Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja p.wodna drzwi balkonowych

Smakor

Recommended Posts

Zamawiając drzwi balkonowe i tarasowe zamówiłem je z poszerzeniem od spodu, tak aby nie mieć wielkiej dzury (brakujące cm uzupełniłem paskami styroduru), wydawało sie super, do czasu zabrania się za izolację od zewnatrz.

W środku wykleiłem połączenie drzwi i posadzki taśmą aluminiową z bitumicznym podkładem. I to wydaje się byc ok. Na zewnątrz zauważyłem jednak pewien problem - są nim odpływy z profilu okiennego. Moje poszerzenie jest z takiego samego profilu jak rama, przynajmniej dokładnie takiej samej szerokości, stąd płaszczyzna pod zasadniczą ramą jest po prostu równa. (nie ma efektu głębszej niż rama listwy podparapetowej tak jak mam pod oknami). No i pytanie brzmi jak to obrobić jakąś blachą/papą/tasmą aby woda spływające po drzwiach i wydostająca się z tych otworów nie wciekała pod spód...

Zacząłem już kombinować żeby naciąć gumówką to poszerzenie poniżej zasadniczej ramy i tam włozyć koniec blachy/taśmy/papy. Bo na styk z tą ramą dałoby się podkleić tylko taśmę z podkładem bitumicznym, ale boję się, że takie połączenie nie będzie szczelne. Zwłaszcza, że nie będzie tego mozna jakoś specjalnie docisnąć...

Czy ma ktos jakiś sprawdzony pomysł jak sobie z tym poradzić?