Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczne jest ocieplenie ścian fundamentowych.

pepi

Recommended Posts

10lat temu, gdy budowałem dom w projekcie nie było mowy o ocieplaniu ścian fundamentowych. Zrobiona została oczywiście izolacja pozioma i pionowa. Ta ostatnia nie jestem pewien, czy jest poprawnie wykonana. Teraz już nie pamientam jakiego rodzaju materiał użyłem, smarowałem dwa razy (chyba izolbetem) Po kilku latach od wewnątrz w pomieszczeniach przylegających do ścian zewnętrznych w narożnikach i wzdłuż listew przypodłogowych pojawiła się pleśń. Do niedawna byłem przekonany, że jest to spowodowane słabą wentylacja pomieszczeń (szczelne okna itp) a może brakiem ocieplenia ścian fundamentu. Czy powinienem docieplić ściane i czy to coś zmieni?

No tak, tego się mogłem domyślać, że napewno nie za szkodzi. Jest jeszcze jeden problem z istniejącym murem trójwarstwowym, który odstaje tylko ok 5cm od ściany fundamentu. Jeśli dołoże 8cm styropianu to już 3cm wystaje. Jak wykończyć to miejsce, aby woda nie podciekała pod styropian i nie psuła muru?

Piszesz,że ściana wystaje poza nieocieplony fundament tylko 5cm.Rozumiem,że chcesz optycznie zachować linie rozgraniczającą ścianę od fundamentu.Stosując poliuretan o znacznie lepszych parametrach cieplnych od styropianu ,uzyskasz oczekiwany efekt.Poliuretan 5cm daje tyle co 8cm styropianu.

• 3 weeks później...

http://http://foto1.m.onet.pl/_m/f29a5548d2e2c501c59b6e60fd831969,10,19,0.jpg

Na zdjęciu chciałem pokazać narożnik ściany szcztowej, który moim zdaniem pokazuje jakiś problem z, albo wentylacja, albo przemarzanie ścian fundamentu.

Prosze o pomoc jak ten problem rozwiązać.

Nie wiem dlaczego nie widać zdjęcia, jak wstawić zdjęcie.

Edytowane przez pepi
brak zdjęcia

Podnosze temat, bo potrzebuje Waszej pomocy.

Przed decyzją ocieplenia powstrzymuje mnie jeszcze jedna rzecz. Po przeciwnej stronie domu w podobnych szcztowych pomieszczeniach w jednym jest sypialnia, gdzie była podobna pleśń. Wyciąłem uszczelki w oknie i po malowaniu pleśń już nie wróciła, ale pomieszczenie jest znacznie zimniejsze.Drugie pomieszczenie to kotłownia jest kratka wentylacyjna pleśni nie ma. Pomieszczenia z pleśnią są od strony zachodniej natomiast bez pleśni od wschodniej, może mieć to wpływ.

http://allegro.pl/wentylator-lazienkowy-t100hti-higrost-chrom-inox-i2315069581.html

zobacz na ten wentylator(tak dla przykladu), jak bedzie za wilgotno w pomieszczeniu to sie sam zalaczy (wilgot nosc mozesz sobie sam ustawic)- zamontuj to zamiast kratki, moze niewielkim kosztem uda sie cos z tym grzybem zrobic

grzyb u Ciebie pojawia sie tam gdzie powinien, czyli w najzimniejszych miejscach, ale jak grzyb nie bedzie mial pozywki (czyli wilgoci) to sie nie pojawi

bo sypialnia nie jest pomieszczeniem brudnym, mokrym - w sypialni powinienieś mieć nawiewniki w oknach.

Kratki wentyalacyjne w : kuchni, łazience, garderobie, kotłowni (obowiązkowo)

poczytaj trochę o wentylacji w domu na stronach muratora. Ale o wentylacji grawitacyjnej, no chyba ze stać Cię na wykonanie mechanicznej.