Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 year później...

Brak garażu, ciekawe jak i gdzie posadowić garaż zgodnie z nowym prawem budowlanym (głupio tak mówić, że jest nowe, jak jest od ponad roku) na śródmiejskiej działce. Tylko w bryle i ktoś to musi wkomponować.

Zadam takie pytanie:

Więcej wejść mama nie mieli? :o :o :o

7 na 92 m2 wychodzi 1 wejście na niewiele ponad 13 m2, gdyby nie wygrodzenie tarasu to dzieciaki miałyby frajdę mogłyby się w berka gonić.

Parter aranżacja:

1) Po co ten prysznic na parterze? Nie wygląda, żeby było gdzie często gości przyjmować na noc.

2) Daleka droga do tego kibelka, byłoby znacznie bliżej w 6 niż w 5.

3) Po co stolik w kuchni 10, gdy o 3 metry dalej jest stó jadalni? Domek nie wygląda jakby miał sużbówkę dla jakiej Maryny.

4) Coś co na rysunku jest oznaczone 7 jako hall to niezagospodarowana przestrzeń pod schodami. Przy domku 150 m2 bez garażu i poddasza nie wydaje mi się aby można sobie było pozwolić na pozostawienei tej przestrzeni niezagospodarowanej. Zwłaszcza, że domen jest z zewenątrz nowoczesny to i w środku wystrój musi być nowoczesny a nie graciarnia.

5) zastanowiłbym się czy by nie przenieść sypialni małżeńskiej do 17, a w 18 wydzielić chociaż kącik higieny, jeżeli w ogóle nie przerobić jej na łazienkę dla dwojga.

Ogólnie dużo szkła, dużo drzwi (balkon na piętrze dodaje jeszcze jedno wejście dla złodzieja, po bryle sądząc całpiem przystępne).

Można by się pokusić o dodatkową łazienkę w pustce nad salonem (jest to niewykorzystany m2 działki, fundamentów i zadaszenia) tak wiem powali trochę bryłę, ale wzrośnie funkcjonalność i wydajność w PLN/m2.

STOLIK W KUCHNI TO NIE PROBLEM MOŻNA GO WYMAZAĆ :D WIDZIAŁAM FAJNIE ZAGOSPODAROWANĄ PRZESTRZEŃ POD SCHODAMI W KOLOROWYM CZASOPIŚMIE (STOLIK DO PRACY, KOMPUTER ITP.)CAŁOŚĆ ZASŁONIĘTA DRZWIAMI. ŻECZYWIŚCIE DO TOALETY NA PARTERZE TROCHĘ SKOMPLIKOWANE DOJŚCIE :( MOŻE UDA SIE TO ZMIENIĆ? PODOBA MI SIĘ POŁĄCZENIE SALON-KUCHNIA-JADALNIA TYLKO NIE WIEM GDZIE TEN KOMINEK NIBY JEST??A O CO CHODZI Z TYM GARAŻEM BO JESTEM NA BAKIER Z PRZEPISAMI :oops: NARAZIE SZUKAM PROJEKTU I DZIAŁECZKI :wink:

Kominek miał być pewnie w salonie tam gdzie taki gruby kawałek ściany jest. A na obrazku wystaje przy sypialnie od strony ogrodu kawał komina.

Jeżeli chodzi o przepisy, to:

1) 4 m odgranicy w przypadku ściany z otworami,

2) 3 m jeżeli ściana jest bez otworów.

Najpierw kup działkę, a jeżeli chcesz postawić coś nowoczesnego to popytaj w gminie przed zakupem czy wyrażą zgodę, bo może się okazać, że gminny architekt ma inną wizję i nie podskoczysz. Będziesz musiała szukać innego projektu. Dlatego też nie kupuj projektu, zanim gmina nie określi Warunków Zabudowy dla działki.