Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Utwardzenie drogi

Recommended Posts

Jak w temacie...

Zakopałem się ostatnio na drodze... Wyciągnał mnie szczęścliwy posiadacz traktora (za symboliczną flaszkę)....

Dlatego myślę o utwardzeniu na czas budowy drogi...

Ziemia jest gliniasta...

Do obsypania jest 120 m x 10 m...

1. ile i jakiego materiału potrzeba?

2. ile to kosztuje?

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no, a żeby się kruszywo nie rozjeżdzało na boki, mozna dać krawężnki na jakimś fundamenciku z betonu - rozumiem, że to nie ma być tymczasowe rozwiązanie?

Wstępnie miało być, ale jak widzę, jak kończą dróżki po 2-3 latach... to myślę, że lepiej nie płacić 2 razy...

Ale sam jeszcze nie wiem na pewno... Zależy od kosztów...

Do obsypania jest 120 m x 10 m...

1. ile i jakiego materiału potrzeba?

2. ile to kosztuje?

Proszę bardzo.

Dla 30 cm (0.3 m) grubości:

120 x 10 x 0.3 = 360 m3 (czyli 60 wywrotek po 6m3)

oj oj, to strasznie dużo!

gdzieś czytałem, że 1 m3 kruszywa to 30 zeta,

więc razem to 10 800 PLN

-ała!

więc chyba trza pok-ą-binować

cieniej ?

tańszy materiał ?

Ale im niższa cena tym większe śmieci dostaniesz. gruz może być z drutami, deskami i innymi ostymi opono-nielubnymi dodatkami

u mnie w okolicy widziałem, że ludzie układają sobie potłuczony asfalt (taki z rozbiórki drogi) i obsypują szczeliny pospółką

ja zamierzam tego gruzu poszukać, ale może znajdę jakiś tańszy

• 3 weeks później...

hello!

A utwardzenie kamieniami?

Mam nieograniczony dostęp do kamieni z pól /z wioski od rodzinki/ Mogą mi rolnicy dostarczyć za free kilkanaście ciężarówek otoczaków, wejdzie w glinkę i będzie cacy? Czy nie bardzo?

Mam też dostę do walca, żeby mi to rozwalcował...

Proszę o recenzję pomysłu...

Oj Marcin nie polecam. U mnie gmina wysypała otoczaki, ubili, nasypali jeszcze trochę drobnego kamyka. I ... Katastrofa :evil: . Jak wyjeżdżałam autem na główną drogę - to najpierw zakopywałam sie w otoczakach, koła boksowały. Ogólnie- nie sprawdziło sie. Teraz wyrzucili otoczaki i dali kliniec. Teraz jest nareszcie OK. Jednak przy wyjeździe na główną drogę wylali asfalt.

Oj Marcin nie polecam. U mnie gmina wysypała otoczaki, ubili, nasypali jeszcze trochę drobnego kamyka. I ... Katastrofa :evil: . Jak wyjeżdżałam autem na główną drogę - to najpierw zakopywałam sie w otoczakach, koła boksowały. Ogólnie- nie sprawdziło sie. Teraz wyrzucili otoczaki i dali kliniec. Teraz jest nareszcie OK. Jednak przy wyjeździe na główną drogę wylali asfalt.

Tak źle?

Do mojej drogi wiedzie droga dojazdowa właśnie tak zrobiona /fakt, że często przejeżdzana/ i jest w miarę OK...

Z otoczakami zrobię tak, żeby wbić je prawię na maksa w ziemię, wtedy zdaje mi się mogę sie po nich co najwyżej ślizgać...

Chyba zaryzykuję...

U nas pod Łodzią 100 m drogi x 4 m szerokości kosztowało 3400 PLN :

Roboty ziemne - wykorytowanie i ubicie , nawiezienie i ubicie odpadu z kostki betonowej ( ładny czerwonawy kolorek ! ) ,( aha , i dodatkowo zdjęcie humusu pod fundamenty) .

Teraz drogą może przejechać stado czołgów .

To wg mnie bardzo tanio, jak za taki kawał...

Te odpady kupowaliście przez producenta kostki, czy przez firmę, która robiła Wam drogę...

Marcin,

jeśli mieszkasz niedaleko remontowanej pożal się Boże autostrady, to zainteresuję się zmielonym betonem ze starej nawierzchni, którego mają pod dostatkiem. Nasz wójt przebąkiwał, że to najtańszy tłuczeń drogowy, którym zamierza utwardzić kilka naszych pozaklasowych duktów...

Pozdrowienia