Kwitko 13.04.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Mamy kominki z firmy ivt z Wysogotowa k. Poznania, o takie http://img338.imageshack.us/img338/7090/230x230fd267b658ee653ce.jpg Ostatnio podczas deszczu zauważyłam że wszystkie kominki wentylacyjne przeciekają i to dosyć mocno. Woda wydobywa się z rury wystającej na poddaszu więc to raczej nie z powodu złego montażu.Czy ktoś się z tym spotkał? Czy takie kominki mają prawo przeciekać? Czy można je w takiej sytuacji reklamować jako uszkodzone? Dzwoniliśmy do naszego dekarza, twierdzi że wystarczy uszczelnić silikonem i w przyszłym tygodniu ma to zrobić. Tylko czy to wystarczy? czy po jakimś czasie nie zaczną znów przeciekać? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 To są kominki do odpowietrzania kanalizacji i w tym przeciekaniu nie ma żadnej wady. Te kominki nie nadają się do wentylacji pomieszczeń no może za wyjątkiem garażu i piwnicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.04.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Nie no na stronie internetowej piszą że są właśnie do wentylacji pomieszczeń. Tu to pisząhttp://ivt.pl/karta/450,dachowka-przejsciowa-z-kominkiem-wentylacyjnym-125-mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.04.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Masz rację! A skoro tak napisali masz prawo domagać się pełnej szczelności. Żaden silikon tu nie pomoże. Albo wystąpił błąd w montażu albo wada produktu. Dla mnie jednak pomimo zapewnień producenta ten produkt nie jest przystosowany do wentylacji pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 18.04.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Dekarz uszczelnił kominki silikonem i nadal ciekną I chyba jednak po zewnętrznej stronie rury Czy można taki kominek źle zamontować? Oczywiście dekarz wyklucza taką możliwość no ale przecież się nie przyzna. Nam się wydaję że woda ścieka po membramnie, ale jak się tam dostaję? Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.04.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 W takim kominku skraplanie pewne na 100%. Tylko do kanalizacji. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosek 18.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 trzebaby taki kominek podłączyć na zasadzie syfonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 18.04.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Nam się wydaję że woda ścieka po membramnie, ale jak się tam dostaję? Macie jakieś pomysły? moz te przecieki maja swoje zrodlo nad kominkiem, a leci przez przejscie kominka z membrana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 19.04.2012 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak do syfonu, dlaczego do kanalizacji? Przecież te kominki SĄ PRZEZNACZONE DO WENTYLACJI POMIESZCZEŃ awieuro też się zastanawiamy nad tym czy woda nie dostaje się gdzieś wyżej a przy kominkach tylko wycieka zamiast ściekać na dół po membranie. Tylko właśnie nie wiem jak to możliwe żeby woda dostawała się pod dachówkę? Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 19.04.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Stosuję takie zamienniki oryginałów i czasami bywa przy małych spadkach tylni kołnierz zakrywa tylko nie znacznie wystający garb i tam trzeba uszczelnić, ale to skrajne przypadki. Na ogół takie kominki sprawdzają się w pokojach i garderobach, a w kuchniach i łazienkach kominki z ocieploną rurą. Miałem przypadki, że oryginalny ceramiczny bez silikonu w ogóle nie był szczelny.Co do przecieku to sprawdź kalenicę i dachówki leżące za kominkiem, może któraś jest pęknięta (czasami trzeba dobrze się przyjrzeć a by zobaczyć rysę na dachówce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stivi_wonder 11.09.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Też miałem na wiosnę podobny problem. Po kilku rozmowach z doradcą technicznym dostałem m.in. taką informację: [...]Średnica kominka wentylacyjnego o przekroju 125 mm zapewnia optymalną wentylację pomieszczeń czy też odpowietrzenie pionów kanalizacyjnych. Górna część kominka wentylacyjnego posiada kanały odprowadzające kondensat na zewnątrz pokrycia dachowego w związku z czym nie ma możliwości spływania skroplin po wewnętrznej stronie rury. [...] To część pisma z Ivt oraz dostałem takie foto (faktycznie że są tam takie otwory): Po dokładnych obserwacjach dekarza (także w czasie opadów deszczu) wypatrzył, że odkleiła się taśma kalenicowa (firmy mdm) i tam wiatr wpychał wodę i ściekała po membranie i rurze kominka na poddasze. Dekarz przykleił taśmę (nawiasem mówiąc stwierdził, że do tej dachówki ma ona za małe plisowanie i będzie się nadal odklejać czego oczywiście nie powiedzieli w firmie handlowej) i okleił przejście rury kominka przez membranę i jest ok. Dodatkowo z Ivt napisali, że przejście rury przez membranę musi być uszczelnione, a nic o tym nie ma w ich instrukcji montażu kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.09.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Nie ma bo sprawa oczywista! Skoro została zrobiona dziura w kryciu wstępnym (przejście rury kominka wentylacyjnego) to powinna być ona uszczelniona i dekarz dobrze o tym wiedział tylko zbagatelizował sprawę. To, że taśma się odkleiła nie ma nic do rzeczy bo masz krycie wstępne. A swoją drogą montując taśmę to dekarz nie widział, że się źle układa? Jest to kolejny dowód na to, że to dekarz powinien dobierać dodatki bo to on daje gwarancję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 17.09.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 (edytowane) Ja oddałam jeden kominek do reklamacji, która została uznana za zasadną (podobno była jakaś wada kominka) kominek został wymieniony na dokładnie taki sam, który cieknie tak samo. I nie wiem co mam teraz robić? Zdejmować pozostałych pięć kominków? nie bardzo widzę sens skoro wymienią mi na cieknące. Jednym słowem te kominki są do.... niczego Ale muszę jeszcze sprawdzić to uszczelnienie przejścia kominka przez membrane. Czym to powinno być uszczelnione? Jakąś taśmą owinięte? Może to mam nieszczelne. Edytowane 17 Września 2012 przez Kwitko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.09.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Nad rurą kominka powinna być rynienka odprowadzająca. Folia powinna ciasno dolegać do rury kominka i być lekko wypchnięta do góry a połączenie należy okleić taśmą do napraw folii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 18.09.2012 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Bardzo dziękuję, mam wrażenie że właśnie tu jest pies pogrzebany. Dziś dokładnie obejrzę miejsca połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaell68 01.07.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Odświeżam temat. Czy ktoś ma problem z tymi lub pokrewnymi kominkami wentylacyjnymi ? U mnie podczas gwałtownych ulew woda dostaje się do środka rury. Nie mam pojęcia w jaki sposób. Czy poprzez wiatr, czy odbijając się od dachówki? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.07.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Nie ma to znaczenia skoro kominek wentylacyjny nadaję się do odpowietrzenia kanalizacji. Natomiast jest to kolejny dowód na to, że nie nadaje się do wentylacji pomieszczeń. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaell68 09.07.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Załączam specyfikację producenta: http://ivt.pl/pl/karta/450,dachowka-przejsciowa-z-kominkiem-wentylacyjnym-125-mm Co przemawia za faktem że w/w kominki nie nadają się Pana zdaniem do wentylowania pomieszczeń użytkowych? Czym różnią się od innych.Ewentualnie proszę polecić dobre kominki wentylacyjne do dachówki : Koramic Renesansowa L15, antracytowa angoba. http://www.wienerberger.pl/renesansowa-l15-antracytowa-angoba.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 09.07.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) mnie już tu nie ma.. Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaell68 09.07.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 W projekcie mam takie kominki. 90% nowych domów, które widzę mają takie kominki ceramiczne lub tworzywowe. Nie wierzę, że wszyscy mają takie problemy. Myślałem, że to jest kwestia słabej jakości tego konkretnego modelu (IVT) i że ktoś wskaże porządne produkty, które rozwiążą temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts