Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość dna wykopu od budynku

jelly_6

Recommended Posts

Cześć.

Chciałabym aby ktoś podsunął mi normę lub odpowiedział na pytanie jak w temacie, a konkretnie rozwinę jak wygląda sytuacja.

Otóż, aktualnie w mojej rodzinnej miejscowości wykonują kanalizacje, obecnie kopią przyłącza do domów i tutaj powstaje problem. Mój sąsiad ma budynek oddalony o niecałe 2,5 m od naszego budynku, który jest budynkiem gospodarczym. Nasza działka, sięga praktycznie do jego budynku, jest tam niecały metr odległości. Ten sąsiad chce abyśmy my się zgodzili, żeby przez ten teren przekopali mu podłącze.

Ja studiuje budownictwo, nie mam póki co jeszcze dużej wiedzy,ale wydaje mi się, że nie jest to bezpieczne, gdyż ten nasz budynek gospodarczy jest budynkiem dość starym, na słabych fundamentach, wykop ma głębokość ok 1,5 metra, nie jestem pewna co do szerokości ale na pewno też nie jest mała. Z tego co się orientuje, to gdy wykop jest głębszy niż metr należy zabezpieczyć fundamentu sąsiedniego budynku lub zachować odpowiednie odległości, wiem, ze jakaś norma o tym mówi, lecz mam problem bo nie mogę jej znaleźć.

Mógłby ktoś podać mi jakieś źródła z wiarygodnymi informacjami na ten temat?

I jeszcze jedno. Ten sąsiad od zawsze sprawiał nam mnóstwo problemów, gdy były jakieś remonty przeróbki i inne zawsze sprawdzał czy mamy pozwolenia, wykłócał się o wszystko, interesował niepotrzebnie i był po prostu złośliwy. Mieliśmy przez niego sporo problemów, musieliśmy wykonać ścianę ogniową w garażu od strony jego budynku, co nadal nie wiem czy było słuszne. Chciałabym się dowiedzieć, czy możemy się nie zgodzić nawet jeśli wykopy byłyby bezpieczne dla naszego budynku? Skoro ma to przebiegać przez naszą działkę, to nie mamy obowiązku wyrażać zgody prawda?