pepi 13.04.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 10lat temu, gdy budowałem dom w projekcie nie było mowy o ocieplaniu ścian fundamentowych. Zrobiona została oczywiście izolacja pozioma i pionowa. Ta ostatnia nie jestem pewien, czy jest poprawnie wykonana. Teraz już nie pamientam jakiego rodzaju materiał użyłem, smarowałem dwa razy (chyba izolbetem) Po kilku latach od wewnątrz w pomieszczeniach przylegających do ścian zewnętrznych w narożnikach i wzdłuż listew przypodłogowych pojawiła się pleśń. Do niedawna byłem przekonany, że jest to spowodowane słabą wentylacja pomieszczeń (szczelne okna itp) a może brakiem ocieplenia ścian fundamentu. Czy powinienem docieplić ściane i czy to coś zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Bezwzględnie tak.Ocieplenie fundamentu spowoduje że podniesie się temp.ściany i podłogi na ich styku.To z kolei spowoduje,że przestanie wykraplać się wilgoć ,która jest przyczyną pleśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.04.2012 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 No tak, tego się mogłem domyślać, że napewno nie za szkodzi. Jest jeszcze jeden problem z istniejącym murem trójwarstwowym, który odstaje tylko ok 5cm od ściany fundamentu. Jeśli dołoże 8cm styropianu to już 3cm wystaje. Jak wykończyć to miejsce, aby woda nie podciekała pod styropian i nie psuła muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Daj 4cm.poliuretanu od muru do 5cm.poniżej gruntu a potem styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.04.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Możesz troche jaśniej wytłumaczyć. Ściana fundametu wystaje ponad grunt tylko 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 10cm+5cm=15cm poliuretanu(na to siatka ,tynk i czarnidlo). Dalej styropian(na to siatka.tynk i czarnidło). Czyli licząc od muru .Pasek poliuretanu 4x15cm +styropian do głębokości ławy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.04.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Rozumie, że tylko 5cm w grunie poliuretanu. Jaka dalej grubość styropianu? Dlaczego od razu nie dać jednego materiału,po co łączenia? Jak uszczelnić połączenie poliuretanu z tynkiem cementowo-wapiennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Poliuretan 10cm. nad gruntem do wysokości muru +5cm w ziemi co by dobrze wyglądało .Reszta styropian .Ja dałem 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.04.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Zastanawiam się tylko nad jednym, jeśli mam ocieplić ściane w miejscu w którym najbardziej mi przemarza, to dlaczego mam dawać tylko 5cm. Dać też 10cm i pomyśleć nad uszczelnieniu styku.(chyba jest jakiś sposób) Myślisz, że źle to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Piszesz,że ściana wystaje poza nieocieplony fundament tylko 5cm.Rozumiem,że chcesz optycznie zachować linie rozgraniczającą ścianę od fundamentu.Stosując poliuretan o znacznie lepszych parametrach cieplnych od styropianu ,uzyskasz oczekiwany efekt.Poliuretan 5cm daje tyle co 8cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 15.04.2012 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ok Jeśli zlicuje na równo z tynkiem i zamaluje czarnidłem to, czy czarnidło zostaje na gotowo,czy jeszcze coś na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 No o sprawy estetyki to już musisz spytać żony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.05.2012 00:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) http://http://foto1.m.onet.pl/_m/f29a5548d2e2c501c59b6e60fd831969,10,19,0.jpg Na zdjęciu chciałem pokazać narożnik ściany szcztowej, który moim zdaniem pokazuje jakiś problem z, albo wentylacja, albo przemarzanie ścian fundamentu.Prosze o pomoc jak ten problem rozwiązać. Nie wiem dlaczego nie widać zdjęcia, jak wstawić zdjęcie. Edytowane 7 Maja 2012 przez pepi brak zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.05.2012 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 http://foto1.m.onet.pl/_m/f29a5548d2e2c501c59b6e60fd831969,10,19,0.jpg Udało się, proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 13.05.2012 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Podnosze temat, bo potrzebuje Waszej pomocy. Przed decyzją ocieplenia powstrzymuje mnie jeszcze jedna rzecz. Po przeciwnej stronie domu w podobnych szcztowych pomieszczeniach w jednym jest sypialnia, gdzie była podobna pleśń. Wyciąłem uszczelki w oknie i po malowaniu pleśń już nie wróciła, ale pomieszczenie jest znacznie zimniejsze.Drugie pomieszczenie to kotłownia jest kratka wentylacyjna pleśni nie ma. Pomieszczenia z pleśnią są od strony zachodniej natomiast bez pleśni od wschodniej, może mieć to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 13.05.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 to moze zrobic wentylacje mechaniczna ... ??? z rekuperatorem najlepiej ? szczeline w oknie zalepisz, a nie bedzie grzyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 13.05.2012 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Podejrzewam, że to grubszy remont. Nie jestem wogóle zorientowany w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 14.05.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 http://allegro.pl/wentylator-lazienkowy-t100hti-higrost-chrom-inox-i2315069581.html zobacz na ten wentylator(tak dla przykladu), jak bedzie za wilgotno w pomieszczeniu to sie sam zalaczy (wilgot nosc mozesz sobie sam ustawic)- zamontuj to zamiast kratki, moze niewielkim kosztem uda sie cos z tym grzybem zrobicgrzyb u Ciebie pojawia sie tam gdzie powinien, czyli w najzimniejszych miejscach, ale jak grzyb nie bedzie mial pozywki (czyli wilgoci) to sie nie pojawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 14.05.2012 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 Ja w sypialni nie posiadam żadneo kanału wenylacyjneo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 16.05.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 bo sypialnia nie jest pomieszczeniem brudnym, mokrym - w sypialni powinienieś mieć nawiewniki w oknach. Kratki wentyalacyjne w : kuchni, łazience, garderobie, kotłowni (obowiązkowo) poczytaj trochę o wentylacji w domu na stronach muratora. Ale o wentylacji grawitacyjnej, no chyba ze stać Cię na wykonanie mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts