Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam do was pytanko . Mam projekt domu za domem zaprojektowane szambo . Obliczyłem że żeby wjechać beczką to potrzeba gdzieś 20m przewodów żeby wypompować . Co o tym sądzicie , wiecie jak długie mają węże itp.

Czy lepiej przenieść szambo mimo projektu bliżej drogi od frontu żeby łatwiej było korzystać i wylewać .

Czekam na sugestie .

POZDRAWIAM

• 4 weeks później...
Zgadzam się z seliusem. Dobrze wziąć też pod uwagę przyszłościowe podłączenie do kanalizacji gminnej, czyli głębokość wyjścia z budynku i optymalny spadek po likwidacji szamba, długość rury (koszty!).

W tzw. typowych projektach lokalizacja szamba jest przypadkowa. Projektant nie określa położenia budynku względem drogi dojazdowej. Umiejscowienie szamba i instalację kanalizacyjną należy skorygować w ramach adaptacji do lokalizacji.

Szambo należy zlokalizować możliwie jak najbliżej granicy posesji od strony drogi dojazdowej.

Weź pod uwagę sugestie selius'a i bladia.

• 2 weeks później...
Radziłbym zapytać się najpierw projektanta czemu tam je zaprojektował! Forumowicze doradzają przesunięcie a nie wiadomo czy lokalizacja zbiornika nie jest podyktowana ujęciami wody!
Witam. Mam do was pytanko . Mam projekt domu za domem zaprojektowane szambo . Obliczyłem że żeby wjechać beczką to potrzeba gdzieś 20m przewodów żeby wypompować . Co o tym sądzicie , wiecie jak długie mają węże itp.

Czy lepiej przenieść szambo mimo projektu bliżej drogi od frontu żeby łatwiej było korzystać i wylewać .

Czekam na sugestie .

POZDRAWIAM

Niestety nie wiemy jak długie mają węże tam gdzie budujesz. Ale jest możliwość zadzwonienia do firm obsługujących twój rejon i dowiedzenia się tego.

• 2 weeks później...
20 metrów powinno dać radę .Ale faktycznie nieszczęsliwe posadowienie. Jak można wbudowac bliżej płotu to zmieniaj lokalizację
Jeszcze możesz doprowadzić specjalne złącze przy płocie aby szambiarka nie musiała wjeżdżać na działkę. Są to jednak dodatkowe koszty.