JK2010 12.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Mam pytanie o sztukaterię elewacyjną. W projekcie mam bonie i gzymsy. Dom będzie ocieplony wełną fasadową i na to położony tynk. Bonie i tynki są zwykle zrobione ze styropianu , który przykleja się do tynków. I tu jest moje pytanie. Widziałem kilka takich styropianowych sztukaterii i żadna nie była otynkowana. Nie podobało mi się. Czy sztukaterię elewacyjną można otynkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.04.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 jeżeli nie jest zbyt skomplikowana (tzn.nie ma na niej jakiś kwiatków ,ptaszków i bóg wie czego jeszcze)to jak najbardziej można,a dlaczego rzadko kto to robi?ponieważ cena jaką się dolicza za utrudnienia odstrasza większość inwestorów .jeszcze jedno można tynkować o ile sztukateria jest do tego etapu przygotowana (czyli nie można tynkować surowego styropianu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 13.04.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Co to znaczy że sztukateria musi być przygotowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.04.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 masz może fotki tej sztukaterii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.04.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 akurat tego typy się maluje,ale takie gdzie nie ma łuków ,czyli są powiedzmy "proste"idzie otynkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 13.04.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam w projekcie tylko bonie, gzymsy i listwy okienne. Da się na to położyć tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 napisze jeszcze raz jeżeli są to elementy proste to tak,ale wykonawca na pewno doliczy za utrudnienia ponieważ jest z tym trochę zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwrenowa 13.04.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam. Generalnie na każde profile elewacyjne można położyć tynk strukturalny. Jeżeli chcesz żeby elewacja i profile wyglądały jednakowo proponuję poszukać ekipy, która kładzie tynki agregatem wtedy nie ma problemu z przykryciem sztukaterii tynkiem. Nie zachęcam do upierania się by wykonawca nakładał tynk na sztukaterię ręcznie - nie przejdzie( brak możliwości odpowiedniego przytarcia tynku) i wygląda to później gorzej niż źle. Wiem bo już widziałem takie eksperymenty i uwież mi nie chciałbyś mieć tego u siebie Odnośnie przygotowania sztukaterii to każdy producent wykonuje ja podobnie tzn: styropian najczęściej EPS100 i na tym warstwa kleju elastycznego z zatopioną siatką z włókna szklanego. Kwestia wyboru producenta - dobrze jest wybrać jakiegoś sprawdzonego bo czesto trafiają się różne wynalazki, które potrafią pękać już na etapie montażu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankosiek 21.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Można otynkować samemu albo można kupić gotową otynkowaną Ja brałem sztukaterię w Decostyr i nie tylko miałem wybór w tej kwestii, ale jeszcze jaką metodą chce mieć otynkowane elementy: na stronie mają opisane dokładnie plusy i minusy obu - (http://www.decostyr.pl/gzymsy-sztukateria-bonie-home/nasza-technologia.html). Można też było wybrać czy chce się pomalowane czy nie, jednym zdaniem "nasz klient nasz pan" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 21.03.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Można otynkować samemu albo można kupić gotową otynkowaną Ja brałem sztukaterię w Decostyr i nie tylko miałem wybór w tej kwestii, ale jeszcze jaką metodą chce mieć otynkowane elementy: na stronie mają opisane dokładnie plusy i minusy obu - (http://www.decostyr.pl/gzymsy-sztukateria-bonie-home/nasza-technologia.html). Można też było wybrać czy chce się pomalowane czy nie, jednym zdaniem "nasz klient nasz pan" No to sie nazywa żąłosna reklama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMajster 23.03.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Witaj moja firma nakłada wszystkie tynki elewacyjne agregatem i u każdego inwestora kładziemy co tylko zechce sztukateria może być najbardziej skomplikowana i ją można wytynkować poprostu zmienia się tylko kilka parametrów na agregacie i każdy zakamarek jest do zrobienia. Fakt trzeba mieć do tego już sporo praktyki żeby w niektórych miejscach tynk nie zaczął się zlewać. My wykonujemy wszystkie elewacje wyłącznie metodą natrysku i nie pamiętam żeby nas kiedykolwiek coś tak zaskoczyło że było nie do wytynkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.03.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 eMajster: to akurat nie powinno być problemem. Problem raczej jest lub bywa zamocowanie (przyklejenie) samej sztukaterii w taki sposób by się trzymała i tynki na łączeniach nie pękały. Sztukateria zwiększa tylko ilość zakamarów do tynkowania (agregatem, pistoletem czy czymkolwiek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.01.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Dużo teorii mało praktyki. Duzo reklamy firmy z zywca malo tresci... 8 wpisow - wszystkie na temat sztukaterii, 4 z nich z linkami. "Bede robil" taaaaaa Moderatorze, wezmiesz mlotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts