Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogród stokrotki i domek letniskowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 745
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nalewkę powiadasz? Masz jakiś przepis czy do wujka g. po pomoc się udać? O syropie słyszałąm/czytałam:yes:

Co do terminu to widać, ze nie zaglądasz do mnie;) To już za 3 tygodnie:cool:

Buziaki:hug:

kochana zaglądam tyle, że nieregularnie. Ostatnim razem zaglądnęłam, gdy się przyznałaś szujko jedna. Wyczekałaś nas nie powiem.

Co do nalewki sosnowej jeszcze nie robiłam, ale zawsze korzystam z porad wujka g. i modyfikuję według własnych upodobań.

Trzymam kciuki nieustannie

Witam Cię grzania,:welcome:

miło, że wpadłaś :D

aranżacja ogrodu to baaaardzo przyjemna sprawa, a jeszcze przyjemniejsza jest jego realizacja

koniecznie się pochwal jeśli zaczniesz coś działać w tym temacie

donica drewniana to prezent i całkiem możliwe, że samodzielnie wykonana

myślę, że to żadna filozofia żeby zrobić ją samemu, potrzebna tylko piła i drzewo

może też spróbuję taką zrobić :D

mariola ślicznie :) dziękuje za rh ... i one sobie tak pięknie w trawie rosną ??? jak to możliwe ? :)

tak mugatko i wyobraź sobie, że nie dostały ani grama nawozu :eek:

jak widać do szczęścia potrzeba im tylko kwaśnej ziemi (tak samo azaliom)

ta rododendronowa wyspa w przyszłości będzie wyglądała jak należy, chcę ją wyłożyć agrowłókniną i korą ale wciąż jakiś brak mi to uniemożliwia ;)

a tymczasem trawa zdaje się rododendronom w ogóle nie przeszkadzać

a pamiętasz odmianę tej różowej azalii ?

mam kilka młodych krzewuszek i one się strasznie pokładają ... czy u Ciebie też tak było na początku ? :)

niestety kochana nie mam głowy do nazw, szczególnie tych łacińskich;) taką azalię chciałam i taką bez problemu znalazłam, ona ma charakterystyczne kwiaty i myślę, że bez problemu zlokalizujesz ją w ogrodniczym. Pamiętaj tylko, żeby nie kupić miniaturowej odmiany, taką na skalniaku też mam ale ona zawsze będzie drobna i na pewno aż tak się nie rozrośnie.

Z krzewuszkami nie wiem o co chodzi, u mnie się nie pokładały

fakt w pierwszym roku były skromne, ale nie pokładały się

może potrzeba im trochę czasu

Dziewczyny zajrzę do Was wieczorkiem

ściskam:hug::hug:

Nie masz włókniny i tak niech zostanie :yes: większość moich roślin rośnie w trawie ;) - może niedokładnie tak - zdejmuję szpadlem darń o średnicy dołka jaki mi potrzebny, obok kładę folię jakąś pobudowlaną i na nią wywieram ziemię z dołka, na dno daję kompost na przykład i sadzę krzew. Zostawiam lekkie zagłębienie na wodę i ewentualne nawozy. W razie potrzeby pielę ten fragment ziemi pod krzewem by nie zarastał, można obsypać ziemię korą... lub szyszkami (mam ich pełno ;) )

popatrz:

kopiuje od Elfir:" Mikroorganizmy zabija agrowłóknina (nagrzewa się latem i "gotuje" glebę, stwarza doskonałe warunki dla pleśni i fytoftorozy, która wypiera inne gatunki grzybów), stosowanie herbicydów, brak wzbogacania gleby o próchnicę (obornik, kompost), niewłaściwe zmianowanie upraw, niewłaściwy odczyn i in. W końcu kiedyś nie było takich wynalazków, a piękne ogrody powstawały"

Mariola - nie dziwię się, że ci się namiotowicze zjechali - ile bierzesz za dobę? musisz doliczyć za doznania estetyczne:)

co do trawy i włókniny - i obrzeży przy okazji. ja wprawdzie nie mam pola do popisu, bo u mnie tylko las i borówki, ale miejscami stosuję po prostu przycinanie darni specjalnym półksiężycem, a gołą ziemię przy krzewach ściółkuję czymkolwiek - kompostem, korą, ścięta trawą, zależy, na ile eksponowane jest miejsce. a przycinanie brzegów trawnika tym urządzeniem sprawia mi super przyjemność - to bardzo wciągające zajęcie. moim zdaniem lepiej wygląda niż jakiekolwiek stałe obrzeże, no i można poszerzać rabatę w miarę rozrastanie się krzewów

http://s3.gardenersworld.com/uploads/images/productimage/545.jpg

http://www.marshallbroslandscaping.com/sup/img/inline/edging.jpg

http://avidgardeners.com/wp-content/uploads/2010/04/garden-lawn.jpg

http://www.landscapesolutionsmi.com/wp-content/uploads/2013/03/Natural-Landscape-Edging.jpg

Edytowane przez Zielony ogród

Witaj Mariolu i goście Marili :D pięknie Ci kwitną te rhodo! Nie dawaj agrowłókniny!

i pytanie do Zielonego oGrodu: tez mam takie narzędzie półksiężyc - mąż sobie kupił celem właśnie "obwódkowania" - tylko stwierdził, że lepszy szpadelek.... Powiedz, w jaki sposób używasz tej łopatki? Czy to na zdjęciach to Twój ogród..... 8D

Witaj Mariolu i goście Marili :D pięknie Ci kwitną te rhodo! Nie dawaj agrowłókniny!

i pytanie do Zielonego oGrodu: tez mam takie narzędzie półksiężyc - mąż sobie kupił celem właśnie "obwódkowania" - tylko stwierdził, że lepszy szpadelek.... Powiedz, w jaki sposób używasz tej łopatki? Czy to na zdjęciach to Twój ogród..... 8D

ave - zapomniałam napisać, że zdjęcia z sieci oczywiście - z angielskich stron. ja chyba nigdy w życiu nie doczekam takiej trawy, chociaż mój "trawnik" ma aż 40m2:) dałam takie zdjęcia, na których to wyraźnie widać.

szpadel się zupełnie nie nadaje, bo tnie za głęboko i nie po linii prostej (robi fale). taki półksiężyc wbija się pionowo przyciskając nogą na cała głębokość, a odciętą darń zbieram ręcznie albo pazurkami. stronę od trawy zostawiam pionową, a w stronę rabaty robię lekką "górkę". przy stosowaniu chociażby dwa razy w roku jest efekt. jeżeli ma być linia prosta, to konieczne robimy to przy sznurku, wtedy jest idealnie. mam już wprawę przy wbijaniu i idzie to równo i szybciutko, gorzej z wybieraniem odciętej darni, jeśli jest jej dużo.