bombladen 13.04.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam.Jestem na etapie projektowania instalacji grzewczej w domku którego budowę mam zamiar rozpocząć w sierpniu.Domek będzie parterowy z użytkowym poddaszem 200 mkw ( poddasze zostanie przez kilka/kilkanaście lat nie wykończone). Sam parter 100mkw.Dom zbudowany będzie z porothermu 30 i 12 cm styropianu.Kotłownia znajdować się będzie w piwnicy.Chciał bym żeby w domku było c.w.u, ogrzewanie podłogowe w otwartym salonie,kuchni, łazience i wc.Dodatkowo kaloryfery przy oknach.Alternatywnym ogrzewaniem będzie kominek w salonie, ale bez płaszcza wodnego.Nie wiem czy nie lepiej podłogówki zrobić elektrycznej, w przypadku awarii kotła... A, chciał bym piec na paliwo stałe ekogroszek/miał Jako że jestem laikiem w tych sprawach prosił bym bardzo o sugestie dotyczące takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.04.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Nieoptymalna.Tak samo jak dobór materiału na ściany...Planowana instalacja niepotrzebnie zbyt kosztowna. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.04.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Niepotrzebne mnożenie bytów. Podłogowe w całym domu, ewentualnie tylko drabinki w łazienkach do suszenia ręczników. Kocioł na paliwo stałe i kominek z płaszczem wodnym to tak naprawdę dwa kotły w jednej instalacji. To już lepiej kominek bez dystrybucji ciepła, jeśli ma być używany rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 14.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Nie wiem czy nie lepiej podłogówki zrobić elektrycznej, w przypadku awarii kotła... Przy tak marnym ociepleniu nie lepiej. Poczytaj forum i przemyśl 3x kwestie ocieplenia (wg. wagi: dach, ściany, podłoga, fundamenty), bo puki nie zacząłeś budowy, to jeszcze masz czas. Jak zaczniesz, to będziesz sobie zamykał możliwości (np. przez za niską wysokość otworów okiennych, dachu). Nie żałuj kasy na ocieplenie, np. styropian na ściany przy całkowitych kosztach ocieplania (materiały + robocizna) to koło 20-30% wydanej kwoty, a w skali całej budowy to grosze. Instalacja jest mniej ważna, i na jej wymyślenie masz od rozpoczęcia budowy sporo czasu. Do podłogówki wodnej możesz w każdej chwili podłączyć cokolwiek, np. grzałkę i będziesz miał podłogówkę elektryczną. Jeśli będziesz miał podłogówkę, to grzejniki w tych pomieszczeniach są całkowicie niepotrzebne. Jako że jestem laikiem w tych sprawach prosił bym bardzo o sugestie Skoro chcesz budować, to najważniejszą sugestią jest, aby przestać być laikiem i dowiedzieć się co i jak należy robić, żeby było dobrze. Forum jest do tego doskonałym miejscem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Albo znaleźć kogoś, kto nie jest laikiem i mu za doradztwo zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts