Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody z tworzyw sztucznych w wentylacji mechanicznej...

Recommended Posts

Witam...

Nowy temat może nie raz pojawiały się dyskusje na ten temat ale chciałbym oddzielić tematy o wszystkim do tematu tylko o tworzywach sztucznych...

I ominąć temat przewodów typu uniflex itp a skupić się na przewodach o przekrojach kołowych od fi 100mm w górę oraz prostokątne kanały z tworzywa...

Przejrzałem w ostatnim tygodniu wiele zdjęć z realizacji na wyspach i 80% realizacji na wyspach jest właśnie opartych o tworzywa a nie stal jak w naszym ogródku...

Więc zastanawiam się jak koledzy instalatorzy i wszyscy którzy robili samemu podchodzą do takich instalacji :)

Zapraszam do dyskusji..

właśnie zjechałem z uk i powiem wam tak, instalacje z tworzyw są fajne ale w budynkach standardowych czyli coś w stylu naszych bloków, na wyspach są to rodzaje szeregowców, kładzie się to szybko ma to wszystkie atesty itd jednak z czymś powyżej 125mm średnicy lub odpowiednika kwadratowego w praktyce się nie spotkałem, większe instalacje robi się normalnie z blachy która moim zdaniem jest bardziej uniwersalna, przy tworzywach pojawiały się problemy trudne do przeskoczenia bo oryginalne kolanka się nie mieściły i nie bardzo dało się je skracać

w sprawie kanałów z tworzywa polecam nasz Isocomplus+ - kanały mają średnicę 125 lub 174 mm [odpowiednik 180]

montuje się je bez użycia narzędzi przy użyciu gumowej złączki/mufy.

Szybko i sprawnie a do tego efektywnie bo kanały są fabrycznie ocieplone.

Mamy jeszcze w ofercie kanały ze styropianu, które nie mają tek dużej wytrzymałości mechanicznej jak Isocomplus+

ale też się nieźle sprawdzają.