Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

a więc jestem, wróciłam

Chorwacja to także piękny kraj

wciąż nie mogę się zdecydować, gdzie moje serce jest bardziej: w Chorwacji, czy w Hiszpanii

oba te miejsca są dla mnie szczególne, wyjątkowe i chciałabym zawsze tam wracać.

Aniu S79 chorwackie widoki faktycznie zapierają dech w piersiach i to nie tylko te na południu, te na północy też są przepiękne.

a to jedna z chorwackich uliczek i ja:

http://img706.imageshack.us/img706/4600/dsc4892h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałam sie przywitać:)

Fajnie tam macie,domek i ogród,super odskocznia od codzienności,świeże powietrze i swój kawałek ziemi;)

Kibicuje i trzymam kciuki za dalsze postępy:)

P.S. dołączam się do życzeń!

Witaj Nadulko, bardzo się ciszę, że do mnie wpadłaś

troszkę Cię już znam od naszych wspólnych znajomych ;)

Cieszę się również, że podoba Ci się u mnie. Zapraszam zawsze gdy będziesz miała ochotę

i ślicznie dziękuję za życzenia

I dość już tego dobrego, wracamy do spraw działkowych.

Dzisiaj po wielu miesiącach suszy wreszcie zaczęło solidnie padać.

U sąsiadów dwa dni temu skończyła się woda w studni i po prośbie wodę ciągną z naszej.

W źródełku, z którego czasem wraz z innymi wędrowcami czerpiemy wodę o pysznym górskim smaku, woda się skończyła. Jeszcze nigdy nie widziałam żeby nawet nie kapała, zawsze lała się strumieniami. Toż to Sahara normalnie. Więc niech pada, niech pada.

Ależ fantastyczne widoki. To się nazywa wakacje :lol2: Przepiękne :D

Susza niebywała, w ubiegłym roku było podobnie - sucha jesień i zima bezśnieżna, za to mróz :bash: Mam nadzieję, że aż takiej powtórki nie będzie

U mnie wycinka starych drzew, potem trzeba było wbić słupek do siatki (tymczasowy) tuż przy pniu, robiąc dziurę w ziemi okazało się, że pod samymi korzeniami starej olszyny jest mokro :jawdrop: a w koło susza jak pieprz...

no proszę, a to olcha uzurpatorka przytrzymała całą wilgoć.

Coś w tym jest, wzdłuż mojego ogrodzenia mam posadzone tuje, a za ogrodzeniem od strony sąsiada w środkowej części działki rosną olszyny samosiejki na długości ok 40m i szer. ok 4m, są już całkiem spore mają ok.3,5 - 4m wys. Te tuje, które rosną na początku i na końcu działki bez sąsiadek olch, są już dwukrotnie takie jak te które mają za płotem konkurencje.

Z tujami miałam kiepskie doświadczenia - były już wielkie gdy dostałam je pod opiekę ;) okazało się, że mają płytki system korzeniowy i bardzo źle reagują na niedobory wody :( Ale też każda roślina, gdy już dobrze się zaaklimatyzuje na nowym miejscu, musi być albo regularnie podlewana, albo musi radzić sobie sama. Inaczej robi się z niej mimoza - nie podlewasz - umiera :cool: a w każdym razie krzyczy - oj słabo mi, słabo i mdleje :lol2:

a oto jak rosną tuje bez konkurencji i w towarzystwie innych roślin

dziś zrobiłam zdjęcia tej ciekawostki

dodam, że były sadzone takie same, a takie są dziś:

http://imageshack.us/a/img341/9493/p9160115.jpg

i z drugiej strony:

http://imageshack.us/a/img831/5654/p9160117.jpg

Mariola gdzie Ty się podziewasz ???

A tak w ogóle to czemu wyprowadziłaś się z galerii ???

no hej Majeczko, dawno Cię nie słyszałam

a podziewam się wszędzie i dlatego tak mało czasu zostaje mi na neta

to praca, to działka, to dom, to nowa szkoła syna, a jeszcze czasami gdzieś wyskoczymy

i tym sposobem brak mi dnia, ale na usprawiedliwienie Ci powiem, że jak tylko tu wpadam zawsze podglądam co u Ciebie :yes: