Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naprawa pancerza rolet

Recommended Posts

Witajcie,

Zerwany został pancerz rolety - pozostały 2 lamele z wieszakami, a reszta jest w prowadnicach.

Ściągnąłem całość, wyciągnąłem zaślepki z lameli i wsunąłem brakujące lamele, następnie zaślepiłem, ale niestety w trakcie podciągania/składania rolety znowu wystąpił ten sam problem. Pewnie za mało/dużo zagiąłem dolną część lameli i przy rolowaniu po prostu znów wypadła. Czy jest jakaś szansa aby to zrobić w sposób prawidłowy czy też trzeba wypiąć roletę i go to serwis?

Bogdan

Wygląda na to ze silnik ci przewija pancerz czyli dolna krańcówka jest źle ustawiona ,za nisko spuszcza i przewija pancerz pod rurą .

Nie możesz wyciągać lameli nie korygując krańcówki.

Jak trzymasz lamelka to ta część z perforem (dziurkami) musi być prosta a nie przegięta do tyłu

Edytowane przez sikorb

A więc tak sprawdziłem i oto co pisze na spodniej stronie rewizji:

ISOFAS SP. Z O.O. Zabrze ul. Pawliczka 26

141/4H00GŁ14702470/ZŁ/8036/08/013/001

PODTYNKOWA 90 st M328

Nie mam pojęcia czy to coś wam powie ale to wszystko co mogę się dowiedzieć o tych roletach.

Dzięki wszystkim za odzew. Na razie nie mam do tego pilota aby je zaprogramować - dom kupiony a rolety już były, mają silniki SLEVE radiowe a dodatkowo przy każdym jest przycisk góra/dół. Znalazłem na necie piloty sleve i muszę kupić jakiś najprostszy (na razie) aby tylko dźwigać i opuszczać bez podziału na sekcje itp. Podejrzewam, a raczej jestem pewien że krańcówek nie ma ustawionych - więc też dlatego zakup tego pilota aby programować jest niezbędny.

A tak apropos - czy jeden przycisk może podnieść/opuścić na raz 3 rolety ( różne szerokości 2 x ok. 50 cm, 1 x ok. 1 m - jeśli to ma znaczenie)?

Bogdan

mam te rolety w swojej ofercie ,są na pancerzu alukon

Jeden przycisk nie może podnosić grupy rolet ,jest to silnik indukcyjny w ten sposób nie można ich łączyć

silniki masz że tak powiem 5 kablowe ,3 przewody zasilające i 2 sterujące + radio jak nikt nigdy nie ustawił w tym krańcówek jest problem , przewijasz roletę w drugą-stronę pancerz idzie pod rurą w ten sposób możesz nawet nawinąć 3/4 pancerza wtedy tylko wymiana na nowy

nie da się bo po po pierwsze brakuje klawisza stop w naściennym a kolega raczej ma jakiś zwykły przycisk dwu klawiszowy np legrand

w dodatku pewnie przycisk ma zabezpieczenie przed wciśnięciem dwóch klawiszy na raz a tak się właśnie wzbudza tryb programowania

tytaj to wygląda tak w przypadku pilota

razem wciskasz przycisk góra dół wtedy jest tryb programowania

ustawiasz na środku roletę ,potem zjeżdżasz w dół naciskasz 3 sekundy stop potem do góry naciskasz 3 sekundy stop i na końcu prg w pilocie

jeszcze trzeba określić typ silnika czy tylko z dolnym zabezpieczeniem czy też z górnym

Dodam ze kolega BOGDANsk kupił moim zdaniem znakomite silniki bez awaryjne i w dodatku 6x cichsze np od somfy

Edytowane przez sikorb

Dokładnie przed wczoraj miałem reklamacje na rolety bo elektryk się zaczął bawić i przewinął pancerze (nie zdążyłem zaprogramować) wyobraź sobie że przewinął cały pancerz w lewą strone aż nity z klapy rewizyjnej wyrwało

Ps jak roleta nie zaprogramowana przeciążeniówka w selve jest off bo nie zna ciężaru rolety

Powiem tak jak ktoś nie zna się na programowaniu tych silników niech lepiej da sobie spokój bo nie wyrobi na pancerze :)

Edytowane przez sikorb

A tak apropos - czy jeden przycisk może podnieść/opuścić na raz 3 rolety ( różne szerokości 2 x ok. 50 cm, 1 x ok. 1 m - jeśli to ma znaczenie)?

Bogdan

..oczywiście że jednym przyciskiem możesz sterować 3 roletami. Masz silniki radiowe więc to nie problem , kupić pilota zakodować po kolei silniki (każdy z osobna) do tego pilota i bedzie dizałać - oczywiście bezprzewodowo.

Co ma w tym wypadku silnik radiowy do sterowania jednym przyciskiem jak przyciski są podłączone kablowo ? Nie ma opcji podłączenia 3 rolet gdy podczas pracy jednego silnika "pokazuje sie faza"na kierunku przeciwnym.Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie diody zenera.

Te silniki są zasilane dwufazowo Faza stała do silnika i fazą przez przełącznik.Tu nie ma znaczenia czy to radio czy kabel

Montuje te napędy od kilku lat sam jestem elektrykiem i wystarczy przemierzyć co się dzieje z silnikami jak są zamontowane w dwóch roletach po dwóch różnych stronach puszki czyli jak działają w przeciwnych kierunkach z jednego przycisku.

Przypominam kolega ma spięte kablowo te rolety na jednym przycisku

• 2 weeks później...