przy domku była robiona zeszłej wiosny, a rabatka żwirowa teraz w lipcu.

Co do róży jest to jakaś drobna odmiana karłowa, faktycznie też mi wpadła w oko. Zobaczymy jak sobie poradzi na dłuższą metę.

Zanim się obejrzysz Twój domek też pędzie tonął w kwiatach.

Z niecierpliwością czekam aż ruszysz ze swoją galerią.:)

Ja jestem aż z Warmii/Olsztyn więc chyba muszę u swojego wykonawcy podpytać. Będzie robił teraz schodki do domku więc może od razu trzaśnie mi skrzyneczki :) Watek własny mam założony ale na innym forum. Może jak będę miała więcej czasu to także tu na muratorze zagoszczę ze swoimi fotkami. Póki co z czasem kiepsko - mam dwie małe córeczki : roczną i 3-letnią więc oczy trzeba mieć dookoła głowy. No ale od września starsza rusza do przedszkola więc troszkę spokojniej będzie.

U Ciebie faktycznie duzo liści - bardzo jesiennie ;) Ma to także swój urok :) W domeczku bardzo przytulnie sie zrobiło - u mnie na razie puścizny.

Ja jestem aż z Warmii/Olsztyn

ooooo kawał drogi, skrzynki się nie zwrócą ;)

Póki co z czasem kiepsko - mam dwie małe córeczki : roczną i 3-letnią więc oczy trzeba mieć dookoła głowy. No ale od września starsza rusza do przedszkola więc troszkę spokojniej będzie.

piękny czas, moje wyrosło już bezpowrotnie

A puścizny w domeczku to tylko faza przejściowa, a jaka frajda w urządzaniu i "zdobywaniu" wyposażenia

nie samym ogrodem człowiek żyje, w związku z tym dzisiaj wybraliśmy się na rowerowe podglądanie przyrody naszej najbliższej okolicy. Jako że dzisiaj dzień wolny od pracy, piękne zielone zakątki pękały w szwach. Dębowiec oblężony, ścieżki rowerowe zapchane i to nie tylko rowerzystami, a zielone tereny lotniska i okolice Szyndzielni wyglądały jak ulice Tokio. W końcu każdy potrzebuje trochę natury i zieleni.

Odkryłam, że niestety nieuchronnie zbliża się jesień, niechlubnie wytropiłam już jej pierwsze ślady. Liście lecą z drzew i to nie jest już wyłącznie efekt suchego lata. Zieleń roślin stała się intensywna, ciemna i głęboka. Nie sposób już odnaleźć wśród drzew jaskrawej, bladej barwy zieleni, charakterystycznej na wiosnę i początki lata. Ptaszki już nie śpiewają, a te które u nas zimują, przygotowują się na krótkie, chłodniejsze dni. Poranki i wieczory wieją chłodem.

Osobiście nie lubię jesieni, choć trzeba przyznać, że ma ona swój urok. Zatem pocieszę się jeszcze wciąż trwającym latem.

KOCHANA Z OKAZJI URODZIN ŻYCZĘ CI ...

Zdrowia -

Bo to najważniejsze,

Miłości -

Bo to najpiękniejsze.

Prawdziwych przyjaciół -

Bo to najcenniejsze,

Dobrego humoru -

Bo to lekarstwo na wszystko najlepsze :hug: :hug:

Majeczko kochana bardzo dziękuję Ci za życzenia, mam nadzieję, że się spełnią