Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga na gruzie i ukladanie kostki

Recommended Posts

Witam

Mam kilka pytań odnośnie wykonania drogi oraz kostki.

1. Obecnie mam drogę wykonaną z gruzu (wyjeżdżona i ubita). Na to chcę położyć płyty betonowe zbrojone ażurowe. Jako krawężniki służyć będzie podmurówka z ogrodzenia. Jak należy wykonać podsypkę pod takie płyty? Czy wystarczy cienka warstwa piasku+cementu tylko by wyrównać powierzchnię czy musi to być przynajmniej 5cm?

2. Jak wylicza się robociznę za układanie kostki brukowej? Czy tylko z m2 czy jeszcze bierze się dodatkowo obrzeża? Jaki jest orientacyjny koszt wykonania?

3. Jak wykonuje się wykonuje obrzeża? Do kostki stosuje się jakieś formy by kostka się nie rozjeżdżała? A może lepsze krawężniki?

4. Jak wykonuje się stopień z kostki? Na krawędź są specjalne wyższe kostki?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Stopień z kostki możesz zrobić np. z kamienia murowego 20x20x40 (w zakładce "cennik granitu" na mojej www - zdjęcia na samym dole. W galerii też coś jest).

Obrzeża robisz albo z kostki granitowej 8x11 lub z krawężników betonowych grubość 6cm.

Pod ażury wystarczy trochę suchego betonu, jeśli masz już podbudowę z gruzu.

Pozdrawiam

Właśnie jesteśmy na etapie kostki więc odpowiem w miarę możliwości.

1 nie wiem

2 liczy się za metr na gotowo z obrzeżami, utwardzeniem, zagęszczeniem terenu pod kostkę. Przynajmniej tak liczą nasi ''brukarze''.

3 można zabezpieczyć palisadami, a można zupełnie bez obrzeża, zabezpiecza się betonem.

4 na krawędzi schodów stosuje się specjalne elementy wkopując je na odpowiedniej wysokości, utwardza środek , zagęszcza i układa kostkę.