Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę budować bliżej niż 4 m od granicy - czy są jakieś odstępstwa od tej zasady?

Recommended Posts

Działka zakupiona, projekt wybrany, WZ gotowa, przygotowuję dokumentację do PNB. Mam następujący kłopot: po dokładnych pomiarach geodezyjnych okazało się, że na mój projekt zabraknie 60 cm w szerokości działki do przepisowych 4 metrów od granicy z sąsiadem. Wiem, że mogę budować 3 m od granicy, ale rezygnując z okien, co mi nie pasuje. I zastanawiam się nad następującą sytuacją: sąsiednia działka ma kształt trójkąta i w sąsiedztwie mojego przyszłościowego domu jest to "końcówka trójkąta", nie szersza niż 5 m i zwężająca się dalej. Za tą sąsiednią działką jest droga, zatem nie ma absolutnie żadnych szans, aby cokolwiek mogło się tam budować. Czy zatem jest jakakolwiek szansa na to, abym uzyskała zgodę na przysunięcie się do sąsiada o te brakujące 60 cm i miała mimo to okna?

Mam podobny problem... mamy już PNB na budowe po jednej stronie bez okien niestety :(. I też podobna sytuacja-sąsiad po naszej stronie domu nie wybuduje, bo ziemią idą jakieś rury czy coś w tym rodzaju. Czy jest możliwość bez ponownego składania papierów jednak wykonanie tych okien i kawałka dachu? Gdy tylko dostalibyśmy przypuszczalnie zgodę sąsiada?

Mam podobny problem... mamy już PNB na budowe po jednej stronie bez okien niestety :(. I też podobna sytuacja-sąsiad po naszej stronie domu nie wybuduje, bo ziemią idą jakieś rury czy coś w tym rodzaju. Czy jest możliwość bez ponownego składania papierów jednak wykonanie tych okien i kawałka dachu? Gdy tylko dostalibyśmy przypuszczalnie zgodę sąsiada?

Nie ma takie możliwości.

A nie prościej dogadać się z sąsiadem, najlepiej pisemnie.

Potem budując dom zrobić mury z oknami. Zamurować okna.

Oddać budynek

Wybić okna.

Oczywiście to tylko żart... jakby co ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jeżeli chcesz mieć okna to jedynie opinia rzeczoznawcy i wniosek o odstępstwo budowlane

- jeżeli jest tak jak piszesz to duże szanse na powodzenie, jednak koszt to conajmniej 5tyś. a pewności nie ma.

A jak nie to zostaje rozwiązanie pana Zubr , zmiana projektu lub odkupienie od sąsiada tego małego trujkąta.

mimo problemów życzę powodzenia.

• 5 months później...

Odświeżam :)

Też mamy już WZ, gromadzimy dokumenty do PnB. Nasza działka ma 20 m szerokości. Biorąc pod uwagę wymiary naszego domku, brakuje nam 1,60 m szerokości, żeby zachować ustawowe odległości. Mamy opcję zrezygnowania z okien z jednej strony, ale wtedy i tak nam zabraknie - 60 cm! Co o tym myślicie? Sąsiad nie ma nic przeciwko przysunięciu się do granicy działki. Co o tym myślicie?

Dzięki za odpowiedź :) Jednak nadal mnie bardzo nurtuje ten temat; cały czas mam nadzieję, że uda się bez zbędnych komplikacji ;) i właśnie: w WZ mam wpisane, że szerokość elewacji może być 13 m z tolerancją 20% - czyli maks 15,6 m. Przy szerokości działki 20 m z góry wiadomo, że odległości ustawowe nie będą zachowane. Czy to może oznacza, że sytuacja jest klarowna i nikt nie powinien odrzucić mojego wniosku o niezachowanie doległości? WZ to w końcu ważny dokument.

odnośnie trzymania się wymiarów to lepiej to zrobić, bo można się ustrzec od poważnych problemów. Jednak z tym sąsiadem to nie jestem pewien, jeśli wyda zgodę notarialnie to nie powinno byc kłopotów.

Ogólnie z mojego doświadczenia wiem, że warto z sąsiadami żyć w zgodzie nawet przymykając oczy na jakieś ich małe wybryki. Tak ten świat juz jest zbudowany.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
No i niestety, musieliśmy dostosować się do norm prawnych. 4 m od granicy i koniec. Skończyło się na zmianach w projekcie- zwężyliśmy dom o brakującą szerokość. Myślę, że nie straciliśmy wiele powierzchni, a przynajmniej mamy spokojne głowy o życzliwych sąsiadów i inne tego typu historie ;)