Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę budować bliżej niż 4 m od granicy - czy są jakieś odstępstwa od tej zasady?

Recommended Posts

• 1 year później...

"Ustala się szerokość elewacji frontowej planowanego budynku na 11m z tolerancją 20% w odniesieniu do zachodniej granicy działki nr 83."

Dwa dni nad tym siedziałam, googlowałam i nie wiem, co mam rozumieć przez to, iż napisano, że DO ZACHODNIEJ granicy.

Projekt składałam, żeby dom był właśnie bliżej tej zachodniej granicy. Bliżej niż ustawowe 4m.

Jak mam to rozumieć? Przyznali mi te 4m z tolerancją 20% do zachodniej granicy? Czyli mogę postawić dom oddalony 3,20m od zachodniej granicy?

Bardzo proszę o rozjaśnienie sprawy, pozdrawiam.

powyższy opis nie dotyczy posadowienia budynku bliżej granicy a jedynie szerokości elewacji.

http://images63.fotosik.pl/1094/a375820dd1d1819egen.jpg

Co oznacza, że pusta ściana 3 m a z oknem 4 m od granicy zachodniej - jak w Prawie Budowlanym.

• 3 years później...
Działka zakupiona, projekt wybrany, WZ gotowa, przygotowuję dokumentację do PNB. Mam następujący kłopot: po dokładnych pomiarach geodezyjnych okazało się, że na mój projekt zabraknie 60 cm w szerokości działki do przepisowych 4 metrów od granicy z sąsiadem. Wiem, że mogę budować 3 m od granicy, ale rezygnując z okien, co mi nie pasuje. I zastanawiam się nad następującą sytuacją: sąsiednia działka ma kształt trójkąta i w sąsiedztwie mojego przyszłościowego domu jest to "końcówka trójkąta", nie szersza niż 5 m i zwężająca się dalej. Za tą sąsiednią działką jest droga, zatem nie ma absolutnie żadnych szans, aby cokolwiek mogło się tam budować. Czy zatem jest jakakolwiek szansa na to, abym uzyskała zgodę na przysunięcie się do sąsiada o te brakujące 60 cm i miała mimo to okna?

Witam, czy udalo sie pani otrzymac zgode na budowę o przesunięcie sie do sasiada o 60 cm , nielikwidujac okien? Mam ten sam problem...