Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i śniegiem sypnęło i to porządnie

wczoraj na ulicach podbeskidzia zapanował totalny paraliż

wciąż jeszcze uliścione drzewa pokryte są śnieżną pierzynką, trochę bardziej przypomina to wiosnę z pąkującymi pod śniegiem drzewami niż jesień z cisnącą się z całą mocą zimą.

Dziś był piękny dzień, świeciło słońce, niebo okryło się nieskazitelnym błękitem, a śnieg mienił się srebrem i złotem z odbitych promieni słońca.

Gdyby zima tak wyglądała, to mogłaby już nastać i trwać, aż do marca.:bye:

Cześ Mariolka:hug:

U nas też zima jakoś nie chce odpuścić...

I ja też dzisiaj mam wrażenie, ze to bardziej wiosna, nawet krokusów w trawie zaczęłąm wypatrywać, bo to słonko i ten topniejący śnieg i wyłaniająca się spod niego zielona trawa....

i świeże kretowiska...

wszystko na wiosnę wskazuje

Buziaki

cześć dziewczyny

miło Was widzieć:lol2:

Gumiśku wracaj do nas, bo aż mnie strach obleciał, że jeszcze Ci się spodoba na wygnaniu ;)

Yuczko wciąż nie mogę się otrząsnąć z szoku, którego doznałam, gdy zajarzyłam, że czerwona torebka raczej na wyjście się nie nadaje.... lecz do zjedzenia:o

:hug: :hug:

cześć Majeczko, cześć Nadulko

http://www.bibliotekazpszio.republika.pl/buziak.gif

co u WAS słychać?

u mnie brrr rześko, a nawet zimniuśko powiedziałabym.

czas coś mi się ostatnio z moją trasą rozjeżdża

albo doba się skróciła, albo złapałam jakiegoś jesiennego żółwia

a więc ubolewam, bo nadmiar spraw powoduje, że rzadko tu ostatnio wpadam

człowiek się starzeje, czy co...

• 3 weeks później...

Sama sobie się dziwię, ale tęskno mi za śniegiem i małym mrozikiem.

Choć bardzo jestem wdzięczna jesieni, gdyż już drogi rok z rzędu była wyjątkowo łaskawa, to jednak brak mi atmosfery zbliżających się świąt.

Gdy dziś o 19:30 wyszłam ze sklepu, nie wierzyłam własnym oczom, termometr wskazywał 17 st. - to nieprawdopodobne, szczególnie że za trzy dni będzie grudzień, a w moich okolicach w tym roku jest tak sucho, jak nigdy odkąd pamiętam.

A dwa lata temu moje roślinki były już pod taaaaką grubą pierzynką.

Pozdrawiam Was cieplutko M.

Witam , przepiękne masz otoczenie i zaczynasz tworzyć piękny klimat - gratuluję . Mam też pytanko czy mogłabyś podać mi namiary na tą studnie

moje działkowe nowości, którymi się cieszę, jak dziecko

tu w całej okazałości, czyli domek i studnia - jaka matka taka córka:

http://images49.fotosik.pl/1560/4526cfc49b12fe24gen.jpg

no i z bliska, czyli detale

http://images35.fotosik.pl/1418/22e256e635e7ec2bgen.jpg

http://images40.fotosik.pl/1598/6c852b110d2df880gen.jpg

Czy ta bania w której przebywaliście rzeczywiście ma nazwę "bania" - czy ona ma właściwości zdrowotne ?

hej duduś

studnia robiona przez Pana złota rączka, to taki hobbysta więc nie produkuje na skalę masową lecz na indywidualne zamówienia, zgodnie z życzeniem

brak możliwości transportu, trzeba sobie po studnię przyjechać, a skąd jesteś duduś?

Bania fachowo nazywa się balią ogrodową, ale dla nas to po prostu bania

i oczywiście, że ma właściwości zdrowotne, przechodzą w niej wszystkie troski i świat jest taki kolorowy :D

Matko z corka!!Ale u Ciebie PIEKNIE:jawdrop:

Ja jestem tak przetazona tematem ogrodu,ze o maly wlos do rozwodu nie doszlo...Mielismy kupic kilka krzakow na front co by mi turysci do domu nie zagladali-matko ile bylo przy tym zwady!!!!!Ani nie wiedzialam jak to wsadzic ,ani nie wiedzialam gdzie...Z wrazenia a raczej przerazenia zostaly mi w doniczkach-niezasadzaone-drugi miesiac-dwa rodedendrony i trzy krzewuszki.....

Noga jestem a nie mam nikogo kto ma piekny ogrod albo chociaz troche by sie znal....

Nooo tesciowa oczywiscie:lol2:ktora wie lepiej,ale sama cale zycie u siebie wszystko przesadza:lol2::lol2:

BOSKO U CIEBIE!!!!

Matko z corka!!Ale u Ciebie PIEKNIE

dziękuję bardzo, ja dopiero zaczynam tworzyć swój mały kawałek raju

Z wrazenia a raczej przerazenia zostaly mi w doniczkach-niezasadzaone-drugi miesiac-dwa rodedendrony i trzy krzewuszki.....

Noga jestem a nie mam nikogo kto ma piekny ogrod albo chociaz troche by sie znal....

Gumiśku kochany błagam nie zostaw tych roślinek tak na zimę, bo jak przyjdą mrozy to nie przeżyją.

Póki jeszcze nie ma mrozów i ziemia nie jest zmarznięta zasadź je, a jeśli nie zdążysz to koniecznie zabezpiecz donice na zimę, musisz je ocieplić, tak jak pokazuje elfir tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page383

I nie bądź przerażona organizowaniem ogrodu, jeśli będziesz potrzebowała pomocy - pomogę na tyle ile potrafię

Koniecznie schowaj się się przed turystami, obsadź się czym prędzej, czas leci bardzo szybko, a roślinki rosną nawet wtedy, gdy o nich zapominasz

obsadź się szczególnie jeśli jesteś na szklaku - a chyba tak jest.

A co do teściowej bądź rozważna i postaraj się nie ulegać emocjom. Jednocześnie postaraj się być zasadnicza i zdecydowana to wprowadzi pewien dystans i zaznaczy granice. Czasami warto pewne rzeczy wypowiedzieć, bo nikt nie siedzi w naszej głowie, dlatego warto powiedzieć teściowej, że jeśli będziesz potrzebowała jej opinii, doradztwa czy pomocy to na pewno o to poprosisz. Osobiście wyznaję pogląd, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. W ostateczności zawsze masz prawo powiedzieć, że to Twój dom, Twoje dziecko, Twój mąż oraz że to Ty jesteś Panią tej przestrzeni, bo to Wasze życie. Mam nadzieję, że wszystko uda się poukładać bez rozlewu krwi.