Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

mariola-bedzie bardzo przytulnie!!!!Czy takie zdjecia w neglizu na forum mozna zamieszczac;)?

na szczęscie jest na tyle niewyraźne, że nic nie widać hihi. ;)

Wyraźniejszego nie odważyłabym się zamieścić. A podczas malowania było naprawdę gorąco. Jesień zeszłego roku, na południu, była zdecydowanie bardziej udana niż lato.

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

obecnie domek jest już urządzony, jak tylko pogoda pozwoli i troszkę wolnego czasu uzbieram to obiorę kierunek: działka, a wtedy zrobię nowe fotki.

Niestety mój szalony sąsiad zza strumyczka doszczętnie zwariował i wyciął cały zagajnik za moją działką. :bash::p:sick:

Zostawił tylko duże drzewa więc muszę się z tamtej strony obsadzić. A

było już tak pięknie :(

Przybywam na kawkę :D Piękna działka!

zapraszam do regularnych wizyt

kawusia już czeka

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjiHypPgXmpZj729GfxcMVw_MB4OHEULNdFUSh98dqTV4Ir2ZP

Jakaś laska ściany u Ciebie maluje! Znasz ją? :D

Proszę Cię kochana, zdjęcie jest niewyraźne, dlatego masz takie złudzenie.

Tylko czy ja się na tym znam??? OK poszukam później co ja mam tam w tych swoich zapiskach ogrodowych ;)

spoko, nie zawracaj sobie głowy, zapytam ogrodowych pionierów, Gosiek33 albo bogumil na pewno coś doradzą, a Ciebie będę pytać o wnętrza, a sofy masz u siebie cudne :jawdrop:, tylko drogie jak cholerka, ale dobre.

spoko, nie zawracaj sobie głowy, zapytam ogrodowych pionierów, Gosiek33 albo bogumil na pewno coś doradzą, a Ciebie będę pytać o wnętrza, a sofy masz u siebie cudne :jawdrop:, tylko drogie jak cholerka, ale dobre.

Mariolu ale te sofy to tylko inspiracje, na razie stoi stary wypoczynek ;)

A krzewów trochę mam zapisanych ( takich, które mi się podobają ) ale napisze później o nich Ok??

Spieszę podziękować za przemiłe odwiedziny w moim wątku:) :):) To raz...

Dwa....mój mężulek ma taką samą datę urodzin jak twoja:):):)

I trzy....LASKA z ciebie:):):)

Buziaki posyłam i jeszcze raz dzięki:)

Mariolu ale te sofy to tylko inspiracje, na razie stoi stary wypoczynek ;)

A krzewów trochę mam zapisanych ( takich, które mi się podobają ) ale napisze później o nich Ok??

Tak, tak Majeczko wiem, że to inspiracje, ale cudne i chciałoby się je mieć i do salonu wkomponować.

Co do krzewów - spokojnie, poczekam, mam na działce dość zajęć porządkowych zanim zajmę się sadzeniem. Chodzi mi o to by się schować więc coś co w miarę szybko rośnie i czego mi szalony sąsiad nie wykosi:eek:

Ostatnio widziałam zagajnik z krzewów pęcherzycy pomieszane sadzonki czerwone i żółte, bardzo ładnie to wyglądało, ponoć rośnie też szybko i można formować, krzewy wyglądają tak:

żółto-zielone

http://images45.fotosik.pl/288/edda3e94cf2364a6med.jpg

czerwone

http://images41.fotosik.pl/298/06d6c28ab5564ae3med.jpg

http://fmgdesigns.s3.amazonaws.com/14281_t.jpg?v=1c07834da0e9572db8ea4398bc0628b7

dwukolorowe

http://fmgdesigns.s3.amazonaws.com/4155_t.jpg?v=723247057c21156d39831173c378007d

http://album.hedera.pl/KOMPOZYCJE/slides/0027.JPG

Spieszę podziękować za przemiłe odwiedziny w moim wątku:) :):) To raz...

:)

Dwa....mój mężulek ma taką samą datę urodzin jak twoja:):):)

toż to nieprawdopodobne żeby w dwa dni dwóch bliźniaków urodzinowych spotkać :wave:

I trzy....

i jestem zawstydzona, a mój nastoletni syn dopiero mi powiedział, że w naszym wieku to już nie ma ratunku :lol2:

Jak pęcherzyca...to proszę ( powiedz słowo a wykasuję )

Obecnie częściej od podstawowej formy pęcherznicy kalinolistnej sadzone są jej barwne odmiany:

odm. Center Glow - Krzew rosnący do 3 metrów wysokości, atrakcyjny z koloru liści, które w młodości (na wierzchołku gałęzi) są koloru jaskrawo-żółtego, natomiast później (liście u dołu łodygi) stają się szkarłatne.

odm. Dart's Gold - krzew o jaskrawożółtych młodych liściach osiągający 2 metry wysokości i 2,5 metra szerokości.

odm. Diabolo (Monlo) - krzew o 3-5 klapowych owalnych liściach koloru purpurowo czerwonego. Dorasta do 3 metrów wysokości, mało wymagający o różowych kwiatach pojawiających się w czerwcu. Ozdobna z liści nadaje się do nasadzeń pojedynczych jak i w grupach czy na żywopłoty.

odm. Luteus - szybko rosnący, niewymagający krzew ozdobny z liści koloru intensywnie żółtego w pełnym słońcu, bądź zielonkawożółtego w półcieniu. Dorasta do 3 metrów wysokości i szerokości. Szczególnie polecany do zieleni miejskiej.

odm. Mindia (Coppertina) - kolor liści rdzawo-czerwony.

odm. Nugget - odmiana bardziej wytrzymała na susze o intensywnie żółtych liściach na wiosnę i różnobarwnych przebarwieniach jesienią. Dorasta do około 2 metrów wysokości i szerokości.

odm. Nana - dorasta do około 2 metrów.

odm. Red Baron - dorasta do 2 metrów wysokości i ma ciemnoczerwono zabarwione liście, nieco węższe jak u odmiany Diabolo.

odm. Summer Wine - niska i zwarta, niezwykle wytrzymała odmiana o ciemno szkarłatnej barwie liści. Różowych kwiatach. Wymaga przycinania i nadaje się do pojemników. Dorasta do wysokości około 1,5 metra. Pokrój kulisty.

Tawuły...

Tawuła japońska 'Snowmound'

pokrój: rozłożysty

wysokość: do 1,5 m

dekoracyjność: kwiaty

kwiaty: drobne

kolor kwiatów: białe

okres kwitnienia: VI, V

trwałość liści: zimozielone

gleba: żyzna

stanowisko: półcień, słońce

zastosowanie: parki, duże ogrody, małe ogrody, w grupie, pojedynczo, rabaty

Tawuła szara Grefsheim - majowa królowa

Spiraea x cinerea Gęsty krzew dorastający do około 2 m wysokości i 1,5 m szerokości, o łukowato przewieszających się pędach. Liście małe, wąskie, szarozielone, jesienią zmieniają barwę na żółtą. Kwiaty białe, drobne rozwijają się w maju.

Tawuła van Houtte'a - obsypana bielą

Spiraea vanhouttei Rozłożysty, gęsty krzew o przewisających pędach, dorastający do 2 m. Liście jajowate, ciemnozielone. Jesienią przebarwiają się na żółto-pomarańczowo.Kwiaty białe, zebrane w półkuliste baldachogrona kwitną na przełomie maja i czerwca.

Berberysy...

Berberys Coronita

Rozłożysty, ciernisty krzew dorastający do ok. 1,5m wysokości. Liście ciemno-czerwone z zielonkawożółtą obwódką, oryginalne. Kwiaty żółte w maju. Nie ma specjalnych wymagań glebowych.

Berberys Maria

Krzew średnio silnie rosnący, dorastający do 1,5 m wysokości, o wyprostowanych, czerwonawych końcach młodych pędów. iście duże, złoto-żółte, z karminowym obrzeżeniem, jesienią przebarwiające się na pomarańczowo-czerwone, bardzo dekoracyjne.

Berberys Thungergii Golden Ring

Dorasta do 2-3 m wys. Ma oryginalne, purpurowoczerwone liście z wąskim, żółtym marginesem. Kwiaty żółte. Owoce koralowe, długo pozostające na krzewie. Stanowisko słoneczne lub lekko cieniste.

Berberys Thunberga Red Chief

Berberis thunbergii Ciernisty krzew o przewisających pędach, dorastający do 3 m wysokości i 1,5 m szerokości. Liście wąskie, ciemno purpurowo-czerwone. Kwiaty żółte w gronach, owoce różowe, pozostają na zimę na krzewie.

Derenie...

Dereń biały Aurea

Cornus alba Średniej wielkości krzew, początkowo wyprostowany, później szeroko krzewiasty. Dorasta do 2 m wys. Kwiaty białe pojawiające się w czerwcu. Liście żółte. Pędy czerwone.Stanowisko słoneczne, lekko cieniste.

Dereń biały Kesselringii

Cornus alba Odmiana derenia o bardzo ciemnych, prawie czarnych pędach. Dorasta do 1,5m. Liście mają śliwkowo-fioletowy odcień i wyraźnie zaznaczone unerwienie. Kwiaty są nieduże, białe. Ciekawa i oryginalna odmiana.

Dereń biały Siberian Pearls

Cornus alba Krzew o pionowo wzniesionych pędach, dorastający do ok. 2 m wysokości. Przyrasta rocznie ok. 20 cm. Liście ciemnozielone, tworzą piękny kontrast ze srebrnobiałymi, licznymi owocami. Liście jesienią przebarwiają się na jaskrawo czerwony kolor.

Dereń biały Spaethii

Cornus alba Średniej wielkości, szeroko rozłożysty krzew. Osiąga 3 m wys. i szer. Pędy ciemno czerwone. Liście sezonowe, młode brązowo-pomarańczowe, potem zielone z żółtym, nieregularnym marginesem. Piękny akcent kolorystyczny w ogrodzie.

Dereń jadalny

Krzew, dorasta do ok. 8 m wys. Kwiaty bardzo liczne, żółte, miododajne, ukazują się w marcu-kwietniu. Owoce czerwone, walcowate, jadalne, dojrzewają w sierpniu-październiku, bardzo dobre na przetwory i nalewki (dereniówka).

Jestem tu już od jakiegoś czasu, choć nie za bardzo się uaktywniałam. Najpierw poszukiwałam idealnego projektu domu, a po tym, gdy już go znalazłam rzeczywistość zweryfikowała moje marzenia. Powiedzmy, że jak na razie "zostałam na starych śmieciach" - choć na tych starych (dziesięcioletnich) śmieciach mieszka mi się bardzo dobrze, więc nie ma co narzekać. Rekompensując sobie odłożoną w czasie realizację marzeń zdecydowałam, aby najpierw skupić się na otoczeniu przyszłego domu i stworzyć mu sprzyjający klimacik. W tym celu postanowiłam stworzyć ogród - choć zupełnie się na tym nie znam, a żebym wraz z najbliższymi miała gdzie się kawy napić w przerwie prac porządkowo - ogrodowych, postanowiłam zbudować domek letni, mały, drewniany, mój

witaj mam, nadzieję, że rzeczywistość pozwoli Ci wkrótce wybudować SzK :p bo mam nadzieję, że to w dalszym ciągu "idealny projekt domu" http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif

pozdrawiam i życzę powodzenia

p.s. piękna działka w sam raz na http://emotikona.pl/emotikony/pic/61wakacje.gif hehe