Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Imię dla dziecka

zerocool

Recommended Posts

No nie, w ten sposób rozbieriosz ;) Inaczej brzmi np. Dorian Kwiczała a inaczej Dorian Rozwadowski,nie sądzisz? Ten pierwszy chyba lepiej czułby się jako Grzegorz albo Jan.. Najpierw zestaw poszczególne imiona z nazwiskiem i posłuchaj jak brzmią. Nazwiska "pospolite" z nietypowymi imionami brzmią z reguły pretensjonalnie. Złym zestawieniem bywa też długie (wielosylabowe) imię+długie nazwisko. Tymoteusz Krasnopolski,zanim skończy się przedstawiać, zmęczy sobie język. Jeszcze kwestia popularności imienia. Może to oczywiście niektórym rodzicom nie przeszkadzać, ja akurat jestem przeciwnikiem nadawania dzieciom topowych imion. Potem w klasie 6 Kubusiów i 5 Julii na 15 osób. :rolleyes:

Są pewne "cechy imion", widzę to wokół siebie. Np jestem Ewa i mam wiele cech wspólnych z innymi Ewami, które znam. Nie zauważam podobieństwa do Aś czy Ani na przykład. I teraz pytanie - czy ja "wyglądałam' na Ewę i dlatego mnie tak nazwali, czy dlatego, że jestem Ewa to mam jakieś cechy? Tego nie wiem. Ale wiem, że nadając imię mojemu dziecku chciałam żeby miała pewne cechy, które powtarzały się u osób z tym imieniem (jak widziałam wokół) i tak jest. Ale z drugiej strony, może bezwiednie w niej te cechy wyrabiałam? :)

W każdym razie na pewno imię musi pasować do nazwiska, szczególnie u chłopaka (mała szansa na zmianę).