konikpolski 13.04.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Działka zakupiona, projekt wybrany, WZ gotowa, przygotowuję dokumentację do PNB. Mam następujący kłopot: po dokładnych pomiarach geodezyjnych okazało się, że na mój projekt zabraknie 60 cm w szerokości działki do przepisowych 4 metrów od granicy z sąsiadem. Wiem, że mogę budować 3 m od granicy, ale rezygnując z okien, co mi nie pasuje. I zastanawiam się nad następującą sytuacją: sąsiednia działka ma kształt trójkąta i w sąsiedztwie mojego przyszłościowego domu jest to "końcówka trójkąta", nie szersza niż 5 m i zwężająca się dalej. Za tą sąsiednią działką jest droga, zatem nie ma absolutnie żadnych szans, aby cokolwiek mogło się tam budować. Czy zatem jest jakakolwiek szansa na to, abym uzyskała zgodę na przysunięcie się do sąsiada o te brakujące 60 cm i miała mimo to okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Złóż dokumenty do PnB i się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.04.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Pisemna zgoda sąsiada może pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia i Grzes 13.04.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam podobny problem... mamy już PNB na budowe po jednej stronie bez okien niestety . I też podobna sytuacja-sąsiad po naszej stronie domu nie wybuduje, bo ziemią idą jakieś rury czy coś w tym rodzaju. Czy jest możliwość bez ponownego składania papierów jednak wykonanie tych okien i kawałka dachu? Gdy tylko dostalibyśmy przypuszczalnie zgodę sąsiada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie ma takiego pojęcia w prawie budowlanym. Zgoda sąsiada nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.04.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam podobny problem... mamy już PNB na budowe po jednej stronie bez okien niestety . I też podobna sytuacja-sąsiad po naszej stronie domu nie wybuduje, bo ziemią idą jakieś rury czy coś w tym rodzaju. Czy jest możliwość bez ponownego składania papierów jednak wykonanie tych okien i kawałka dachu? Gdy tylko dostalibyśmy przypuszczalnie zgodę sąsiada? Nie ma takie możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 13.04.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Mam podobny problem... mamy już PNB na budowe po jednej stronie bez okien niestety . I też podobna sytuacja-sąsiad po naszej stronie domu nie wybuduje, bo ziemią idą jakieś rury czy coś w tym rodzaju. Czy jest możliwość bez ponownego składania papierów jednak wykonanie tych okien i kawałka dachu? Gdy tylko dostalibyśmy przypuszczalnie zgodę sąsiada? A nie prościej dogadać się z sąsiadem, najlepiej pisemnie. Potem budując dom zrobić mury z oknami. Zamurować okna. Oddać budynek Wybić okna. Oczywiście to tylko żart... jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 15.04.2012 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Dobry pomysł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiagrzesiu 26.04.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Jeśli się nie mylę, można występując o pozwolenie na budowę w projekcie zastrzec że będą nieotwieralne, przeszklone otwory okienne i wtedy to przejdzie Najlepiej porozmawiac z projektantem który budynek będzie adaptował do działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbazia 07.05.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Jeżeli chcesz mieć okna to jedynie opinia rzeczoznawcy i wniosek o odstępstwo budowlane - jeżeli jest tak jak piszesz to duże szanse na powodzenie, jednak koszt to conajmniej 5tyś. a pewności nie ma.A jak nie to zostaje rozwiązanie pana Zubr , zmiana projektu lub odkupienie od sąsiada tego małego trujkąta. mimo problemów życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 22.10.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Odświeżam Też mamy już WZ, gromadzimy dokumenty do PnB. Nasza działka ma 20 m szerokości. Biorąc pod uwagę wymiary naszego domku, brakuje nam 1,60 m szerokości, żeby zachować ustawowe odległości. Mamy opcję zrezygnowania z okien z jednej strony, ale wtedy i tak nam zabraknie - 60 cm! Co o tym myślicie? Sąsiad nie ma nic przeciwko przysunięciu się do granicy działki. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.10.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Sąsiad nic nie może w tej kwestii. Jak już powiedziano wyżej, jego zgoda nic do sprawy nie wnosi. Pozostaje odchudzić dom o te 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 23.10.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Dzięki za odpowiedź Jednak nadal mnie bardzo nurtuje ten temat; cały czas mam nadzieję, że uda się bez zbędnych komplikacji i właśnie: w WZ mam wpisane, że szerokość elewacji może być 13 m z tolerancją 20% - czyli maks 15,6 m. Przy szerokości działki 20 m z góry wiadomo, że odległości ustawowe nie będą zachowane. Czy to może oznacza, że sytuacja jest klarowna i nikt nie powinien odrzucić mojego wniosku o niezachowanie doległości? WZ to w końcu ważny dokument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.10.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 odnośnie trzymania się wymiarów to lepiej to zrobić, bo można się ustrzec od poważnych problemów. Jednak z tym sąsiadem to nie jestem pewien, jeśli wyda zgodę notarialnie to nie powinno byc kłopotów. Ogólnie z mojego doświadczenia wiem, że warto z sąsiadami żyć w zgodzie nawet przymykając oczy na jakieś ich małe wybryki. Tak ten świat juz jest zbudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 24.10.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Sąsiedzi jak sąsiedzi, ale w mojej głowie rodzi się pytanie właśnie o informację z WZ. Skoro zezwalają na elewację max 15,6 m szerokości, to chyba moje 13,6 m jest jak najbardziej ok bez żadnych ceregieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzustaa 25.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 w WZ mam wpisane, że szerokość elewacji może być 13 m z tolerancją 20% W moim przekonaniu nie oznacza to max 15,6 m, bowiem i tak musi to się zawierać w granicach ustawowych. Niemniej jednak możesz spróbować złożyć wniosek PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 25.10.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Myślę tak jak Dzustaa - nadrzędne w stosunku do tego zapisu będą raczej ustawowe odległości. Ale koniecznie się dowiedz u źródła, bo my sobie tu możemy gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 04.11.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Zatem nadal drżę o to, jak podejdą do tej sprawy w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stacho 22.11.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam Zamiast okiem może zaistnieć doświetlenie z lukswerów. Ale. Zbudowanie to jedno ale jak do odbioru budynku przyjadą z nadzoru budowlanego to będą problemy. Pozdrawiam PS Przyjeżdżają z reguły na wniosekm "sąsiadów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska1719510256 02.01.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 No i niestety, musieliśmy dostosować się do norm prawnych. 4 m od granicy i koniec. Skończyło się na zmianach w projekcie- zwężyliśmy dom o brakującą szerokość. Myślę, że nie straciliśmy wiele powierzchni, a przynajmniej mamy spokojne głowy o życzliwych sąsiadów i inne tego typu historie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts